Olvasói: Hiába jön utánam a rendőr, ha szemből mér be?

Olvasói: Hiába jön utánam a rendőr, ha szemből mér be?

- Kategória: Baleset-megelőzés, Cikkek

Imi kérdése egy gyakran felmerülő - és megannyi tévedéssel övezett - problémát feszeget: Tényleg hiába mérnek be szemből, ha motorral vagy?

Sziasztok! Szlovákiából származom, és nem tudom, pontosan hogy működik Magyarországon a sebességmérés, de feltételezem, hogy fényképes bizonyítéknak kell lennie a bírság kiszabásához, ahol jól látható a rendszám. Na mármost, ha én gyorsan hajtok a motorommal, és szemből bemérnek, akkor nem látható a rendszámtáblám, igaz?

Nem jön csekk, ha szemből mérnek be, ugye?

Ha teszem azt, kocsiból bemérnek szemből, és utánam jönnek, akkor - az én sejtésem szerint - nem tudnak megbírságolni, igaz? Mivel nincs fényképük a rendszámról a gyorshajtás pillanatában. Meg tudnátok ezt erősíteni vagy cáfolni, kérlek?

Kedves Imi!

Sajnos nem tudok igennel vagy nemmel felelni, mert az elmélet és a gyakorlat igencsak eltérő. Tény, hogy szemből is bemérhetnek, de csak akkor küldik ki a csekket, ha van fotójuk szemből a sebességgel, majd utánad fordítják a kamerát, és a folyamatos felvételen meglesz a rendszámod is.

Ugyanez a helyzet a két kamerával, ha VÉDA-kapu alatt mész át túl gyorsan - ott is szemből méri a sebességet, majd a másikkal rögzíti hátulról a rendszámod, mikor elhaladtál alatta (Kép: Police.hu)

Tehát elméletileg előfordulhat ilyen, és kaphatsz csekket a szemből mérés alapján, ugyanakkor nem jellemző, hogy ezzel vesződnének - igen ritka itthon az ilyen módszerrel kiszabott bírság. Viszont van más lehetőség is, ami egyre gyakoribb:

a múltheti motorteszten két helyen is láttunk szemből, motorosokat mérő rendőrautót, de meglepetésre a gyorshajtókat nem állították félre. 

Csodálkoztunk is, ám mint utóbb kiderült, nem véletlenül ült nyugodtan a traffipax kezelője. Onnan pár száz méterre ugyanis, a kanyar után egy másik rendőr kiintette a parkolóba a gyorshajtókat, autóst, motorost egyaránt. Vagyis az, hogy nem állítottak meg azonnal, még nem jelenti azt, hogy megúsztad, mivel a fenti módszerrel ugyanúgy kiszabják a bírságot, tehát szemből is bemérhetnek és megbüntethetnek gyorshajtásért.

Continental 2019

Facebook Comments