GumiGuru: Huligán vagyok, de tartós gumit szeretnék – van ilyen?

GumiGuru: Huligán vagyok, de tartós gumit szeretnék – van ilyen?

- Kategória: Gumiguru

DOT-szám? Helyes guminyomás? Eltérő méretek? Minden kérdésre válaszolnak az R17.hu szakértői, Szabó Roland és Soltész Norbert!

Szeretnél Te is kérdezni tőle? ITT megteheted – Hamarosan jelentkeznek a részletes, mindenre kiterjedő válasszal!

KÉRDÉS

Üdv Gumiguruk! Egy körülményes és nehezen megoldható helyzetben kérnék segítséget tőletek. 2006-os Yamaha Fz6n-nel motorozom, a tempómat úgy nevezném: huligános… Évente két Kakucsozás, plusz közúton 11-12 ezer (!) kilométer. Sportosan hajtom a gépet, pályán a határokat feszegetve, amit nem bírt a BT016R (azzal vettem a gépet), gyorsan elkopott. Utána Michelin Pilot Power 2 került fel, remek kopásképpel, egyenletesen fogyott a közepe és a széle, de az élettartam felénél elkezdett minden jel nélkül csúszni, ezért el is estem Kakucson.

Gondolom sejted a kérdést: tudsz ajánlani olyan gumit, ami kibírja a huligánkodást, pályázást, és elfut 10-12 ezret, hogy ne kelljen szezon közben cserélnem? Bridgestone BT023-at és  Metzeler Z8 Interactot nézegettem, ha ez támpont. Ez utóbbinak az alap abroncsa is feszített, nagy tömegű gépekhez is alkalmas, ha jól tudom.

Köszönöm a választ!

 
VÁLASZ

Kedves Kérdező! Jól gondolod, sportgumival és ilyen stílusban motorozva nem lesz meg a 12 ezer kilométer… Viszont nem értem, hogy ez miért baj? Tervezd egy elsővel és két hátsóval a szezont, így már bármelyik abroncs megfelel, és nem kell kompromisszumot kötnöd. A kakucsi perec után aligha kell győzködnöm téged, hogy ha “huligán” vagy, akkor ne spórolj a gumin.

Nem való pályázásra a Metzeler Z8 és a BT023…

Nem jó úgy határokat feszegetni, hogy abban a tudatban ülsz a gépen, hogy bármikor elmehet a tapadás… Mivel tempósan motorozol, rögtön ki is zárnám a 15 éves fejlesztésű, olcsó köpenyeket, mert azokat már rég túlhaladták az utódok.

Az egyik befutó, a Michelin Power RS

Túraabroncsot végképp nem tennék fel, főleg nem a kőkemény BT023-at, de Z8-at sem. Ezek egyszerűen nem pályázásra készültek – sokkal inkább kedélyes túrázásra, főleg a BT023. Javaslom, próbálj ki egy újabb fejlesztésű modellt, és az első kanyar után rögtön megérted, miért is tanácsoltam ezt. Ég és föld a különbség a 10-15 éve kifejlesztett abroncsok és például a Dunlop MK3, Michelin Power RS és Pirelli Diablo Rosso III között. Ráadásul ezek tartósabb fajták, mármint a sportgumik átlagos élettartamához viszonyítva.

Continental 2019

Facebook Comments

Válasz