GumiGuru: GTR1400-ra keresek valami tartósat...

GumiGuru: GTR1400-ra keresek valami tartósat...

- Kategória: Gumiguru
0

DOT-szám? Helyes guminyomás? Eltérő méretek? Minden kérdésre válaszolnak az R17.hu szakértői, Szabó Roland és Soltész Norbert!

Szeretnél Te is kérdezni tőle? ITT megteheted - Hamarosan jelentkeznek a részletes, mindenre kiterjedő válasszal!

KÉRDÉS

Kedves Gumiguru! A következő a kérdésem: Kawasaki GTR1400 motorom van, jelenleg Metzeler Z8 van fent, de szeretnék más típust is kipróbálni - mit javasoltok? Egy ekkora tömegű motoron mennyi az elfogadott futásteljesítmény a guminál? A Z8 közül az egyik 17 ezret futott, de amit most cseréltem, "csak" 11 ezret. Alapvetően túrázásra használom a motort.

Köszönöm a válaszotokat!

VÁLASZ

Kedves Kérdező! Furcsa és igen magas a két "egyforma" gumi közötti differencia a futásteljesítményt illetően. Szerintem nem lehetett annyival más a felhasználás a két időszakban, ami a sokkal rövidebb élettartamot indokolná, ezért én az abroncsban keresném a magyarázatot. A GTR egy nehéz gép, 300 kg körüli öntömeggel és nagy teljesítményével igazi nehézbombázó. Technikai jelölést illetően egyetlen betű lehet az eltérés a két gumi között, mégpedig az "O" betű. Ez utal az erősített abroncsra, mely kifejezetten az ilyen nehéz, erős gépekre készült, míg a simán M betűt látsz.

Ekkora motorra erősített abroncs kell!

Ez csak feltételezés részemről, talán itt kereshetjük a magyarázatot a hatezer kilométerrel karcsúbb futásteljesítményre. Egyébként kíméletes gyorsítással reális a messze tízezer kilométer feletti futás, sok gyártó terméke elfut 15-20-at is ilyen gépeken. Ha nem ragaszkodsz az elefántos márkához, és kipróbálnál valami újat, akkor tudok ajánlani néhány bevált darabot.

erősített abroncs
Kawasaki 1400GTR

A Dunlop RoadSmart 3 alapvetően is erősített szerkezettel készült, így első körben ezt javasolnám, túramotorosok egyik kedvenc abroncsa, és a Hegylakók tesztjén is parádésan szerepelt (szintén 1400-as Kawán). A jól ismert Michelin Road4 GT is szóba jöhet még.  Ezek modern gumik, szerintem elégedettebb leszel velük, mint a Metzelerrel. A Bridgestone bizonyos típusai is közkedveltek, főleg azok számára akik a hosszú élettartamot kedvelik. BT023 GT, vagy a legmodernebb mintázat a T31 GT, ami jó lehet a nagy Kawára.

Continental 2019