Masszívan nő a motorpiac, egyre több az új motoros

Masszívan nő a motorpiac, egyre több az új motoros

- Kategória: Hírek

Itthon, Európa-szerte és a tengerentúlon is csupa jó hírekkel szolgálnak a forgalmazók: egyre több motort adnak el, és évről-évre nő a motorjogsit szerzők száma is.

Azt már január elején megtudtuk, hogy tavaly nagyjából harmadával nőtt a hazai újmotorpiac, hétszáz darabbal többet adtak el, mint 2017-ben. Talán ennél is fontosabb, hogy folyamatosan bővül a használt gépek importja is, így szezononként hozzávetőleg 10-11 000 nagymotorral bővül a hazai állomány (ami most egyébként 175 000 darabra tehető).

Nincs hiány utánpótlásból: Magyarországon évente egy kisvárosnyi ember szerez motorjogosítványt

Szerencsére nem arról van szó, hogy a motortulajdonosok vennének egy újabb gépet, például rendszámos robogót ingázni - vagy fordítva -, ugyanis az évente behozott új- és használtmotorok mennyisége tulajdonképpen megegyezik a szezononként motorjogsit szerzők számával. Mindkettő 10-11 000-re tehető.

Kelendőek a túraendurók, felzárkóznak a sportmotorok

Fontos változás, hogy a korábbi években az olcsó robeszok és csupaszgépek voltak a legnépszerűbbek, ezzel szemben tavaly a crossoverek és túraendurók uralták a piacot. A márkák versenyében jelenleg a Honda a legerősebb, viszont ha a „valódi” motorokat, az ötszáz köbcenti feletti géposztály tagjait nézzük, akkor a BMW-nek nincs ellenfele.

Újra reneszánszukat élik a rendszámos superbike-ok: csak januárban jó pár BMW S 1000RR-t, Ducati Panigalét és GSX-R1000-t adtak el Magyarországon

Örömteli, hogy a pár éve még tetszhalott állapotban tengődő literes gyorsasági motorok szegmense is szépen fejlődik, idén januárban kétszer akkora részesedésük volt, mint például 2017 vagy 2018 elején. Persze így sem tudják megszorongatni az olyan nagyágyúkat, mint például a BMW R 1250 GS, melyből vagy féltucat fogyott januárban, pedig idén igencsak hideg és csapadékos idő volt, vagyis esélytelennek tűnt akár csak kipróbálni is az új gépet.

A túraendurók és a crossoverek pont úgy kisajátították a piacot, mint az autók között az egyeduralkodó SUV-k

Eközben az USA-ban azt ünnepelték, hogy az országban bejegyzett, aktívan használt nagymotorok mennyisége elérte a 13 millió darabot, de az öreg kontinensen is erősek a számok: csak tavaly 830 700 új, rendszámos kétkerekű talált gazdára, azaz 61 500-zal több, mint 2017-ben.

BikersPoison

Facebook Comments

Válasz