Jövőre elbúcsúzhatunk a 95-ös benzintől…

Jövőre elbúcsúzhatunk a 95-ös benzintől…

- Kategória: Hírek

Napokon belül lecserélik az üzemanyagok megszokott jelöléseit az EU-ban – ideje megbarátkozni az új jelzésekkel.

 

Ne lepődj meg, ha a következő hetekben külföldön, illetve hamarosan itthon is eltűnnek a 95-ös, 98-as stb. feliratok a benzinkutakról. A 2014/94/EU irányelv miatt ugyanis idén októbertől elkezdik lecserélni a hagyományos számokat és betűket, helyükre a lenti, egyszínű piktogramok lépnek.

Új benzin- és gázolajjelzések az Európai Unióban

A 95-ös helyett E5, E10 és E85 feliratok jelennek meg (az öt és a tíz a benzin etanoltartalmára utal), míg a gázolaj D vagy G betűje helyett szintén bonyolultabb, B7, B10 és XTL címkék kerülnek a töltőpisztolyokra.

Ha karika és E betű, akkor benzin, ha négyzet és B vagy XTL, akkor gázolaj, a számok pedig arányt jelölnek – elég lesz megszokni…

Ezzel párhuzamosan az új motorok és robogók matricáit is lecserélik, s azokon is az E5 és E10 felirat szerepel majd előírásként, hogy összhangban legyen a kútoszlopokkal.

Hegylakók különvélemény: Másnak is szemet szúrt, hogy a nagy B betű nem benzint, hanem gázolajat jelöl? Vajon hány nyelvben okoz még ilyen kavarodást és félreértést az új rendszer? Az már tényleg csak ráadás, hogy ezzel egy időben – a színtévesztőkre, látássérültekre gondolva – megszüntetik a legelemibb azonosítási módot, a benzin zöld és a gázolaj fekete címkéjét. Helyette egységes, fehér alapszín lesz, szóval nem árt figyelni – aki megszokásból nyúl a pisztolyért, könnyen benzint tölthet a dízel autójába vagy fordítva.

Continental 2019

Facebook Comments

14 Comments

 1. Gergő Velekey

  Jujj de örvendetes hír. Asszem hetekig hónapogik meg fogom kérdezni a kutast hogy melyik a melyik. 🙁

  1. Németh Zoltán

   Az ukrán csempészett benzinnek mi lesz a jele?

 2. Somfai Albert

  Éljen a hülyén kitalált esélyegyenlőség… A népesség kb. 0.7%-a keveri a zöldet a feketével, ezért szopassuk meg az emberek 99.3%-át fehér piktogrammal.
  Ez már tényleg a hülyék paradicsoma.

  1. Ha valaki keveri a színeket, akkor ne vezessen. 🙂

   1. ráadásul pontosan! nem is kaphat hivatásos jogsit, csak úrvezetőit a színtéveszői Ezek után mit szórakozni a színtelenítéssel? Alig várom már, hogy a repülésben is bevezessék ezt, hátha összetévesztem a gurulóutat a felszállópályával!

  2. De tényleg? Ha színtévesztő akkor tökmindegy neki milyen színű. Ettől még rá lehet tenni az egységes piktogrammot.

 3. Az már csak slusszpoén, hogy a (csak a példa kedvéért) E5 jelenthet 95, 98 és 100-as benzint is. Csakhogy… Mi lesz ezek után a prémium 95-ös, prémium 100-as (Shell V-Power, MOL EVO 100) üzemanyagokkal? Azokat hogyan tüntetik majd fel? E0 akármicsoda? 🙂 Vicces.

 4. Károly Péter

  A jobb autókban a betöltőnyílás nem engedi felcserélni az üzem anyag töltő csövet…De ettől függetlenül fölöslegesen bonyolult ezzel a jelöléssel.

  1. hát, ez csak benzinesnél működik, hogy dízelt nem tudsz beletankolni.

 5. Németh Zoltán

  És az áramot mivel fogják jelölni a villanyautóknál?

  1. Hát ja. Én rendszeresen összekeverem a diesellel a CHAdeMO csatlakozót, ne tudd meg mennyire füstölt a Leaf-em vele 🙂

 6. Nem tudom miért rinyál mindenki. Nem rakéta tudomány ez. Azt hiszem ha általános iskolában képes volt az ember megtanulni egy hosszú verset akkor talán kepes megjegyezni hogy melyik piktogram kell a saját járművébe. Arról nem is beszélve, hogy egy ideig kint lehetnek még a régi jelölések is. Ha egy felnőtt ember erre sem képes akkor meg is érdemli ha rosszat tölt be. Két hónap múlva meg már megint mindenki automatikusan fog nyúlni a pisztolyért!

 7. Pingback: Újra 380 forint alatt a benzinár - Hegylakók

Válasz