Újabb motorokkal bővül a hazai rendőrflotta

Újabb motorokkal bővül a hazai rendőrflotta

- Kategória: Kiemelt cikk

A hazai zsaruk is megkapják a legerősebb RT-ket, és ezzel már 153-ra nő az utóbbi nyolc évben munkába állított motorok száma.

 

Idén nyáron 276 db rendőrségi motor szolgált Magyarországon, ezek átlagosan 11-12 évesek, ötvenezres futásteljesítménnyel. Nagy részük kiváló állapotnak örvend, így egy időben a gépek négyötödét lehetett bevetni, míg a többi valamilyen karbantartás miatt esett ki a szolgálatból.

A tegnapi átadás összefoglalója

Már 1926 óta szolgálnak itthon motorosrendőrök

Magyarországon 93 éves múltra tekint vissza a rendőrmotoros szolgálat, és mára nélkülözhetetlen részévé vált a közlekedésnek, illetve a rendőri munkának. 1926. július 29-én lépett szolgálatba az első rendőrségi motorkerékpáros, bár nem a mai szerepkörben – eleinte megfigyelő, felderítő, futár és összekötő feladatokat látott el.

Nem véletlenül kerülnek többe a hatósági motorok: tulajdonképpen csak a váz és az erőforrás marad érintetlen, és kettős elektromos rendszer, hatékonyabb hűtőrendszer, valamint sok-sok kiegészítő teszi különlegessé, s ezzel együtt drágábbá az egyenruhások motorjait

Ez azonban csak az első két évben volt jellemző, mert 1928-ban már a szabálytalan sofőrök megregulázását is a motorosrendőrökre bízták, akik ekkorra már komplett osztaggá szerveződtek. Az öt járművet magában foglaló csapat tíz embert foglalkoztatott, hiszen ahogy néhány országban ma is, járművenként egy vezető és egy intézkedő rendőr teljesített szolgálatot.

Az új BMW-k első méterei szolgálatban

Ebből alakult ki napjainkra a több száz fős flotta, mely most újabb 25 darab BMW R 1250 RT-vel bővült. Ez azonban csak a kezdet, ugyanis 2020-ban újabb két tucat motorkerékpár beszerzését tervezik, így jóval háromszáz fölé nőhet a hazai rendőrmotorok száma.

Immáron több mint háromszáz tagú a hazai flotta, és a tervek szerint jövőre újabb 25 RT érkezik

A most rendszerbe állt motorok egyébként a megyei rendőr-főkapitányságok és a BRFK személyi állományának munkáját segítik majd, és jóval erősebbek, gyorsabbak 2011-ben vásárolt R 900 RT-knél, így autópályás üldözéseken is megállják a helyüket, viszont fordulékonyságuk révén városban is hatékonyan bevethetőek.

Continental 2019

Facebook Comments

Válasz