Olvasói: máshol tárolom a motorom – meddig tudom elindítani a régi benzinnel?

Olvasói: máshol tárolom a motorom – meddig tudom elindítani a régi benzinnel?

- Kategória: Cikkek, Karbantartás

Nem várt mellékhatás: mi lesz a naftával, ha csak júniusban vehetem elő a motort? Nyugi, van megoldás…

 

Valószínűleg több motorost is érint Levi kérdése, ezért megosztjuk: mit tegyél, ha nem tudod elővenni a motort, de még tavalyi benzin van benne?

Sziasztok! Az lenne a kérdésem, hogy mennyi idő után megy tönkre a benzin a tankban? Télen garázsban áll a motorom, tőlem vagy kétórányira, és nem tudom, mi lenne a jó döntés – beindítani vagy kivárni, míg újra szabadon motorozhatunk?

Köszönettel, Levi

Kedves Levi!

Képtelenség pontos számot mondani a benzin élettartamára, mert ezernyi tényező befolyásolja, hogy mennyi idő után okoz gondot. Először is kérdés, hogy tavaly téli vagy nyári benzint sikerült beletöltened (a téli értelemszerűen illékonyabb, hogy könnyebben belobbanjon a zimankóban), ezt késő ősztől kora tavaszig árulják a kutakon. Tesztjeink alapján három-négy hónapig garantáltan „nem lesz baja” az E5-üzemanyagnak, különösképpen, ha teljesen etanolmentest tankoltál (pl. OMV 100), amibe amibe dupla mennyiségű etil-tercier-butil-étert kevernek etanol helyett. Tapasztalataink szerint ezzel simán indul a motor hosszabb, több mint féléves állás után is.

Mennyi ideig áll el a benzin?

Szóval megfelelő minőségű üzemanyaggal, tiszta, nem rozsdás tankkal és a motort nagyjából szobahőmérsékletű, száraz helyen tárolva nincs miért aggódnod. Viszont fél évnél régebbi benzin dugulást okozhat, ugyanis a kocsonyásodás nem kíméli a technikát, főleg nem az öreg, karbis vasakat.

Őszi rutin: pár milliliter adalék a tankba, és garantáltan nincs gond a tavaszi indítással

Azt javaslom, ha még el tudod indítani, akkor járasd át alaposan, melegítsd be – vagy valaki, aki a motorod közelében van -, de előtte tegyél a tankba üzemanyag-stabilizáló adalékot. Mi Jet 100-at használunk, de nem akarom kéretlenül reklámozni – márkától függetlenül nagyjából mindegyik hatékony. Szóval válaszd bármelyiket is, ha beletöltöd és alaposan átjáratod, akkor garantáltan nem lesz gondod a benzinnel további 10-12 hónapon át.

Hogy mi az a téli-nyári benzin és mi a különbség a diszkont-, illetve prémium-üzemanyagok között, arról korábbi cikkünkben olvashatsz részletesen.

Continental 2019

Facebook Comments

Válasz