GumiGuru: Tényleg parasztvakítás a gumimelegítő?!

GumiGuru: Tényleg parasztvakítás a gumimelegítő?!

- Kategória: Gumiguru

DOT-szám? Helyes guminyomás? Eltérő méretek? Minden kérdésre válaszolnak az R17.hu szakértői, Szabó Roland és Soltész Norbert!

Szeretnél Te is kérdezni tőle? ITT megteheted – Hamarosan jelentkeznek a részletes, mindenre kiterjedő válasszal!

 

KÉRDÉS

Kedves Gumiguru! Adott egy Suzuki GSR 750 L5, párban felszerelt Michelin PP 2CT-vel. Szezon elején volt 1-2 Kakucs, majd két nyíltnap a Hringen. Köridők tekintetében (Hring 2:23) és gumitól kapott visszajelzések alapján még van az abroncsban bőven tartalék, nem érzem szükségét komolyabbra váltásnak.

Kell a gumimelegítő vagy sem?

Itt jön a de, ugyanis sikerült alkalmi áron beszereznem egy Capit egyfokozatú gumimelegítőt. A fent említett párosnál is lehet  használni a melegítőt? Vagy alapból minden guminak hasznára válik, ha rögtön üzemmelegen kerül pályára, vagy ezek az utca sportgumik jóval hamarabb melegszenek és semmi szükség a paplanra?

Pályamotorozáshoz még nem tervezek slicket venni, szóval csak közúti abroncs kapcsán kérdezem. Ha igen, akkor ennek a melegítőnek a rendeltetésszerű használatához is tudtok nyújtani némi segédletet? Mennyi ideig legyen rajta stb.

Előre is köszönöm! Üdvözlettel,

Ferenczi Péter

 
VÁLASZ

Kedves Péter! A gumimelegítő használata pályázás során mindenképp előnynek számít, bár amint látom, ugye az utcai motoroddal körözöl a nyílt napokon, amivel meg is közelíted a helyszíneket, tehát első körben sem “jéghideg” abronccsal kezded meg az etapokat. Viszont ha melegítőzöl, akkor én legalábbis úgy gondolom, hogy a szükséges emelőket, melegítőt, hosszabbítót stb. már nem a hátizsákban viszed. Tehát ha ott az autó veled, akkor miért is ne használnád a felszerelést?

Hasznos a gumimelegítő, de inkább slickre

A 2CT egy régi közúti abroncs, nem igényel egyáltalán előkészítést pályázás során, legalábbis, ha a sajátomon ilyen abroncs feszülne, nem foglalkoznék ilyennel. Egy-két kör bemelegítés, és hadd szóljon! Az ideális hőmérsékleti tartománya ennek a guminak nem feltétlenül a 80°C körüli érték, amire törekednél a paplannal, hanem sokkal kevesebb, tehát nincs sok értelme.

A melegítő rendeltetésszerű használata – hogy a kérdésre is válaszoljak – nem okoz nagy fejtörést.  Lényeg, hogy megfelelő méretű legyen (hátsóknál mindig van egy tól-ig határ) és jól legyen felhelyezve.

Örök hiba: mielőtt leveszed őket, húzd ki ez a konnektorból, ez legyen az első! Láttunk már rosszul elsült pályanapot emiatt…

A Capit egy jó márkának számít, tudnia kell ezt a 80-90°C körüli értéket egy alaptípusnak is. Hideg állapotról tehát első felhelyezés után 30-40 perc alatt tökéletesen bemelegíti az abroncsot. Ne aggódj az idő miatt sem, mert általában van termosztát a szerkezetben, ami ki- és bekapcsolja a paplanokat, s ezt általában egy visszajelző LED is mutatja.

Continental 2019

Facebook Comments

Válasz