Szabályos a sportdobom, mégis visszadurrog – lehet bajom belőle?

Szabályos a sportdobom, mégis visszadurrog – lehet bajom belőle?

- Kategória: Cikkek
4

Olivér biztosra akar menni, ezért nem elégszik meg az E-jellel a kipufogóban…

Sziasztok Hegylakók! Olyan kérdésem lenne hozzátok, tapasztalt túrázókhoz, amire nem találom a választ az interneten. Az elmúlt napokban vásároltam  Yamaha FZ1 típusú motoromat, amin Shark márkájú, E-jeles kipufogó dob van dB-killerrel. Ausztriában használták, ott is szerelték fel a dobot, szóval minden szabályos – vagy tüchtig, hogy osztrákosan mondjam -, viszont így is elég hangos, motorféken durrogós is:

Kérdésem az lenne, hogy ez így elfogadott a szigorúbb helyeken, pl. Ausztriában és a környező országokban? A motor vázán van egy adattábla, ott 95 dB szerepel – akkor ezzel a dobbal is annyit kell teljesítenie?

Köszönöm a válaszokat!

Üdv, Olivér

hangos kipufogó
Valóban 95 dB szerepel a táblán, de ez a gyári dobra vonatkozik…

Kedves Olivér! Ha Ausztriában levizsgázott a a Yamahád a Shark dobbal, és van róla bejegyzés az eredeti, osztrák forgalmiban, akkor aligha lehet baj. A hangot egyébként sem motorféknél, hanem részterhelésnél, egyenletes gázálláson mérik, szóval elvileg nincs félnivalód.

Hogyan ellenőrizheted a kipufogó zajszintjét?

Ami az adattáblát illeti, ilyen esetben eltérhetsz a gyári értéktől, a KÖHÉM szerint 5 dB-lel hangosabb lehet az új, utángyártott dob, s ezt ellenőrizni is tudod az úgynevezett közeltéri méréssel. A videó hangját hallva erre szükség is lehet, mivel a felvételről úgy tűnik, hogy a Shark valóban zajosabb a gyárinál – ha a rendőrök által is használt módszerrel 100 dB alatt maradsz, megnyugodhatsz, szabályos a dob.

Zajszint ellenőrzése közeltéri méréssel

Ha ellenőriznéd, hogy beférsz-e a 100 dB alá, nincs más teendőd, mint lemásolni az ellenőrzéskor használt módszert. Ez csupán annyiból áll, hogy a kipufogó végétől fél méterre, annak hosszirányától 45 fokos szögben eltérve, üresben, 5500-as percenkénti fordulatszámnál mért adatot összehasonlítod az adattáblán szereplő értékkel. Ha veszel egy dB-mérőt vagy letöltesz egy ilyen telefonos alkalmazást, magad is ellenőrizheted, hogy a motorod átmenne-e a rostán.