GumiGuru: Mi a Honda Transalp gyári váltómérete?

GumiGuru: Mi a Honda Transalp gyári váltómérete?

- Kategória: Gumiguru
1

DOT-szám? Helyes guminyomás? Eltérő méretek? Minden kérdésre válaszolnak az R17.hu szakértői, Szabó Roland és Soltész Norbert!

Szeretnél Te is kérdezni tőle? ITT megteheted – Hamarosan jelentkeznek a részletes, mindenre kiterjedő válasszal!

KÉRDÉS

Kedves Gumiguru! A következő a kérdésem: Honda Transalp 650 (2001) motorom gyári abroncsmérete 120/90-17, de jelenleg 130/80-17 van rajta. Kérdés: Mi a pontos különbség a kettő között, illetve ezeken túlmenően milyen méretű papucsokat szerelhetek fel a motorra?

Köszönöm a választ!

VÁLASZ

Kedves Kérdező! Nagyon sok szó esett már a motorgumik “váltóméretétől”, sőt túl sok is, tudniillik

a motorkerékpároknak nincs váltómérete, azaz kevés kivételtől eltekintve csak azzal lesz tökéletes, amit gyárilag ajánlanak hozzá.

Ha mégis felkerül valami borzalom, annak oka a spórolás, az „ezt találtam a padláson” vagy az, hogy a szélesebb papuccsal dögösebb a gép. Az említett két abroncs között alapvetően a szélességben van különbség, no meg az oldalfalmagasságban, ami 4 mm eltérést jelent, ennyivel alacsonyabb a 130/80-as abroncs.

Miért ne szerelj fel szélesebb abroncsot a motorra?

A gyári méretet 2,75 szélességű felnire érdemes felszerelni, míg a most fent lévő 130/80-as gumit már 3,00 szélességűre tervezték. Van átfedés a két guminál, a kisebb, tehát gyári méretű gumit még felszerelhetjük 3J-s felnire, a nagyobbat viszont már nem érdemes a keskeny felnire ráerőltetni.

szélesebb abroncs
Honda XL650V Transalp

Jómagam minden esetben a gyári méretet javaslom, elég valószínűnek tartom, hogy a japán mérnök ezt sok-sok évvel ezelőtt megfelelően kiszámolta – ne akarjunk okosabbak lenni nála. Igaz, jelen esetben a gumik fizikai paraméterei majdnem egyformák, de azért mégis van egy kis eltérés, szóval maradj a gyárinál, a motornak nem teszel jót már mérettel.