Lejárnak az éves pályamatricák – mi változik 2020-ban?

Lejárnak az éves pályamatricák – mi változik 2020-ban?

- Kategória: Cikkek, Közélet

Már csak két hét, és január 31-én lejárnak a 2019-es, éves autópálya-matricák – érdemes most megvenni az újat, nehogy az első tavaszi gurulásig megfeledkezz róla…

 

Közel 2,5 millió autóst és motorost érint a január végi dátum – ennyien használnak megyei vagy országos éves matricát itthon. Nem is csoda, hiszen az éves útdíj nyolc éve, 2012 óta nem drágult, sőt a megyei matrica is pont ugyanannyiba kerül, mint 2015-ös bevezetésekor, miközben az úthálózat tíz év alatt másfélszeresére (!) bővült.

Kapcsolódó anyag: Mennyit fizetnek a motorosok Európa útjain, autópályáin?

Az éves útdíjak mellett idén már kétféle, rövidebb lejáratú matrica is elérhető a motorosoknak: a tíznapost és a havit is féláron vehetik meg, míg az éves megyei útdíj megegyezik az autókéval, kereken ötezer forint. A vásárlás legegyszerűbb módja, ha felkeresed az Ematrica.Nemzetiutdij.hu oldalt, ahol bármelyik kategóriára szóló matricádat online megveheted, ráadásul ez az egyetlen felület, ahol kényelmi pótdíj nélkül vásárolhatsz.

Autópálya-matrica: nem lesz éves motoros matrica, mert felesleges

Utoljára bő egy éve változtak az árak a tíznapos és havi matricáknál, de szerencsére ez nem érinti a motorosokat – mi továbbra is féláron vásárolunk.

autópálya-matrica motorkerékpár
Idén sem drágul a motorkerékpárok útdíja, sőt immáron havi matricát is féláron vehetünk a kétkerekűekre

2018 végétől végétől, a korábbi 2950 helyett 3500 forintot kell fizetni a személyautókra, valamint a teherautók mögé csatolt utánfutóra, s a furgonok útdjía is nő – 5950-ről 7000 forintra, de a motorosok díjai továbbra sem változnak. Többször felmerült, hogy miért nincs a tíznaposhoz, havihoz hasonló féláras, éves matrica motorosoknak?

Kapcsolódó anyag: Évente közel százezer matricát vesznek itthon a motorosok

Nos, pont a havi matrica a válasz erre, hiszen a 2500 forintos útdíjjal évi nyolc hónapon át, (pl. márciustól novemberig)  húszezer forintért használhatod az idén már 1771 kilométerre bővülő (!) hazai autópálya-hálózatot, míg az autóknak közel 43 ezer forint az éves díja. Ráadásul ha rossz idő van, szabadon eldöntheted, hogy akarod-e arra a hónapra, azaz egy esősebb, hidegebb márciusra vagy októberre már nem kell megvenned.

Tehát csak az változik, hogy több utat vehetsz igénybe, de az árak nem – kétkerekűek továbbra is élvezhetik a kedvezményt, s így alig féláron vehetik meg a matricát. A tíznapost 3500 helyett 1475 Ft-ért, míg a havit 4780 helyett 2500-ért.

Continental 2019

Facebook Comments

Válasz