Olvasói: Hiába jön utánam a rendőr, ha szemből mér be?

Olvasói: Hiába jön utánam a rendőr, ha szemből mér be?

- Kategória: Baleset-megelőzés, Cikkek

Imi kérdése egy gyakran felmerülő – és megannyi tévedéssel övezett – problémát feszeget: Tényleg hiába mérnek be szemből, ha motorral vagy?

Sziasztok! Szlovákiából származom, és nem tudom, pontosan hogy működik Magyarországon a sebességmérés, de feltételezem, hogy fényképes bizonyítéknak kell lennie a bírság kiszabásához, ahol jól látható a rendszám. Na mármost, ha én gyorsan hajtok a motorommal, és szemből bemérnek, akkor nem látható a rendszámtáblám, igaz?

Nem jön csekk, ha szemből mérnek be, ugye?

Ha teszem azt, kocsiból bemérnek szemből, és utánam jönnek, akkor – az én sejtésem szerint – nem tudnak megbírságolni, igaz? Mivel nincs fényképük a rendszámról a gyorshajtás pillanatában. Meg tudnátok ezt erősíteni vagy cáfolni, kérlek?

 

Kedves Imi!

Sajnos nem tudok igennel vagy nemmel felelni, mert az elmélet és a gyakorlat igencsak eltérő. Tény, hogy szemből is bemérhetnek, de csak akkor küldik ki a csekket, ha van fotójuk szemből a sebességgel, majd utánad fordítják a kamerát, és a folyamatos felvételen meglesz a rendszámod is.

Ugyanez a helyzet a két kamerával, ha VÉDA-kapu alatt mész át túl gyorsan – ott is szemből méri a sebességet, majd a másikkal rögzíti hátulról a rendszámod, mikor elhaladtál alatta (Kép: Police.hu)

Tehát elméletileg előfordulhat ilyen, és kaphatsz csekket a szemből mérés alapján, ugyanakkor nem jellemző, hogy ezzel vesződnének – igen ritka itthon az ilyen módszerrel kiszabott bírság. Viszont van más lehetőség is, ami egyre gyakoribb:

a múltheti motorteszten két helyen is láttunk szemből, motorosokat mérő rendőrautót, de meglepetésre a gyorshajtókat nem állították félre. 

Csodálkoztunk is, ám mint utóbb kiderült, nem véletlenül ült nyugodtan a traffipax kezelője. Onnan pár száz méterre ugyanis, a kanyar után egy másik rendőr kiintette a parkolóba a gyorshajtókat, autóst, motorost egyaránt. Vagyis az, hogy nem állítottak meg azonnal, még nem jelenti azt, hogy megúsztad, mivel a fenti módszerrel ugyanúgy kiszabják a bírságot, tehát szemből is bemérhetnek és megbüntethetnek gyorshajtásért.

Continental 2019

Facebook Comments

21 Comments

 1. Minden Sikerül

  Nem igaz. Bizonyíték nélkül nincs gyorshsjtás. Ez nem bemondásra működik.

  1. corbendallas

   Én is így vélem. Egyértelműen beazonosítani csak egyedi azonosítóval, praktikusan rendszámmal lehet.
   Szemből egy darab motoros látszik, aki akárki lehet.

  2. a gyakorlat nem ezt igazolja: ha felírják a rendszámot, akkor is jön a csekk (igen, akkor is próbálkozhatsz kiskapukkal… de azt mindenki döntse el maga, hogy 30 rugóért nekiáll-e hazudozni, kamu vallomást tenni)

   https://hegylakok.hu/2019/06/traffipax-szembol-mer/

 2. dr. Szabó Sándor (Valmont)

  Ez ismételten nem ilyen egyszerű.

  Ahhoz, hogy csekket tudjanak küldeni a gyorshajtásról, ahhoz valóban szükséges az egyedi azonosítót, tehát a rendszámot tartalmazó fénykép, mivel anélkül lehetne mondani, hogy “nem is az én motorom volt ott”, “én akkor nem is voltam arrafelé” és hasonlókat.

  Azonban abban az esetben, ha azonnal megállít a mérő rendőr, vagy feljebb egy másik a mérővel kapcsolatban lévő járőr, vagy van ott egy motorosrendőr, vagy egy elfogó autó és utánad megy és megállít, akkor ez tettenérést jelent, ez esetben egyértelmű, hogy a mért jármű az, amelyiket te vezeted. Ilyenkor jár a birság, nem lehet kibújni alóla.

  Igen, sokszor vagy nincs meg az eszközük, hogy egy adott mérőponton utánad menjenek, de ez csak szerncse kérdése. Ha megállítanak, akkor nincs vita, fizetni kell!

  (Megjegyzem, hogy pl. az osztrákoknál is így van – szomorú gyakorlati tapasztalat – ott bemér a rendőr a kézi mérőpisztollyal, ami nem is fényképez, ráadásul szemből, majd azonnal megállít és még készségesen meg is mutatja a mérőn, hogy mennyivel mentél. És ott sincs apelláta, ott is fizetni kell, pedig ott még szemből sincs fénykép, arról sem, hogy melyik járművet mérte, ami itthon viszont van. Viszont ez akkor is tettenérés. Ezzel meg kell barátkozni mindenkinek.)

  Szóval ne áltassa senki se magát. Ha szemből mérnek és megállítanak, vagy utánad mennek, akkor bizony tetten ért szabálysértésért jár a jogos birság.

  1. József Vigh

   Na ez pont nincs így!I! Ilyen helyzetben voltam, három rendőr megállított. Nem ismertem el a gyorshajtást, Nem tudtak indulás után sem képet csinálni. Nem is jött a büntetés. Gondolom, ha nem tudnak hitelt érdemlően mindent bizonyítani, akkor inkább vadásznak tovább másokra…

  2. Orosz József

   Egyrészt a magyar jogszabályok nem azonosak az osztrákkal, itthon a rendszámnak szerepelnie kell a felvételen a sebességgel együtt, másrészt szerintem az osztrákoknál is, csak mivel elismeri a delikvens a gyorshajtást így az esetek többségében nincs rá(felvételre) szükség.

   1. Ha nem ismered be akkor meg vizsgálati fogságba kerülsz, tehát sokkal jobban megszívatnak. Osztrák rendőr nem szórakozik, különösen nem a magyarokkal.

  3. Nekem volt egy esetem. 60-as táblánál ~120-ra megugrottam, majd vissza is lassítottam. Már a lassítási fázisban vettem észre hogy fordul utánam nagy lelkesen a háromlábúval, ráadásul ezzel a jelenlegi legújabbal.

   Tehát megvolt a gyorshajtásom a felvételen, de már szabályos sebességen szerintem a rendszám is.
   Még sem postáztak semmit, pedig azt gondoltam a dupla sebességért azért már jár valami.

 3. Koko Witus

  Majd akkor lesz a beszopás ha a sok gyorsható fasz miatt kitalálják az előre is matricás vagy kis táblás rendszámot kötelezően és ezzel szivatják majd motoros társaikat meg ezek a gyorshajtó faszok..

  1. Orosz József

   És elől hova rögzíted, vagy matricát ragasztok a legnagyobb közel lapos felületre a refire?

   1. Koko Witus

    Chopper vagy nem idomos motornál a lámpa alá is rögzíthető az első
    villára egy kis tábla, az idomozott motoroknál 2 oldalra első idomnál
    vagy ha nagyon bunkok lennének a jogalkotok az első sárvédőre szerelhető
    szerkezettel 😀 Ne aggodj van sok megoldás csak nehogy kitalálják mert
    mindenki úgy száguld hogy azt hiszi nem bukhat le 🙂 Minden megoldható és ezzel lebuktatható ha nagyon meg akarják nehezíteni a száguldozók életét.
    Nemhiába jött be az a trafi ami már nem 1km en bellűl fotozva mér, hanem szakaszban akár 10km eren is. azaz azt méri hogy a megengedett maximum sebességgel megtett időt mennyivel léped túl azaz nagyobb sebességgel a megengedettet túl lépve hamarabb érsz a szakaszhoz ezzel bizonyul be hogy gyorshajtottál…

   2. Indiába ezt megoldották. 🙂

  2. Péter Tuboly

   Mert Te mindíg betartod a 30-at, 50-et motorral ugye? Naneeeee😀
   És még Te faszozol le másokat?
   😀😀😀😀😀

   1. Koko Witus

    Bocs de én mezei SM motoros vagyok, tuningolhatnék mehetne 90 el is de nekem jó az a kis 45-50 amit képes menni, És akár hiszed akár nem, képzeld én képes vagyok betartani, és megállok a zebránál átengedem a gyalogost nem húzok át majdnem a lábára gurulva, érdekes mod engem még nem állítottak félre rendőrök pedig napi 10x is elmegyek posztolók mellett, mert ismernek már és a motorom is hogy nem vagyok az az eszement adrenalin hajszár.
    Ergó másik részről csak az kifogásolja ezt mint ezek szerint te is aki rendszerességgel szereti túl lépni a határt aki szeret sajátján kívűl mások életét épségét is kockáztatni a mániái miatt.
    Csak azt zavarja a véleményem ai magára ismert benne és sérti a nagy és büszke gyorshajtás mániás mások életére is fittyet hányó mivoltát.
    Sajnálom, komolyan, és főleg azt hogy nem képes az ilyen ember egy ember és közlekedés morális viselkedésre az utakon. Hisz aki F1 pilóta akar lenni annak ott a sport pálya ne a mások által is használt közuton játszon sportbajnokot mások élete kárára. Meg utána ne rinyáljon nekem senki hogy jaj szegény meghalt mert gyorshajtott, hisz a hülyeségnek meg van a kára és ára..

    1. Ha szemből mér be a rendőr, akkor van egy szemből nézeti képe egy “darab” motorosról! Ezután mi alapján azonosít a gyorshajtóval akár ő, akár a később megállító rendőr?? A kabátom feliratáról, vagy a sisak színéről? Mi bizonyítja, hogy pár száz méterrel távolabb én mentem gyorsabban? Megmondom: semmi! Ha a motoros elhiszi a rendőri fellépést, akkor megbüntetik, ha nem, akkor nincs rá bizonyíték. Ha pár száz méterről esetleg még lát is a rendőr, az sem bizonyít semmit, hisz az ő szeme nincs hitelesítve mérésre.

     1. Koko Witus

      Ezekre a hitekre meg ezekben reménykedve hogy igy gyorshajtás legális mert úgy sem bukhatsz le, ha majd megeléhgelik és bevezetik amit már leírtam, akkor mit rinyál majd a gyorshajto 50 esnél 90 nnel vagy 110 nél 280 al? Én alapból nem bánnám ha az ilyenek eltünnének az utakról legyen az motoros vagy gépkocsis, mert az mint a közre mint a forgalomra mint mások életére veszélyes jellemzőkkel rendelkező személyek..

    2. Vagyis egy babettáról osztod az észt, gratulálok.
     Titeket pedig nagyon kéne fingatni, mert a motoros balesetek nagyrészét ti okozzátok, nem a nagymotorosok.

  3. A sok túlszabályzott fasság miatt meg majd leszedem a hátsó rendszámot is, azt lehet kergetőzni.
   A traffipax csak pénzbeszedés, miközben a valódi kockázatos dolgokra meg szarnak, mert az nem hoz pénzt.
   Szóval játszhatjuk ezt a játékot, de csak mértékkel.

 4. Zsolt kiró

  Az utolsó bekezdés így szerencsére nem igaz!!!!!!!!!!!!!!!! Ha szemből mér, és kiint, akkor csak igazoltathat. A felvételével meg azt csinál amit akar!!!! Én nem ismerem el a gyorshajtást, és nem írok alá semmi! Aztán nyugodtan jelentsen fel (( ez tapasztalat, pedig nem járok gyorsan, de 72 km/h val kiingtett, és az ideg szétba@ta, hogy semmit nem tud tenni. Feljelentett, és én csak annyit írtam vissza, kérem a fotót, amin a renndszámom szerepel a pontos időpontal! Erre törölték a büntetés kiszabását.

 5. En dolgoztam rendorokkel akiket kikerdeztem a trafirol motorral elmeseltem hogy a varosba 100 al mentem meglattam a trafis rendort de csak mutatta a huvelyk ujjat hogy fasza csekk sehol semmi. elmondtak nekem hogy hatra nem tudnak merni es 25 meterrol kezdik bemerni a sebbeseget. A fix trafik latnak hatra is es teszem azt autoval mesz es szabajosan betartod a tempot nem vagy beovelve fuleden a telo akkor sem fenykepez hanem ugy van hogy atleped a megengedettet csinal egykepet es azt elemzik ki hogy bevoltal e kotve vagy teloztal e
  Kulonben a taxisokat is szet buntetnek nekik nem kotelezo az ov

 6. Gyönyörűen példázza a cikk és a hozzá tartozó kommentkupac kishazánk közlekedési kultúráját…

Válasz