Vélemény: Tavasszal minden motor erősebb…

Vélemény: Tavasszal minden motor erősebb…

- Kategória: Kiemelt cikk

Egyszerre új és jól ismert az érzés, ahogy megfeszül a karod, combod, s gázadásra hirtelen minden más lassúnak és esetlennek tűnik melletted. Igen, ez az első tavaszi motorozás.

Megvan, hogy tavaly ősszel már bújtad a hirdetéseket, hogy milyen jó lenne egy fiatalabb, erősebb gép? Nem mintha a mostani nem gyalázná le az autók 99,9%-át, de  mindig van jobb, erősebb, és persze mindig az kell. Kivéve, most, amikor hatalmasra tágult pupillával meredsz magad elé, és nem érted, hogy tűnhet ilyen bitang erősnek a tavaly ősszel már majdnem lecserélt vasad.

 

Ráadásul nem csak Te, a motorozástól elszokott vezető érzed piszok gyorsnak, biztos lehetsz benne, hogy a körülötted autózók is mind így látják, amikor a megszokott mozdulattal lősz ki a lámpánál. Nagyszerű, persze, imádjuk mi is a teljesítményt és a gyorsulást, de jusson eszedbe, hogy az elmúlt hónapokban hajtott pléhdobozod legfeljebb százra gyorsult fel tíz másodperc alatt, a motorod pedig kétszázzal (vagy még többel) száguld egy ilyen sprint végén – nem mindegy.

Ne feledd: ők nem profi sofőrök, Te meg nem vagy futár

Ráadásul a körülötted utazók, akik a tavaszi melegben is a dugóban rostokolnak, már vagy négy-hat hónapja nem láttak ennyi motort az utakon. Azt mondod, közhelyes, hogy „elszoktak” a motorosoktól? Márpedig így van, mert a januári fagyban csak azok cikáztak közöttük, akik 365 napot nyeregben töltenek, most meg az öltönyös/tűsarkús vespástól az izgatott GSX-R-esig mindenki előkerült, és elhiheted, hogy korántsem egyforma a rutinjuk.

Újra egymás mellett az utakon a motorok és az autók – kölcsönösen hagyjunk időt, teret a másiknak, különösen az első napokban…

Hétvégére ismét 15-16 fokot jósolnak, tuti, hogy előkerülnek a gépek. Anélkül, hogy önmagunkat ismételnénk vagy téged nyaggatnánk, muszáj gyorsan összeszednünk, hogy mit érdemes megejtened az első gurulás előtt. Türelmesen, elejétől a végéig nézd át a motort, bármennyire is nehéz ez, mikor kint már ezer ágra süt a nap. Itt egy kis segítség – lista az első keréktől a rendszámig, amit nem árt átnézned. Utána a ruházat, sisak, majd a legfontosabb – Te magad.

A motorosok többségének egyszerűen nem mennek az ilyen szűk jobbkanyarok, pedig ez csak abból fakad, hogy nem használják és gyakorolják ezt a manővert. Bármilyen hihetetlen, elég egy-két nap a parkolóban, hogy eltűnjön a különbség a jobbos és balós fordulók között

Egyáltalán nem „égő” üres parkolóban kezdeni a szezont, bemelegíteni és gyakorolni azt, ami legkevésbé megy – például a fránya, szűk jobbkanyarokat. Tudom, elsőre nem adja ki, nem is szereted, éppen ezért adunk egy kis segítséget ehhez is – ez alapján egyedül is gyakorolhatod a visszafordítókat, hogy nyáron, a Sella vagy a Pordoi visszafordítójában már lazán menjen. Ha pedig rendben a gép és nincs hiba a kanyarokkal sem, akkor jöhet az, amire vagy fél éve várunk – kezdődhet az új motoros szezon.

Continental 2019

Facebook Comments

Válasz