Ha nem ütköztök, de elhajtasz, az is cserbenhagyás

Ha nem ütköztök, de elhajtasz, az is cserbenhagyás

- Kategória: Cikkek, Közélet

Tanulságos esetről számolt be minap a békéscsabai rendőrség: egy ártatlan szituációból végül kettős gyanúsítás lett, és már az ügyészség előtt van az anyag – baleset okozása és segítségnyújtás elmulasztása miatt kell felelnie a sofőrnek.

 

Súlyos sérüléseket szenvedett egy motoros Békéscsabán, az Orosházi úton, amikor egy balra kanyarodó személyautó vezetője nem adott elsőbbséget neki. A kétkerekűt vezető férfi fékezett, próbálta elkerülni az ütközést, de közben elcsúszott, a kocsit vezető hölgy pedig nemes egyszerűséggel elhajtott a helyszínről. Ezúttal gyorsan előkerült az okozó: néhány perccel később

a rendőrök hívták fel, hogy ugyan, jöjjön már vissza a tett helyszínére, ahol a nő azt mondta, ugyan látta az esést, mégsem állt meg.

A cserbenhagyás nem játék…

Csak feltételezni tudjuk, hogy azért tett így, mert azt hitte: ha nem ért hozzá a motoroshoz, akkor nincs is felelőssége az ügyben. Később a kihallgatáson azt mondta, hogy fel sem merült benne, hogy miatta esett el a férfi. Akárhogy is, a rendőrség azóta lezárta a nyomozást, közúti baleset okozásával és segítségnyújtás elmulasztásával gyanúsítja, az iratokat pedig tegnap megküldték az ügyészségnek.

cserbenhagyás
Teljesen mindegy, hogy Te okoztad-e, vagy csak arra jártál: ha látsz egy balesetet, köteles vagy megállni és segíteni! (Kép: Police.hu)

Gyakran alábecsülik a segítség elmulasztásának következményeit, márpedig a hatóságok nem veszik félvállról, ha valaki magasról tesz a törvényre. Keményen büntetik az ilyen magatartást, hiszen a Btk. 166. § kimondja, hogy

aki nem nyújt tőle elvárható segítséget a sérült vagy olyan személynek, akinek élete vagy testi épsége veszélyben van, legfeljebb két évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható.

Még súlyosabb a helyzet, ha egy autós vagy motoros balesetet okoz (mint most is), és utána elhajt a helyszínről. Ilyenkor értelemszerűen szigorúbb az ítélet is – a résztvevő cserbenhagyó ekkor egytől öt évig terjedő szabadságvesztésre számíthat.

Continental 2019

Facebook Comments

1 Comment

  1. Kár hogy ebből is csak egy semmit érő 0 visszatartó erejű ítélet lesz… 🙁

Válasz