Több balesetet okoztak az e-rollerek, mint a motorok

Több balesetet okoztak az e-rollerek, mint a motorok

- Kategória: Gyorshírek
10

Itthon nem minősül járműnek, így nem is használható közúton a legtöbb elektromos roller. Bezzeg Új-Zélandon évek óta része az utcaképnek és persze a kórházi zárójelentéseknek is...

Most látott napvilágot az első igazán átfogó elemzés arról, hogy milyen hatásokkal jár, ha közúton is használhatóak az elektromos rollerek. Az Új-Zéland-i szabályozás szerint legfeljebb 27 km/órával suhanó apróságok praktikus, gyors és környezetbarát közlekedési eszközök, efelől semmi kétség, de túl nagy a szerepük a baleseti statisztikákban.

Másfél év alatt megelőzték a rollerek a motorosokat

A tanulmányban közlekedési és sporteszközöket vizsgáltak, mégpedig a személyi sérüléssel járó balesetek alapján. Több mint hétszáz, műtéttel járó sérülés után arra jutottak, hogy ebből 34 kötődött bringásokhoz, 23 e-rollerekhez, míg a motorosok hússzor, a segédmotorosok pedig tízszer kerültek kórházba.

A másfél éven át zajló, Új-Zélandi felmérés eredménye (forrás: New Zealand Herald)

Sajnos a tanulmányból kimaradt, hogy a felelőtlen, rövidnadrágban cirkáló rolleres könnyebben megsérül, mint a talpig beöltözött motoros, ezért kicsit torz az arány. Ettől függetlenül érdemes lenne elgondolkodni a döntéshozóknak, hogy a jelenleginél szigorúbb legyen a szabályozás, már csak azért is, hogy kevesebb rolleres feküdjön kés alá.

Continental 2019