Németh Mihály: El Camino motorral, 61 évesen

Németh Mihály: El Camino motorral, 61 évesen

- Kategória: Kiemelt cikk

Németh Mihály nem kisebb túrára vállalkozott, minthogy eljut Európa legnyugatibb pontjára, majd vissza, és feszített tempóban teljesíti a 8200 kilométeres utat.

Akik olvasták, tudják, hogy hősünk mekkora és milyen kalandos utat tett meg, akik viszont eddig nem követték, azok most visszamenőleg is bepótolhatják Facebook-oldalunkon. Szép képekkel, érdekes élménybeszámolókkal és tapasztalatokkal lehet gazdagabb, aki belekóstol a nem mindennapi túra részleteibe.

61 évesen keresztül-kasul át egész Európán

Az útvonal pedig nem volt se több, se kevesebb mint Ausztria, Németország, Svájc, Franciaország, Spanyolország (+ El Camino!), Portugália, a végcél pedig Cabo da Roca, Európa legnyugatibb pontja. Onnan Visszafelé Spanyolország, Andorra, Franciaország, Olaszország, Szlovénia, és haza Magyarországra, ami összesen 8200 kilométert tett ki. Ráadásul élőben követhettük, hogy merre jár, hiszen motorjában ott volt az általunk beépített nyomkövető és riasztó, mely segítségével térképen városról-városra láthatjuk az útvonalát.

„Lám, 61 éves és 65 napos vagyok, és ezt a túrát egy naked bike-kal csináltam végig.”

Fontos volt számára az azonnali helymeghatározás, melyet rendszerünkkel könnyen megtehetett, és ehhez nem kellett bekapcsolnia a telefonja GPS-ét, mely viszonylag gyorsan lemerítette volna a készüléket. Helyette elég volt egyszerűen belépnie az alkalmazásba, hogy lássa, merre is jár. Emellett minden este biztonságban tudta a motorját, mert azért akadt egy-két „necces hely”, ahol volt mit féltenie, de a Sentinel helyette is vigyázott a Hondára, amíg ő aludt. Persze az sem mellékes, hogy családja is biztonságban tudta őt, hiszen rendszerünkbe belépve folyamatosan tudták követni a nap 24 órájában.

Lenyűgöző helyek és kalandok Európa útjain

Mihály minden napját dokumentálta, amit a Sentinel Protect Facebook-oldalán is olvashattatok. Gyönyörű helyeken járt, és rengeteg képpel színesítette beszámolóját, melyből igyekeztünk most a legemlékezetesebb pillanatokat csokorba gyűjteni. Meséljen hát helyettünk a páneurópai kaland főhőse!

„Lám, 61 éves és 65 napos vagyok, és ezt a túrát egy naked bike-kal csináltam végig. Egyedül, valódi nyelvtudás nélkül. Mivel kos jegyű vagyok, nem hagytam eltántorítani magam a gondosan megtervezett forgatókönyvtől, a huhogókat pedig figyelmen kívül hagytam – nem érdekelt, hogy a koromat és a motoromat firtatták, azt szajkózva, hogy „úgyis visszafordulsz majd…”

Európa nyugati csücskébe és vissza...

Nem minden napja ment zökkenőmentesen, de hát az ilyen túrák nem (csak) a pihenésről szólnak. Sokkal inkább sajátos kikapcsolódások a szó legjobb értelmében, mely során az ember közelebb kerül önmagához. Mihály így próbált felkészülni rá:

„Nem érdekelt, hogy a koromat és a motoromat firtatták, azt szajkózva, hogy: úgyis visszafordulsz majd…”

„Miként készültem az útra? Nos, kezdjük velem a sort. Nem voltam rossz fizikai állapotban, de előtte fél évig jártam heti kétszer konditerembe, személyi edzőhöz. Plusz heti hat alkalommal reggel, otthon 20 perces edzéseket tartottam. Meg is lett az eredménye: a túra során semmilyen fizikai problémám nem volt, sokkal jobban bírtam, mint vártam.”

...és ez csak az első nap volt...

Szüksége is volt a jó állóképességre – egyik napja például így zajlott Franciaországban:

„Reggel fél kilenc körül indultam, majd 10-kor kezdett esni az eső. A hőmérséklet vagy tíz fokra csökkent, nagyon fáztam. Azon ritka alkalmak egyike volt, amikor örömmel vettem fel az esőruhát! Csodaszép helyeken jöttem, de az égi áldás miatt keveset fotóztam. Délután fél négy körül megérkeztem Condomba, ami egy igazi El Camino-s szállás, többágyas szobával, kinti WC-vel. Sebaj, a motor garázsban áll, és mindenki nagyon kedves. Eddig nagyon bejönnek a franciák!”

Nem volt hiány élményekben és látnivalókban sem

Ha Téged is érdekel, hogy miként alakultak Mihály további kalandjai, javaslom, keresd fel Facebook-oldalunkat, ahol térképmellékletekkel és sok-sok fotóval színesítve találjátok napi beszámolóit.

Continental 2019

Facebook Comments

2 Comments

  1. Rácz László

    Gratulálok cimbora, és kortárs, (én 69. évembe léptem a múlt hónapban) mert gyönyörű utat tettél meg. Én is dédelgetek egy álomutat, – ehhez egy gondosan karbantartott XJ 600-am van, a 61 lovas változat – (legalábbis nekem az) ami az Atlanti óceán partjárta vezet, mert szeretném látni az óceánt, szeretném megnézni az 1944-es partraszállás szinhelyeit, meg persze még sokmindent, pl. Waterlót, bár én inkább Napóleon iránt érzek tiszteletet!

  2. Követtem a Facebook oldalon a túra-updateket és mondhatom, élmény volt. Többen mondják, hogy csupasz motorral nem lehet túrázni, de – mint annyi minden más – ez is csak hozzáállás kérdése. Én is ezres csupasszal járok, ezek a mindenes motorok kényelmesek annyira, amennyire kell, és dinamikájuknak hála nem csak a táj miatt élmény velük a csavargás.

    Megjegyzem, a Sentinel arra is jó, hogy hónapokkal később, nosztalgiával telve végignézze vele az ember a túra útvonalát. Ráadásul nincs aggódás a mobil/GPS/akksi miatt, mert automatikusan követ a rendszer, szembe a hasonló mobilaklmazásokkal.

Válasz