Tudod, hogy vedd le a sisakot vagy láss el egy sérültet?

Tudod, hogy vedd le a sisakot vagy láss el egy sérültet?

- Kategória: Baleset-megelőzés, Cikkek

Szekszárdon elkezdődött valami: a helyi motorosok nemrég egyeztetésre hívták a rendőröket és motoros oktatókat. Az eredmény egy - pontosabban több - ingyenes vezetéstechnikai tréning, ahol az elsősegélynyújtást is megtanulhatják a motorosok.

Előbb szeptember közepén, majd október ötödikén rendeztek ingyenes gyakorlást és oktatást a résztvevőknek. Bár a hétvégén nem volt túl jó idő, még Pécsről és Mosonmagyaróvárról (!) is érkeztek résztvevők, akik Herbert Tamás és Jankovits Ervin motorosjárőrök segítségével fejleszthették technikájukat.

Galéria a hétvégi oktatásról

Ingyenes vezetéstechnikai tréningek Szekszárdon

A KAV vezetői, Mityók Csaba és Borbola Zsolt támogatásukról biztosították a motoros baráti kör tagjait. Ők is fontosnak tartják a folyamatos továbbképzést, melyhez segítséget nyújtanak a jövőben is:

Fontos része volt a programnak Sebestyén János és Hollendus Péter bemutatója: itt megtudhatták a résztvevők, hogy mit tegyenek balesetet szenvedett társukkal és melyek a sérült motoros ellátásának első és legfontosabb lépései, beleértve a bukóeltávolítását.

Hogyan vedd le a sérült motoros sisakját?

Alapvetés, hogy nem vesszük le a sérült motoros sisakját, ha magánál van, de felmerülhet a nyak- vagy gerincsérülés gyanúja. Azt tanácsolják a szakemberek, hogy csak akkor kezdjük bukó levételével, ha

- nincs magánál és nem felhajtható a bukó állrésze, vagyis nem tudjuk lélegeztetni,

- hányt és felmerülhet a fulladás veszélye,

- olyan komoly fejsérülése van, hogy a sisak eltávolítása nélkül nem csillapítható a vérzés.

Ha úgy döntünk, hogy levesszük a fejvédőt, azt sose egyedül tegyük! Egy társunk biztosítsa, hogy a fej és a nyak nem mozdul közben, míg mi kicsatoljuk és óvatosan lehúzzuk a sisakot.

A Vöröskereszt hivatalos útmutatója a sérült motoros ellátására

Ebben nyújt segítséget, hogy az újabb fejvédők arcpárnája egyszerűen „kitéphető”, mivel sima műanyag patentok rögzítik, s ha ezeket eltávolítottad, már sokkal könnyebben, ellenállás nélkül lehúzható a bukó.

Ha Te is részt vennél hasonló tréningeken, javasoljuk, hogy kövesd a We Love Szekszárd Motoros Baráti Kör Facebook-csoportját, illetve a Police.hu bejegyzéseit, ahol időben beharangozzák a rendőrség ingyenes képzéseit.

Szöveg és képek: Police.hu

Continental 2019

Facebook Comments