Csináld magad! – I. rész – Öt életmentő lépés, amit elfelejtettél

Csináld magad! – I. rész – Öt életmentő lépés, amit elfelejtettél

- Kategória: Kiemelt cikk

Új sorozatunkban sorra vesszük az összes olyan kelléket és technikát, ami kihúzhat a csávából, ha a semmi közepén robbansz le a motorral. Kezdésként öt apró, de fontos lépéssel kezdjük – ez mind megkönnyítheti az életed…

 

Felmerülhet a kérdés: 2019-ben hogy kerül szóba a saját kezű barkácsolás, ha egy csomó új motor elektronikával túlzsúfolt, egyre nehezebben szerelhető. Nos, ettől függetlenül tucatnyi olyan fogás létezik, amely segít abban, hogy hazajuss vagy legalább elgurulj a legközelebbi benzinkútig, panzióig, ahol megvárhatod a segítséget. A következő hetekben ezeket mutatjuk be, a legfontosabb, ülés alatt megbújó szerszámoktól, alkatrészektől a hibaelhárítás módjáig.

Az első részben még nem szerelünk – csak egy kicsit -, és inkább a megelőzésre helyezzük a hangsúlyt. Bemutatunk öt olyan hasznos és filléres apróságot, amit kevesen ismernek, pedig sok gondtól, bajtól és kiadástól menthetik meg az embert. Lássuk a legalapvetőbb motoros praktikákat!

1. Elveszett rendszám? Csak ragasztó és egy filctoll kell hozzá…

Közel 48 ezer találatot dob ki a Google a „talált rendszám” kifejezésre, és a motorosok különösen érintettek ebben – elég csak megnézni a Facebook-csoportokat, hogy hány U-betűs plakett keresi a gazdáját. Ideje tenni ellene, főleg, hogy tíz perc alatt, szinte nulla költségből megoldható a dolog.

Féktisztító, kétoldalú ragasztó és egy filc – ennyi az egész, és máris megkímélheted magad a sorban állástól, meg az új rendszám, forgalmi, törzskönyv költségétől

Először is vedd ki a keretből a rendszámot, alaposan mosd le féktisztítóval, majd írd rá – természetesen a hátuljára – alkoholos filccel a telefonszámod, e-mail címed! Ha ez megvan, kínáld meg több rövid csík kétoldalú ragasztóval, és úgy tedd vissza a tartóba. Ezzel duplán nyersz, hiszen így nem tud kiesni a keretből, s ha mégis, akkor nyomban értesíthet a megtaláló, nem kell Facebookon keresgetnie.

Munka időtartama: 10-15 perc, költség: száz forint alatt. Mennyit spórolsz vele? Új rendszámtábla, törzskönyv és forgalmi engedély: 18 000 Ft.

2. Indultál már el tárcsazárral a keréken? Mi is…

Számos megoldást kitaláltak már arra, hogy ne felejtsd el a féktárcsazárat, élen a méteres, spirális kábellel és hasonló okosságokkal. Ezekkel csak egy baj van, hogy valahol tárolni kell őket, és ha éppen sietsz, aligha veszed le a nyerged vagy nyitod ki a hátsó dobozt, hogy bajlódj a felrakásával.

Jobb megelőzni a bajt: filléres tétel a vízhatlan hajgumi, és jó szolgálatot tesz minden megálláskor (Nyugi, kevésbé csajos színben, például kékben, fehérben is kapható – nekünk éppen ez volt kéznél – szerk.)

Pofonegyszerű megoldást javaslunk: keress egy vastag, feltűnő színű hajgumit, olyat, ami esőben sem szívja meg magát. Megálláskor pattintsd fel a jobbos markolatra és fékkarra, így tuti eszedbe jut, hogy még nem indulhatsz el. A legjobb, hogy levenned sem kell, elég csak a markolat belső felére vagy a kormányra tolni, ott simán elfér menet közben is, azaz mindig kéznél lesz.

Munka időtartama: öt perc, költség: 230 Ft/4 db. Mennyit spórolsz vele? Elgörbült féktárcsa cseréje? Típusonként változó, de a legolcsóbb vason sem lesz egy villámtréfa…

 3. Sodrony a nyereg alatt – minek?

Filléres tétel az ülés alatt áthurkolt, vékony sodrony, mégis kincset érhet, ha megállsz valahol, és nem akarod, hogy pár enyveskezű szemet vessen a tükrön hagyott sisakodra vagy a nyeregre dobott kabátra.

Az olcsó sodronnyal akkor is rögzítheted a sisakot vagy kabátot, ha nincs doboz a motorodon

Mindössze annyi a dolgod, hogy fogsz egy műanyag bevonatú (!), mindkét végén hurkolt, vékony sodronyt és egyik felét rögzíted az ülés alatt. Átfűzöd a szálat a sisakok D-gyűrűjén, ennek híján magán a sisakon, illetve a kabát ujján.

Munka időtartama: öt perc, költség: 5 méteres sodrony: 2290 Ft, 8 méteres: 2690 Ft. Mennyit spórolsz vele? Pontosan az ellopott bukó, kabát árát, no meg sok kellemetlen percet, mikor a kánikulában is cipelned a holmijaidat.

4. De jó lenne a túrán is egy motoremelő…

Defektet kaptál vagy más ok miatt szeretnéd kivenni a hátsó kereket? Ha nincs nálad emelő, akkor aligha tudod megtenni egy középállvány nélküli vason, de a motoremelő több kiló és akkora, hogy esélytelen magaddal vinni. Legalább is eddig így volt, de hála egy hazai gyártónak – aki szintén motorozik -, már erre is van megoldás.

Csak egy mozdulat – ugye, milyen egyszerű?

Jöhet lánctisztítás és -fújás, vészhelyzetben akár kerékcsere is (bár ez utóbbira hivatalosan nem alkalmas), az apró, végtelenül egyszerű szerkezettel szó szerint gyerekjáték megemelni a gépet, ahogy a videón is láthatjátok. Szerencsére több motorhoz is használható, mert 17, 18 és 19 colos hátsó kerékhez is jó a mérete.

Munka időtartama: pár másodperc felemelni vele a motort, költség: 5000 Ft. Hol veheted meg? Kókán található a műhely, illetve a „Túraemelő” kifejezésre rákeresve a neten keresztül is rendelhetsz belőle.

5. Nem vált át az érzékelős lámpa? Itt a megoldás!

Állsz a kereszteződésben, nulla forgalom, Te mégis a tilosnál rostokolsz. Igen, az aszfaltba süllyesztett érzékelő az oka, mely immúnis a motorkerékpárokra… Átmész a piroson vagy megvárod, míg jön egy kocsi, és átvált a nyomorult lámpa? Eddig csak ez a két lehetőséged volt, de most végre itt a megoldás.

Lényeges, hogy a legkevésbé forró helyre szereld a mágnest, mert a melegtől idővel csökkenhet az ereje

Tévesen azt hihetnénk, hogy a járművek súlyától vált át a lámpa, de szó sincs erről: nemes egyszerűséggel a fém karosszéria, pontosabban annak mágneses térre gyakorolt hatása hozza működésbe. Nincs más teendőd, mint „úgy tenni”, mintha autó lennél, azaz növelni a mágneses tér erejét. Erre a legjobb megoldás az apró, mégis erős neodímium mágnes – filléres tétel, igazán megéri beruházni rá.

Munka időtartama: 10-15 perc, költség: 105 Ft. Mennyit spórolsz vele? Sok-sok időt a fránya lámpáknál…

A rovat támogatója a Hengermalom úton működő Cribmoto autó-, motor- és gumiszervizköszönjük!

Köszönjük a figyelmet, és tartsatok velünk a sorozat következő részében is, amikor kicsit mélyebbre ásunk, és bemutatjuk: hogy tudsz felkészülni a leggyakoribb „útszéli” hibákra, javításokra.

Continental 2019

Facebook Comments

7 Comments

 1. A túraemelő nem alkalmas kerékszereléshez!!!!
  Annyira nem fix,le tud esni róla,máris borul a motor.
  De lánckenéshez valóban tökéletes.

  1. Maróti András

   Én mér vettem ki így kereket. Igazad van, nem túl stabil, de megoldottuk egy harmadik ponttal (egy kis spanival lehúztuk balra a Givi keretnél fogva, és simán megállt, amíg matattunk a gépen)

   1. Persze,én is vettem már ki vele kereket,de nagyon-nagyon para.
    Csak azért írtam mert a cikk azt állítja hogy arra is jó.Aki ebben a hiszemben meg akarja venni ne tegye.
    A gyártó honlapján is le van irva hogy nem jó erre.

   2. Endre Miklós

    Lakott területen sörösrekesz, (Albánia) azon kívül kő. (Theth völgy)

    1. Viktor Tóth

     Középállvány. 🙂

 2. …egy hatodik életmentő dolog: kifúrt pillepalack kupak,benzinkifogyás esetére.
  Akkora lukkal amibe szorosan be lehet húzni vmelyik(pl akku) tulfolyócsövet.
  (fontos a pontosság!)
  A kupakot fél literes pillepalackra rátekerve,csövet belehúzva a lukba,cső másik vége a haver tankjába lógatjuk.A palack oldalát megnyomva ha haljuk hogy bugyog akkor elengedjük,igy elkezdi szivni.Ha megindul kicsit lazitsunk a kupakon.
  Remélem érthető,nekem bevállt,többször is.

  1. Remek ötlet, kösz! 🙂

Válasz