Endurósokra vadásznak hazai erdőkben

Endurósokra vadásznak hazai erdőkben

- Kategória: Hírek
0

Egyre gyakrabban bukkannak fel orvvadászok, endurósok és terepjárósok a Veszprém megyei erdőkben és természetvédelmi területeken, így a zsaruk is felfigyeltek rájuk, és átfogó razziát tartottak a környéken.

A Veolnak nyilatkozott Borbély Zoltán alezredes, a VMRFK rendészeti osztályvezetője, aki egyébként a napokban zajlott akciót irányította. Elmesélte, hogy a járművek – függetlenül attól, hogy két- vagy négykerekűek – jelentős károkat okoznak az erdő élővilágában.

Motorosok a természetben

Ide tartoznak a falopásokhoz használt teherautók, az orvvadászok járművei és persze a terepjárós, quados és motoros forgalom is, mely sokkal nagyobb károkat okoz, mint azt a hobbimotorosok gondolnák. Hogy milyen égető probléma a sok tilosban járó terepjáró és motor, arra remek példa Németh András Frigyes története, aki mint tanyatulajdonos és gyakorló endurós mesélt nekünk a felszántott utakról. Tanulságos írását ITT olvashatjátok – érdemes rászánni két percet.

A nemrég lezajlott veszprémi akcióban tüzetesen átvizsgálták az erdőket, illetve az odavezető utakat. Munkájuk eredményeként 33 személyt igazoltattak, valamint egy krosszmotorost ellenőriztek, akinél több szabálysértés miatt eljárást kezdeményeztek.

A téma megihlette a valódi természetvédelemben jeleskedő Ferenczi Zsoltit, aki egyébként a rendkívül hatékony Aztakeservit csapatának alapítója. Íme, az ő illusztrációja – azt hiszem, nem igényel különösebb kommentárt…

A parancsnok, illetve a résztvevők elmondták, hogy az autósok, motorosok a jövőben is számíthatnak hasonló, átfogó razziákra, melyek során már rendhagyó technikai eszközöket is bevetnek, így például drónokkal követik és azonosítják a tilosban járókat.

Mielőtt elfajul a helyzet…

Mi azt javasoljuk, motorozás előtt mindenki tájékozódjon, hogy az útvonal érint-e védett vagy Natura 2000 területeket, hiszen mi, motorosok vendégek vagyunk a természetben – viselkedjünk is ennek megfelelően. Már csak azért is fontos a konfliktus megelőzése, mert hasonló felhívással indult néhány évvel ezelőtt a pilisi „összecsapás” is, ahol az intelmek dacára végül elfajult a helyzet, és – a motorosok elmondása szerint – szándékosan kifeszítettek egy kötelet, hogy ezzel riasszák el a betolakodókat.

Sziasztok!

Tegyétek közzé légyszíves ezt a képet, nehogy valamelyik motoros belefusson! – állt Péter levelében, mi pedig természetesen továbbítottuk a fotót. A leírás szerint a Visegrádi-hegységben, azon belül is a Dömös területén található Vadálló-kövek közelében sikerült lencsevégre kapni az úton éppen fejmagasságban keresztben kifeszített drótkötelet.

drotkotel

Miként az sejthető volt, a túraútvonalon többször előfordultak motorosok, bicajosok, és valószínűleg ezért kerülhetett oda a drót, hogy távol tartsa őket. Ha tehetitek, kerüljétek a környéket, valamint terepezés közben igyekezzetek olyan útvonalat választani, mely semmiképpen nem érint turistaösvényeket, ezzel is megelőzve, hogy a motorosok jelenléte ilyen – és a korábbiakhoz hasonló – esztelen reakciókat váltson ki az emberekből.

Akkor a területet fenntartó szakemberekhez is eljuttattuk a motorosok panaszát, és a Pilisi Parkerdő szinte azonnal válaszolt is – a drótkötél tényleg ott volt, de már eltávolítottuk – mondták. Véletlen volt a veszélyeztetés vagy szándékos? Ez már soha nem derül ki, mindenesetre ezúton is köszönjük a gyors és hatékony segítséget a parkerdő munkatársainak!