GumiGuru: Hogy lehet kisebb az első kerék?!

GumiGuru: Hogy lehet kisebb az első kerék?!

- Kategória: Gumiguru

DOT-szám? Helyes guminyomás? Eltérő méretek? Minden kérdésre válaszolnak az R17.hu szakértői, Szabó Roland és Soltész Norbert!

Szeretnél Te is kérdezni tőle? ITT megteheted – Hamarosan jelentkeznek a részletes, mindenre kiterjedő válasszal!

 

KÉRDÉS

Kedves Gumiguru! A következő a kérdésem: Yamaha Tmax 500, 2005-ös évjáratra kora tavasztól késő őszig milyen gumit ajánlotok?

Köszönettel: Gabi

 
VÁLASZ

Kedves Gabi! A 2005-ös T-MAX estében egy igen furcsa helyzet állt fenn, ugyanis az első tengelynél kisebb átmérőjű kereket alkalmaztak mint a hátsónál… Ez robogóknál, sőt maxirobogóknál egy ritka szokás, valamiért így döntöttek – amennyire ritka, olyannyira érthetetlen, hogy miért. Ez sajnos nagyban szűkíti lehetőségeket, hisz’  a 14 colos első és 15-ös hátsó ritka párosítás, mint a fehér holló.

Bajos méretek a Yamaha T-Maxon

Emiatt gyér a kínálat, pláne radiálszerkezetű papucsok terén. A kis számú kivétel egyike, a Pirelli Diablo Rosso Scooter friss modell, igazán sportos karakterű abroncs, akárcsak a T-MAX – szerintem ez illene leginkább a motorhoz, hangsúlyozom, kifejezetten a T-MAX-hoz. Viszont te tavasztól őszig használod a gépet, szóval lehet, hogy egy kevésbé sportos, ám univerzálisabb gumit kellene választani rá, ilyen például a Dinlop RoadSmart III Scooter. A mintázata egyértelműen jobban hajaz az általános, esőben brillírozó túraköpenyekére, viszont ettől függetlenül száraz úton is kiváló tapadást nyújt, akárcsak a túrasport vonalban szereplő, nagyobb méretekben gyártott társa. Ha a sokoldalúság a lényeg, ezt javaslom.

Yamaha TMAX

Van még egy opció, a Bridgestone SC1, amit gyártottak ilyen méretekben. Régi abroncs már, kevésbé tapad, mint a Pirelli, és vizes úton sem teljesít annyira jól, éppen csak átlagos abroncs, de legalább létezik ilyen méretben. Szóval jómagam a Pirelli és a Dunlop között választanék, a motor felhasználását és a saját habitusodat figyelembe véve – előbbi sportosabb, jobban tapad, utóbbi pedig jobban alkalmazkodik a változatos körülményekhez.

Continental 2019

Facebook Comments

Válasz