Harley-Davidson LiveWire: Ki veszi meg ennyiért?

Harley-Davidson LiveWire: Ki veszi meg ennyiért?

- Kategória: Kiemelt cikk
3

Tegnap napvilágot láttak a H-D első villanymotorjának műszaki adatai, melyek igencsak impozánsak, de kérdés, hogy a húzós ár – és a V2-es hang hiánya – elriasztja-e a keményvonalas Harley-rajongókat.

Úgy tűnik, valódi áttörést értek el a H-D, valamint a motor fejlesztésében résztvevő Mission Motors szakemberei, ugyanis az új amerikai gép feltöltése parádésan rövid időt vesz igénybe. Közleményük szerint legfeljebb 40 perc alatt 80%-os töltöttség érhető el, s ezzel – ideális esetben – 140-150 kilométert megtehető.

Érdekes részlet, hogy az állandómágneses villanymotor hangja egyre ércesebbé és erősebbé válik, ahogy nő a fordulatszám. A mérnökök így szeretnék elérni, hogy a hagyományos motorokhoz ragaszkodók is átnyergeljenek az újdonságra

– A LiveWire hajtóművét mint központi elemet egy alumíniumvázzal kombináltuk, mely elképesztő szilárdsággal büszkélkedhet, s ehhez tökéletesen illik a számos paraméterében személyre szabható Showa BFRC-lite (Balanced Free Rear Cushion-lite) villa, valamint a Showa SFF-BP (Separate Function Fork-Big Piston) központi rugóstag – mesélte a gép milánói bemutatón Marc McAllister, a cég terméktervezés- és portfólió-részlegének alelnöke.

Harley-Davidson LiveWire: különleges motor nem mindennapi áron

A gép maximális hatótávja meghaladja a 180 kilométert, míg a 0-100 km/h sprint mindössze 3,5 másodpercig tart. Természetesen színes TFT-kijelzőn jelennek meg a motor legfontosabb adatai, az viszont valódi újdonság, hogy a motor beállításai – mint például a felfüggesztés  személyre szabása – okostelefonról is elvégezhető.

Sajnos a sok-sok műszaki csemege miatt elég borsos ára lett az idén nyáron érkező Harley-nak: 29 799 dollárt, azaz – adók nélkül – átszámítva 8,3 millió forintot kérnek érte, vagyis az európai nagyágyúval, az Energicával lesz egy szinten.

Frissítve:

Alig egy nappal a Las vegas-i bemutató után kiderült a modell hazai vételára is:

Kiderült a villany-Harley hazai ára