Kipróbáltuk az EKEN V50 Pro 4K sisakkamerát

Kipróbáltuk az EKEN V50 Pro 4K sisakkamerát

- Kategória: Teszt

A bemutató után nem sokkal megérkezett a készülék, és kezdődhetett az éles teszt…

 

Mivel az egyik legkedvezőbb árú és legnépszerűbb 4K kameráról van szó, a kicsomagolás, összeszerelés stb. leírásával nem raboljuk az időtöket, aki ilyen készüléket szeretne, a gyári videókból is megtudja, mit tartalmaz a doboz.

Eken V50 4K: most csak 57 dollár EU-raktárból!

Röviden azért annyit elmondhatok, hogy a csekély, 15-20 ezer forintos árhoz mérten lenyűgözően gazdag a pakk: rögzítők, tartók, kiegészítők egész hada lapul a dobozban.

Alfawise EKEN V50 Pro 4K – olcsó hús, de ízlik

Beszereztük a kamerához ajánlott, UHS-3 sebességű SD kártyát (6500 forint volt a legolcsóbb 32 GB-s verzió), felragasztottuk az eszközt a sisakra, és kezdetét vehette a teszt. Sajnos az Alfawise a legolcsóbb ilyen kamerák közé tartozik, így nincs rajta érintőképernyő, ezért az egyetlen gombbal vezérelhető menüben kicsit sokáig tart az első körös beállítás.

Alfawise EKEN V50
Motorosoknak különösen hasznos, hogy kormányra rögzíthető az Eken távirányítója, így bármikor készíthető fénykép vagy videó, sőt válthatunk is a két funkció között, és ehhez nem kell kesztyűben matatni a kamerán

Miután mindent beállítottunk, már pofonegyszerű a használat: akár a kütyü gombjaival, akár az alapáron járó távirányítóval (!) kezeljük, pár másodperc alatt elindítható a felvétel, menet közben sem okoz gondot ki-bekapcsolni vagy akár váltani a fotós, illetve videós üzemmód között. Persze nem mehetünk el szó nélkül az olcsó felépítésből adódó negatívumok mellett sem: az álló vagy lassú felvételeknél megfelelő képet nyújtó kamera nagy tempónál hajlamos „elveszíteni a fonalat”, ezért az első körben még 4K/30fps beállítás mellett használt Ekent később átváltottuk 1080p/60fps-re. Ez láthatóan jobb eredményt hozott, Nektek is ezt javasoljuk:

Szardínia egyik legszebb részén, a Nebidától északra fekvő SP83-on tettük próbára az Eken 4K kameráját. Szögezzük le: ez méltatlan minőség egy 4K-ként hirdetett kamerához, de az is biztos, hogy hatvan dollárból esélytelen jobbat találni

Ilyen beállítás mellett óránként 12-13 GB helyet foglal el a felvétel, vagyis három órát rögzíthetünk a kártyára, már ha tudjuk közben tölteni is az eszközt, ugyanis az 1050 milliamperes akksi – a többi akciókamerához hasonlóan – csak 50-60 percet bír. Korábbi tapasztalataink alapján a menet közbeni töltést nem ajánljuk, inkább legyen kéznél pár tartalék akksi, ha hosszabb útra indulsz. Már csak azért is jobb ez, mert a PG1050 típusú tartalék akkumulátor mindössze két dollárba kerül (!), ennyi igazán nem sok érte.

Megéri vagy sem?

Ha valaki legalább félprofi, mindig 4K-ban visszanézett, tűéles felvételt szeretne, azt ne ezt vegye, igaz, ne is ennyit szánjon rá. Az Alfawise EKEN V50 Pro 4K általános akciókameraként tökéletesen megteszi, és akkor sem dől a kardjába senki, ha véletlenül rosszul rögzíti, és menet közben leejti a hatvan dolláros készüléket – motorozásnál ez sem mellékes szempont. Az Ekennél azt az utat választották, hogy a lehető legtöbb kiegészítőt, felszerelést és hasznos funkciót tömörítik a kifejezetten olcsó készülékbe, cserébe muszáj megbarátkozni az éppen csak átlagosnak mondható felvételekkel. Mindenki döntse el, hogy neki az olcsón megszerzett, távirányítóval, az ingyen állvánnyal és megannyi rögzítőpapuccsal megspékelt csomag számít, vagy szebb felvételeket akar, és egy kevésbé praktikus kamerára költ – lényegesen – többet.

Alfawise EKEN V50
Nem ez lesz a következő NatGeo címlap, de motorról, menet közben lőtt nyaralási képnek megteszi. Igen, egy minőségi telefonnal messze jobb képek készíthetőek, de őszintén – ki akarja kesztyűben, motorozás közben folyton előszedni a mobilt?

Hiányosságként a hasonló (és drágább!) vetélytársakra jellemző hibák róhatók fel, mint például a nagy tempónál jelentkező bizonytalanság, a stabilizátor hiánya vagy a fényigény, de ezzel szerintem mindenki tisztában van, aki 15-20 ezer forintért vesz ilyen gazdagon felszerelt, vagy húszféle kiegészítővel megspékelt eszközt.

A rossz fényviszonyok dacára víz alatt is egészen élvezhető felvételt készített…

Bátran állíthatom, hogy az Eken V50 Pro megéri az árát, hiszen ennyiért aligha találsz jobbat a piacon, főleg ilyen hasznos extrákkal, mint a motorosok számára kincset érő távirányító, amivel menet közben fotózni és videózni is lehet, így tuti nem maradsz le semmiről. Nem gondolom, hogy ez lesz a végleges megoldás a túrák rögzítésére, de az biztos, hogy megéri az árát – ha nem tudsz vagy akarsz többet szánni rá, kár tovább kutatnod.

Continental 2019

Facebook Comments

3 Comments

  1. Sztem meg pont fordítva. A gyári videókon sokkal pengébb a kép. Itt az derült ki, hogy milyen a valóságban, ráadásul motoron (eddig csak gyalogos, bicajos teszteket láttam), szóval hasznos volt.
    Nekem városba kell menetrögzítőnek, arra tökéletes. Már meg is rendeltem.

    1. Jogos, ilyen célra jó lesz szerintem. Felhős, borús időben is ilyen szépen olvashatóak a rendszámok (1080 felvételből), és ha van egy 64GB-s kártyád, akkor egész nap vehetsz rá.
      https://uploads.disquscdn.com/images/a420d353de7acc7c8d99a453fdc1bc70525f364fb8dff6002b204fb2abd949e9.jpg

  2. Ez de mekkora kamu… Eszméletlen zajos és totál mosottas, ezt inkább semmilyen formában se kéne ajánlani.

Válasz