Rendőrség: Motorosok, biztonságosabb balról előresorolni!

Rendőrség: Motorosok, biztonságosabb balról előresorolni!

- Kategória: Baleset-megelőzés

Kaliforniában már évek óta szabályos az álló és mozgó (!) autók között elsuhanni motorral, de ez a plusz jog több felelősséggel is jár. Most a tengerentúli egyenruhások mesélnek arról, miben hibáznak a motorosok a sorok közötti előregurulás során.

 

Kétségtelen, hogy minél könnyebbé teszik a motorozást, annál többen váltanak négyről kétkerékre. Elég csak megnézni a lengyel példát: amint bejelentették, hogy B-s jogsival is lehet 125-ös, rendszámos robogót vezetni, a vevők szó szerint megrohanták a kereskedéseket, és ezrével vásárolták az SH-kat, Burgmaneket stb.

Erre figyelj, ha a sorok között motorozol!

Hasonló a helyzet a szabályok lazításával és a különböző előjogokkal is: az ingyenes parkolás és a dugókon átvágás nagy vonzerő, ám utóbbi sok-sok veszélyt rejt, ezért a kaliforniai járőrszolgálat tagjai hat fontos pontba szedték, mit tegyél, hogy elkerüld a jellemző baleseteket.

  • Amíg megközelíted az előtted haladó járművet, a sebességkülönbség ne legyen túl nagy, hogy a kocsi irányváltása esetén is legyen időd lassítani, megállni vagy kikerülni!
  • Viszont amint mellé érsz, határozott gyorsítással előzd meg, hogy minél kevesebb időt tölts a vezető holtterében, és semmiképpen ne haladj folyamatosan két szomszédos sávban közlekedő jármű között! Különösen fontos ez a zárt, nagyméretű furgonok, teherautók esetében.

  •  Add meg a lehetőséget, hogy lássanak, ugyanis bármilyen elcsépelt, még mindig domináns a „nem láttam a motorost” kifogás. Ez fakadhat figyelmetlenségből, de például abból is, hogy az alacsonyan járó nap elvakítja a vezetőt, esetleg szürkületben (oldalról) nem veszi észre időben a sötét színű motort és feketébe öltözött vezetőjét – szóval elő a rikító színű sisakkal, mellénnyel és a fényvisszaverőkkel!
  • Ne kapkodj, ha utolérsz egy másik, lassabb motorost! Ha vele párhuzamosan, a kocsisor túloldalán próbálsz elsuhanni, azzal mindkettőtöket veszélybe sodorhatod, hiszen az előzékeny autós bármikor lehúzódhat, hogy elengedje az egyik motort, miközben akaratlanul is nekihajt a másiknak.
Rohan az idő: lassan kilenc éve itthon is szabályosan előregurulhatunk az autók mellett, és használhatjuk a buszsávot
  • Nézz a visszapillantóba, de ne csak a sajátodba! Ha azt látod, hogy találkozik a tekinteted a sofőrével az ő tükrében, akkor biztos lehetsz benne, hogy tud rólad, és valószínűleg nem kezd olyan manőverbe, amiből bajod lehet. Amennyiben szükségesnek érzed, szerezz be egy ilyen tükörszármagasítót, esetleg kiegészítőként nagylátószögű visszapillantót, hogy a melletted haladó robogó, bicajos stb. se kerülhesse el a figyelmedet!
  • A friss statisztikák szerint a legbelső sáv jobb szélén lavírozva vannak legnagyobb biztonságban a motorosok, míg a külsőben, illetve a padka mellett előresuhanók gyakrabban szenvednek balesetet.


Ha ezeket betartod, máris sokat tettél érte, hogy elkerüld a jellemző ütközéseket, illetve az sem árt, ha tudod, itthon milyen szabályok vonatkoznak a motorok előresorolására. Ezekről – és a legnépszerűbb tévhitekről – a Sorok között motorozás szabályai című írásunkban olvashatsz bővebben.

Continental 2019

Facebook Comments

Válasz