Hétszáz kilométer egy töltéssel – ígéri a BMW

Hétszáz kilométer egy töltéssel – ígéri a BMW

- Kategória: Hírek
1

Komoly változás előtt áll a bajor márka, ugyanis vadonatúj, az eddiginél lényegesen hatékonyabb elektromos hajtáslánc kerül a jövő két- és négykerekűibe, melyek már két év múlva megjelenhetnek az utakon.

A fejlődés hátterében az áll, hogy – szemben a jelenleg alkalmazott megoldással – egy alkatrészbe tömörítik a hajtást, az erőátvitelt, valamint az egység a vezérlését, ezáltal még könnyebbek és erősebekké válnak a következő generációs villanymotorok.

BMW: elérjük a 700 kilométeres hatótávot egy töltéssel

Kiemelték, hogy a hálózatról tölthető modellekben használt akkumulátorcellák kutatási, fejlesztési és gyártási munkafolyamatait jövőre már egy új müncheni fejlesztőközpontban összpontosítják. – A vadonatúj, 200 millió euróból megépülő laboratóriumokban dolgozó nemzetközi szakértőink akkumulátor-kémiai és cellakialakítási szempontból egyaránt átfogó kutatásokat végeznek majd, amelyeknek köszönhetően minden korábbinál nagyobb hangsúlyt fektethetünk nagyfeszültségű akkumulátoraink teljesítményének, élettartamának, biztonságos működésének, töltési intenzitásának és fenntarthatóságának növelésére. Ezzel új mércét állítunk fel az iparágban – jelentette ki Klaus Fröhlich az ünnepélyes ceremónián.

A hálózatról tölthető hajtásláncok ötödik generációjának előállításához nem lesz szükség ritka nyersanyagok kitermelésére, ráadásul az ezzel felszerelt járművek akár 700 (!) kilométert is megtehetnek egyhuzamban

További erény, hogy – moduláris felépítésének köszönhetően – a technológia rugalmasan módosítható lesz, amellyel a BMW Group az összes járműkategóriát, platformot és teljesítményszintet képes lesz saját, hálózatról tölthető hajtásláncával lefedni, beleértve a motorkerékpárokat is. Nem mellesleg az elektromos motor, a váltó és a vezérlőelektronika egységbe integrálása kevesebb alkatrészt igényel, és mint ilyen, jelentős költségeket takarít meg, azaz még versenyképesebbé válnak a zöld járművek. Az már csak hab a tortán, hogy a 2021-ben érkező, ötödik generációs hajtásláncok egyetlen feltöltéssel egészen 700 kilométerig kitolhatják a tisztán elektromos meghajtású modellek károsanyag-kibocsátástól mentes, zéró emissziójú hatótávolságát. A plug-in hibrid hajtáslánccal felszerelt, belsőégésű erőforrással kiegészített modellek esetében ez a távolság száz kilométerre nőhet.