Tíz dolog, ami veszélyesebb a motorozásnál

Tíz dolog, ami veszélyesebb a motorozásnál

- Kategória: Hírek

Szeretik túlmisztifikálni magát a motorozást, miként a velejáró veszélyeket is, pedig tucatnyi hétköznapi, mégis kockázatosabb dolog létezik, mint a motorozás…

 

– Nem félsz, hogy ez az erős motor lesz a veszted? – kérdezte, miközben unottan nyomta el a (második) csikket a hamutartóban. Már-már komikus, hogy pont az erős bagós kérdezte ezt, hiszen a RideApart toplistáján éppen a dohányzást állították szembe elsőként a motorozással, ugyanis 480 000 ember hal meg (!) évente az USA-ban a cigi miatt, míg motorozás közben 4900-5200 ember veszíti életét az NHTSA szerint.

Már a nyolcvanas években is tudták, hogy a motorozás menőbb – és kevésbé veszélyes, – mint a cigi

Persze mondhatnánk a piát is, ami 88 000 emberéletet követel évente, vagyis közel hússzor annyit, mint a mi csodás hobbink, de ugyanígy szembeállíthatjuk az influenzával (79 000 áldozat/év) és a drogokkal (70 200 elhunyt/év).

Még a passzív dohányzás is veszélyesebb, mint a motor

A legmeghökkentőbb a passzív dohányosok magas aránya, ugyanis évente 41 000 embert veszítünk el mások füstölgése miatt, de rögtön itt a következő, még sokkolóbb szám, mely korunk egyik „népbetegségére” utal.

Lépcsőzés, vezetés közben telefonnyomkodás és passzív dohányzás – ezek mind veszélyesebbek a statisztika szerint, mint a motorozás (Kép forrása: rb3.com)

Évente 3500-4000 ember halálát követeli az autóvezetés közbeni SMS-ezés, és legalább ugyanennyit a telefonálás vagy evés-ivás stb. miatt figyelmetlenné váló sofőrök. Már-már vicces, hogy veszélyesebb lépcsőzni, mint motorozni, ugyanis bármilyen hihetetlen, kétszer nagyobb az esélye, hogy lépcsőn megbotlás miatt veszíti életét az ember, mint kétkeréken. Persze ez csak akkor igaz, ha az összes emberre kivetítjük, és nem vesszük figyelembe, hogy többen lépcsőznek, mint motoroznak – viszont a motorozó fiukat/lányukat féltő szülők megnyugtatására tökéletesen alkalmas.

Szóval, ha legközelebb valaki neked szegezi a kérdést, hogy nem félsz-e a motoron, nyugodtan kérdezz vissza, hogy ő retteg-e a lépcsőn vagy dohányosok társaságában, mert – az amerikai statisztika szerint – ő van nagyobb veszélyben.

Nyitókép: Pixabay

Continental 2019

Facebook Comments

2 Comments

  1. Szerintem minden szatisztika részben baromság. Néhányszor töltöttem ki kérdőivet a fentnevezett állami hivatalnak. Hasból. Akkora volt a formanyomtatvány mint egy alsólepedő. No én percek alatt végeztem vele. A motorozás veszélyessége is túl van lihegve. 1986-tól megszakitás nélkül űzöm.

  2. Ha nem is minden statisztika.. Itt úgy lehetne egyáltalán hiteleshez közeli, hogy azt hasonlítjuk össze, a motorosok hány százaléka hal meg motorbalesetben szemben a pl lépcsőzők lépcsőhalálával.
    Amúgy köszi a cikket, figyelmetlen aggódó rokonokat lehet megnyugtatja 😉

Válasz