„Engem is bemértek, pedig nem látszott a rendszám!”

„Engem is bemértek, pedig nem látszott a rendszám!”

- Kategória: Hírek
44

Sokan hitetlenkedtek cikkünk kapcsán, melyben azt firtattuk, hogy a traffipax szemből is bemérheti a motort. Nos, itt a napnál fényesebb bizonyíték: simán kipostázzák a csekket, neked pedig – tetszik vagy sem – muszáj befizetni.

Agisz fotója és beszámolója intő példa lehet minden motorosnak, aki azt hiszi, hogy mi bármilyen előnyben vagyunk az autósokkal szemben, és nincs félnivalónk, ha szemből „villan a vaku”. Rendszám ide vagy oda, bizony postázzák a papírost.

Szemből is bemér a traffipax

– Ez a kép 45 ezer forintba került. Láttok valahol azonosítót? Rendszámot? Bármit, ami alapján egyértelműen beazonosítható a gépem? Mi több, meg sem állítottak, hanem utólag postázták az értesítést. A képet természetesen az értesítésen megadott linkről töltöttem le:

„Egyházashollóson, Körmendtől nem messze, a 8-as főúton fotóztak le a zsaruk. Nem állítottak meg, nem látszott a rendszám, mégis kijött névre, címre a 45 rugós bírság…”

Utánakérdeztem, hogy mégis miként érkezhet csekk, ha csak a motorom, sisakom látszik. Egy baleseti helyszínelő elmesélte, hogy a sebességmérők telepítési jegyzőkönyvéből egyértelműen kiderül, hogy hol és mikor mértek, s ha abba beírják a gyorshajtó rendszámát, valamint csatolják a képet, ahol látszik a jármű és a sebesség, akkor egy az egyben helyettesíti a rendszámfotót.

Elsősorban nem jogi kérdés, hogy jogos-e a bírság

Persze a fotót látva megjöttek az „ellendrukkerek”, akik egyből a szabályokra, jogokra hivatkoztak, hogy miért is ne kéne bírságot fizetni gyorshajtás után. Nos, talán valahol itt kezdődik a baj, hogy egyáltalán felmerül: szabálytalankodtam, tudom, hogy vétkes vagyok, de mindenáron kibújnék a felelősség alól. Miként Berta Balázs találóan írta a fénykép alatt:

– Ha gyorsan mész, viseld már a következményeket! Rendszám, fénykép stb. ide vagy oda, mégis csak te sz….tál a szabályokra, a rendőrnek meg az a dolga, hogy betartassa őket. Igen, én is csapatom, mielőtt megkérdezed, és tiszta ideg lennék, ha jönne a csekk. De azért na…

Íme, az újabb példa: szintén motoros, szemből

Jól mondja Balázs: aki ilyen esetben is a munkáját végző rendőrt próbálja hibáztatni, mert nem lőtt a rendszámról képet, az valószínűleg az élet más területén is igyekszik kibújni a felelősség, a következmények alól. Ez hát Agisz képének két legfontosabb tanulsága: rendszám nélkül is érkezhet csekk, és ha vétkeztünk, akkor vállaljuk a következményeket!

Continental 2019