Olvasói: Ausztriában előregurulhatok a sorok között?

Olvasói: Ausztriában előregurulhatok a sorok között?

- Kategória: Kiemelt cikk
4

Miklós érdekes kérdést tett fel a hozzászólásaink között: vajon Ausztriában megbüntetnek, ha előregurulok a lámpáknál, torlódásoknál vagy az autópályán?

Egy hülye kérdés: Ausztriában lehet menni dugóban az álló autók között autópályán, tehát gyakorlatilag a mentőfolyosón (biztonsági folyosón - a szerk.)? A „hivatalos tájékoztatás” szerint nem gurulhatunk előre, sőt büntetik. Mi a gyakorlati tapasztalat?

Üdv, Miklós

sorok kozotti eloregurulas motorkerékpár

Kedves Miklós!

Az általad linkelt oldal nem az osztrák KRESZ hivatalos kivonata, ezért azt javaslom, ha a jövőben hasonló kérdéseid lesznek, inkább a német nyelvű forrásokat keresd, mert gyakran más a valóság, mint ami a szűkszavú összefoglalóból kiderült.

Ausztriában is előregurulhatsz a motoroddal

Először is válasszuk ketté a dolgot, mert az egyszerű torlódás teljesen más helyzet, mint a biztonsági folyosó, amit a mentőknek, rendőröknek alakítottak ki. Ez már alapvetően törvényértelmezés kérdése, vagyis nem elég elolvasni a KRESZ-t, hogy okosabbak legyünk.

Íme, a tényleg hivatalos forrás az előregurulásról: a hatályos osztrák törvény, az StVO 12. § (5) szerint

„Ha a járművek kereszteződésekben, útszűkületeknél, vasúti csomópontokban vagy egyszerű torlódások miatt megállnak, akkor a mögöttük érkező motorkerékpárok az álló (!) járművek mellett vagy között elhaladhatnak. Ez csak akkor szabályos, ha ehhez elegendő hely áll rendelkezésre..."

Érdekes, hogy itthon kevesen ismerik a szabályt, ugyanis Ausztriában már az ezredforduló óta szabadon előregurulhatnak a motorosok, már ha közben nem követnek el más kihágást, például nem hajtanak záróvonalra vagy leállósávra. Szintén fontos különbség, hogy ott a buszsávot és a baleseti helyszínek közelében kialakított „biztonsági folyosót” sem használhatják a kétkerekűek, holott Magyarországon ez teljesen szabályos.

Tehát bárhol előregurulhatsz a sorok között Ausztriában, de a biztonsági folyosó más tészta. Ott a mentőké és a rendőröké az út, és a motorosok - a hazai szabályokkal szemben - nem használhatják.

Continental 2019