GumiGuru: Megvan az új Suzukim, de milyen gumit tegyek rá?

GumiGuru: Megvan az új Suzukim, de milyen gumit tegyek rá?

- Kategória: Gumiguru
0

DOT-szám? Helyes guminyomás? Eltérő méretek? Minden kérdésre válaszolnak az R17.hu szakértői, Szabó Roland és Soltész Norbert!

Szeretnél Te is kérdezni tőle? ITT megteheted – Hamarosan jelentkeznek a részletes, mindenre kiterjedő válasszal!

KÉRDÉS

Kedves Gumiguru! A következő a kérdésem: Két hete vettem meg Suzuki GSX-S750-emet, szóval egyelőre a gyári abroncsokat nyúzom, de már most érzem, valami jobb kell. Igen sokat kell városban, autók között nyugodt tempóban menetelnem, de ha csak tehetem, már megyek is a hegyekbe kanyarogni, minél többször, minél többet. A köpeny tartóssága másodlagos, sokkal jobban érdekel a kiváló tapadás. A városban kvázi mindegy mit használok (?), mivel csak valóban nyugodt tempót engedhetek meg magamnak az egyre kegyetlenebb, tudatlanabb vezetők miatt. Sokkal óvatosabban vezetek, mint 3-4 évvel ezelőtt. Hát ennyire kettős a felhasználás – mit ajánlasz rá?

Előre is köszönöm a választ!

VÁLASZ

Kedves Kérdező! Jómagam mindig komoly fenntartással kezelem a naked bikeokat, főleg az újabb modelleket. Gyakorlatban már már egy sportmotor teljesítményével és tudásával vetekszenek, csupán idomok nélküliek, és kicsit kényelmesebb üléspozíció jellemzi őket. Persze ez nem minden modellre igaz, de javarészt ebbe az irányba tolódik a motorgyártás. Ennek fényében a használati mód változik, vagy vadulunk a géppel, vagy a táj szépségében gyönyörködünk viszonylag emberi testtartással.

Ezt szem előtt tartva érdemes gumikat is választani a szeretett járgányra.

Mivel nem emelted ki a gumi élettartamát, és szerintem sem ez jelen esetben a legfontosabb szempont, maradjunk a sportosabb vonalnál. Egy hirtelen végrehajtott manővernél, ami valljuk be, előfordulhat városi közlekedés során, minden bizonnyal elkélhet a plusz tapadás, és véleményem szerint egy ilyen gépre már nem illik a túraabroncs. Nem feltétlenül mondanám azt, hogy mindegy mit használsz városban, szimplán közlekedni egy bakelit is elég lenne, de nem ez a fő cél.

Tessék válogatni!

A kínálat nagyon bőséges, néhány évre visszamenőleg már csak príma gumik közül válogathatsz, nehéz kiemelkedően jót vagy rosszat mondani. Lényeg hogy egy sportgumit szereltess a gépre, amivel biztonságosan motorozhatsz városban is, továbbá, ha sikerül ebből a közegből kiszakadnod, akkor kihasználhatod a motorban lévő plusz potenciált is. Emlékeim szerint Dunloppal és Bridgestone-nal jönnek ki a GSX-ek, szóval maradnék én is ennél: egy SportSmart 2 MAX vagy S20EVO, S21 tökéletes opció lehet, biztosan elégedett leszel vele. Ja, és gratulálok az új géphez – remek választás!