Jövőre elbúcsúzhatunk a 95-ös benzintől…

Jövőre elbúcsúzhatunk a 95-ös benzintől…

- Kategória: Hírek
14

Napokon belül lecserélik az üzemanyagok megszokott jelöléseit az EU-ban – ideje megbarátkozni az új jelzésekkel.

Ne lepődj meg, ha a következő hetekben külföldön, illetve hamarosan itthon is eltűnnek a 95-ös, 98-as stb. feliratok a benzinkutakról. A 2014/94/EU irányelv miatt ugyanis idén októbertől elkezdik lecserélni a hagyományos számokat és betűket, helyükre a lenti, egyszínű piktogramok lépnek.

Új benzin- és gázolajjelzések az Európai Unióban

A 95-ös helyett E5, E10 és E85 feliratok jelennek meg (az öt és a tíz a benzin etanoltartalmára utal), míg a gázolaj D vagy G betűje helyett szintén bonyolultabb, B7, B10 és XTL címkék kerülnek a töltőpisztolyokra.

Ha karika és E betű, akkor benzin, ha négyzet és B vagy XTL, akkor gázolaj, a számok pedig arányt jelölnek – elég lesz megszokni…

Ezzel párhuzamosan az új motorok és robogók matricáit is lecserélik, s azokon is az E5 és E10 felirat szerepel majd előírásként, hogy összhangban legyen a kútoszlopokkal.

Hegylakók különvélemény: Másnak is szemet szúrt, hogy a nagy B betű nem benzint, hanem gázolajat jelöl? Vajon hány nyelvben okoz még ilyen kavarodást és félreértést az új rendszer? Az már tényleg csak ráadás, hogy ezzel egy időben – a színtévesztőkre, látássérültekre gondolva – megszüntetik a legelemibb azonosítási módot, a benzin zöld és a gázolaj fekete címkéjét. Helyette egységes, fehér alapszín lesz, szóval nem árt figyelni – aki megszokásból nyúl a pisztolyért, könnyen benzint tölthet a dízel autójába vagy fordítva.