Szép csendben kifejlesztették az elektromos BMW S 1000 R-t

Szép csendben kifejlesztették az elektromos BMW S 1000 R-t

- Kategória: Kiemelt cikk

Noha már két éve zajlik a munka, eddig sikeresen titokban tartották a BMW mérnökei, hogy mire is készülnek. Két autó és két különböző motor összegyúrásából született meg az villámgyors E-Power.

 

Az MCN leplezte le a bajorok legújabb prototípusát, mely igencsak kalandos módon született. Kezdésként „szétvágtak” egy S 1000 R-t, aminek az elejét társították az R 1200 RS hátuljával, a kettő közé pedig beillesztették a jelenleg futó villanyautók alkatrészeit.

A 7-es BMW technikája hajtja az E-Powert

A jelenleg még igencsak súlyos, 290 kiló körüli gép mozgatását a 2-es BMW-ből származó villanymotorra bízták, amit a 7-es BMW akkucsomagja táplál. Egyelőre 13 kWh-s kapacitású telepek dolgoznak a motorban, de ez még változhat a szériagyártásig, mivel szeretnék legalább 30-40 kilóval könnyebbé tenni az E Powert.

Kereken kétszáz newtonméter repíti az E Powert, nem csoda, hogy mindössze  2,9 másodpercig tart a 0-100 sprint. Aki szerint ez nem nagy szám, gondoljon csak bele: itt nincs más dolgod, mint gázt húzni, vagyis a 2,9 az állandó érték, nem lesz 3,5 meg 4,2, mert bénáztál a kuplunggal vagy melléváltottál. Hiszen kuplung és váltó sincs a gépben… (Képek forrása: MCN)

Persze nagy súly ide vagy oda, így is fürge, gyakorlatilag az S 1000 R-rel van pariban gyorsulás terén, és a töltési adatok is biztatóak. Jelenleg fél óra alatt 180 kilométerre elegendő energiát szív magába a telep, de később, az aktív hűtőrendszer bevetésével ezt feltornázhatják 400-450 km/órás töltési sebességre is. Ez már egész elfogadhatóan hangzik, hiszen így negyed óra alatt újabb 112 kilométerre elég energia kerülne a motorba, ami már majdnem versenyképes a hagyományos tankolással.

Continental 2019

Facebook Comments

2 Comments

  1. Raiders Rolling

    Butaság ezt eröltetni.

  2. Balázs Buza

    Ha meglesz ténylegesen a 110-120km töltés negyed óránként (és építenek cruisert 😀 ) akkor erősen elgondolkodom majd :3

Válasz