Rendőrség: Ezért ne satuzz a VÉDA-kapu előtt!

Rendőrség: Ezért ne satuzz a VÉDA-kapu előtt!

- Kategória: Hírek

Csabi szerencsére megúszta, és Te sem kapsz csekket, ha időben lassítasz.

Sziasztok! Tegnap kihasználtuk a jó időt, és elővettük a motorokat. Sajnos lehet, hogy beszedtem egy csekket, mert Perbálnál úgy 90-100-zal beleszaladtam a VÉDA-ba. Az utolsó pillanatban, a tábla mellett fékeztem hatvanra, de azt hallottam, hogy ez akár egy kilométerről is bemér. Igaz ez? Egyáltalán elkapja szemből a motort, vagy csak hátulról?

Köszönöm a választ!

VÉDA kapu
A perbáli VÉDA-kapu (Forrás: F. Csaba/Traffihunter)

Kedves Csabi!

Jó híreink vannak, ugyanis a VÉDA csak a közigazgatási bírságok kapcsán érdekes, tehát ha legalább 18 km/órával gyorsabban haladsz a megengedettnél. Ha még mindig 70-es tábla van kint, mint a képen, akkor (óra szerint) kilencvennel még éppen alatta vagy a 88 km/órának.

Szemből is beméri a motort a VÉDA, mint ezen a képen, amely az 55-ös út szegedi szakaszán készült

Egyébként pedig az egy kilométer csak városi legenda, maguk a rendőrök erősítették meg, hogy szó sincs ilyenről, tehát felesleges több száz méterrel a kapu előtt besatuznod - azzal csak magadat sodrod bajba.

A VÉDA csak száz méteren belül hatásos

A háromlábú, lézeres készülékek akár 6-800 méterről bemérhetnek, sőt saját tesztjeinken a FAMA III-mal 1200 métert is mértünk, de a fix traffipaxok radarosak, és 50-100 méteren belül figyelik a járműveket.

Nem hiszed? „Ami 100 méteren túl van, az nem látszik számukra” - erősítette meg Óberling József főosztályvezető, r. ezredes, rendőrségi főtanácsos a Vezess.hu-nak.

VÉDA kapu
A tábla 200 méterrel a kapu előtt van, de a radar csak 50-70 méterről tud bemérni - ennél többet aligha tehet a rendőrség, hogy ne kapj csekket... (MTI)

Persze az út széléről úgy is bemérhetnek, hogy Te még nem látod őket, azaz több mint fél kilométerről elcsípnek, de ahhoz tényleg vaksinak kell lenned, hogy beleszaladj a VÉDA-ba. Ott a tábla előtte, no meg a bazi nagy „akasztófa”, amin a kamerák csüngnek - aki ezt nem látja 2-300 méterről, az egy kamiont se vesz észre.

VÉDA kapu
A Kiyóhoz külső GPS-egység csatlakozik, ezáltal a legeldugottabb helyeken is pontosan és megbízhatóan határozza meg a motor helyzetét, így időben és pontosan jelzi a közelgő traffipaxot

Arról nem beszélve, hogy már itthon is elérhető a kimondottan motorosoknak fejlesztett, s az ő igényeik alapján gyártott VÉDA-előrejelző, ami Magyarországon és szerte Európában jó előre figyelmeztet a sebességmérésre. Ha beruházol egy ilyenre, akkor már tényleg elképzelhetetlen, hogy a traffi előtt 50-100 méterrel is túl gyorsan haladj, azaz bírságot kapj az automatikus kamerák képe alapján.

Nyitókép: Police.hu

Zsigmond panaszméltatlansága

Facebook Comments