Hasznos alkalmazások motorosoknak – VII. rész – Sygic

Hasznos alkalmazások motorosoknak – VII. rész – Sygic

- Kategória: Cikkek, Teszt

Sorozatunk hetedik részével szeretnék azokra is gondolni, akik továbbra sem élnek a nagy kapacitású internetcsomagok lehetőségével, viszont az okostelefon és navigációs program adta előnyöket igénybe vennék. Navigálj velünk offline motoron is!

 

Biztos vagyok benne, rajtam kívül megannyi motoros próbálta már elkerülni, hogy drágább internetcsomagra kelljen előfizetnie csak azért, hogy online navigációt tudjon használni egy-egy motorozáson. Nos, a Sygic megoldás nyújthat a problémára, ugyanis kiemelkedőnek számít az offline navigációs alkalmazások között, melyet mi sem bizonyít jobban, hogy immáron több mint 200 millió felhasználó (!) választotta ezt a terméket.

Sygic – kis tárhelyre megbízható, offline navigáció

Amikor néhány éve úgy döntöttem, hogy androidos telefonomat szeretném navigálásra használni a Wayteq Xrider helyett, akkor az internet tapasztalt népéhez fordultam segítségért, ahol tíz ember megkérdezése után vagy húsz alkalmazás neve hangzott fel. Mivel csak jobban összezavarodtam az online fórumok bölcseitől, inkább elolvastam több alkalmazás tesztjét, majd magam is letöltöttem és kipróbáltam az alföld technikás egyeneseiben őket. Habár az Etyek-Kisújszállás közötti szakaszon egyik sem jelezte, hogy váltsak irányt a sávon belül felbukkanó kátyúk és lócitromok miatt, így is sikerült felállítani a sorrendet az egyes appok között, és végül a Sygic maradt.

Amennyiben nincs hely a motorod kormányán egy méretesebb navigációnak, akkor egy okostelefon kitűnő alternatíva lehet, főként a MotochargeBar vezeték nélküli töltőjével

Talán a legfontosabb ami megfogott az offline módon túl, hogy ingyenesen használható – tudom, manapság semmi sincs ingyen. Az alkalmazás csak 7 napig használható prémium verzióban, ám a lejárat után továbbra is fut az offline térképek más, általam már próbált alkalmazásokkal ellentétben. A prémium csomag előnye a sebességkorlátok jelzése, a beszédhangos navigálás, üzemanyagár-tájékoztatás, parkolóhelykereső, sávváltási segéd és a valós idejű útvonalmegosztás. A prémium csomagok, illetve további extra szolgáltatások közül válogathatsz 10,99 eurótól, egészen 54,99-ig – szóval korrekt, hogy van választási lehetőség, ráadásul nem is túl drágán.

Különösebb probléma nélkül navigált el a Grossglocknerre is a Sygic

Indítás után természetesen profilt hozhatsz létre, amihez Facebook- vagy Google-fiókodat is használhatod. A kipróbáláshoz szerencsére beléphetsz fiók nélkül is, így ha netán nem nyeri el tetszésed az applikáció, legalább nem fecsérled az idődet regisztrációval. Amint belépsz, egy letisztult felület fogad felesleges reklám és mindenféle értelmetlen gombok nélkül. Megtalálható a nagyítás, az opciók, a pozíció, a menügomb, na meg persze a kedvencek menü egy kis kék szívvel – nincs rajta mit részletezni, a lényeg, hogy motorozás közben egyszerűen kezelhető. Ha címre navigálást szeretnénk kérni, ahhoz egyszer le kell töltsd a szükséges térképet a telefonodra, melyet az adott ország kontúrján belül elhelyezkedő „térkép letöltése” feliratra nyomva gyorsan megtehetsz, majd utána kezdődhet is a móka: érintsd meg a kijelzőt vagy a fenti keresőmezőbe írd be címet, és már húzhatod is a gázt!

Eltérések vannak az Androidos és iOS-es verziókban, ezért a fent említett parkoló autó, és EV mód is csak az Androidosban elérhető

A menüben az elmúlt évek alatt történtek bővítések, így már az SOS ikon is helyet kapott, ahol segélyhívást indíthatunk, egészségügyi vagy benzinügyi problémára is kérhetünk segítséget az applikációtól. Habár motoros mód nincs benne, mégis ha elektromos motorral rendelkezel, akkor az EV-módra váltva úgy tervezi az útvonalat, hogy figyelembe veszi a töltőállomások elhelyezkedését. Talán a két legjobb kiegészítés a parkoló járművünk helyzetének megadása és a forgalmi észrevételek jelzése. Ezeken felül megannyi beállítást találni még a menüket böngészve, mellyel személyre szabható, de ezt nem részletezném, úgyis mindenki a számára megfelelő opciókat választja majd ki. A legfontosabb, hogy a navigáció ingyenesen használható, ha lemondunk a prémium előnyeiről, illetve jól érthető a hangnavigálás és nem igényel nagy tárhelyet se a program, se egy-egy térkép. Jó szívvel ajánlom, nekem bevált.

Pozitívumok:

– Reklámmentes

– Külön-külön letölthetőek az ország térképek

– Letisztult felület, jól átlátható

Negatívumok:

– Ritkán, de kidob az alkalmazás

– Nincs kimondott motoros mód

– Eltér egymástól az Androidos és iOS-es verzió

Követelmények Androidra (Google Play nem írja, így a saját eszközömet vettem alapul):

– 130 MB szabad tárhely (csak applikáció, térképek nélkül)

– Android 5.1.1-es verzión, egy 2016-os telefonon működik

Követelmények iOS-re:

– 142,3 MB szabad tárhely (csak applikáció, térképek nélkül)

– Legalább iOS 9.0 vagy újabb

Kapcsolódó anyag: A hasznos alkalmazások motorosoknak sorozat eddig megjelent részei

Continental 2019

Facebook Comments

Válasz