Rendőrség: ezt ellenőrizzük e-kerékpárok igazoltatásakor

Rendőrség: ezt ellenőrizzük e-kerékpárok igazoltatásakor

- Kategória: Baleset-megelőzés, Cikkek, Közélet

Futótűzként terjed a neten az ORFK hivatalos állásfoglalása, amiben leírják, hogy mit kérnek számon elektromos kerékpárok ellenőrzésekor. Szerencsére kollégánk is belecsöppent egy igazoltatásba, és kiderült: szigorúak a zsaruk, de szó sincs bírságról… Egyelőre.

Hónapok óta folyik az elektromos rásegítésű kerékpárok (valójában: elektromos robogók) fokozott ellenőrzése. A razzia oka, hogy bukósisak és kötelező biztosítás nélkül használják az ilyen gépek többségét, holott gyakorlatilag mind segédmotoros kerékpárnak minősül.

A rendőrség hivatalos állásfoglalása

Röviden tehát két kategóriára oszthatók a villanymotoros bringák:

  • Gázkar nélküli, de villanymotorral felszerelt, lábhajtással elindítható kerékpárok. 300 W-nál gyengébb motorjuk csak tekerés hatására kapcsol be, és 25 km/órás sebesség felett automatikusan leáll. Ezek hivatalosan is kerékpárok.
  • Gázkarral felszerelt, gázadásra elinduló, villanymotoros járművek. Ezek segédmotoros kerékpárok, pont, mint egy Simson vagy bármilyen robogó, tehát sisak, vezetői engedély és kötelező biztosítás kell rá.

Fokozottan ellenőrzi a rendőrség az elektromos kerékpárokat

Mivel a „lelkiismeretes” kereskedők boldog-boldogtalannak eladták az elektromos segédmotorokat mint „e-kerékpárt”, most fogják a fejüket a tulajdonosok: ezután nem használhatják bringaként a jellemzően 2-300 ezer forintért vett gépet?

Már első ránézésre is gyanús: nem pont úgy fest, mint egy kerékpár, még ha annak is árulták…

Szerencsére nem eszik ezt olyan forrón, mert a zsaruk is tudják: a kereskedő a valódi vétkes, aki pedig megvette, az részben vétkes, részben áldozat. Ezért nem is bírságolnak, inkább próbálnak kompromisszumos megoldással rendet tenni az utakon. Íme, így zajlott az igazoltatás minap, ahol szintén az e-kerékpárokat ellenőrizték.

Könyörgök, legalább pedált tegyen rá!

Vidéki kisváros forgalmas főutcája, a parkoló autók között néhány rendőr inti ki az arra járó bringásokat, motorosokat. Tanulságos párbeszéd, és jól mutatja, hogy mi is a razzia célja.

  • Ugye tudja, hogy bukósisak és kötelező biztosítás kellene a motorra?
  • De ez 300 wattnál gyengébb! Kerékpár! Itt a matrica rajta!
  • Igen, gyengébb… – ismétli a yard továbbra is nagy türelemmel –, de hogy lenne kerékpár, ha még pedál sincs rajta?
  • Leszereltem, mert útban volt…
  • Könyörgök, legalább pedált tegyen rá! – immáron erélyesebben.

A leggyakoribb „kifogás”: nem tudtam, hogy megváltozott a KRESZ, és ez már robogónak minősül… Ja, megváltozott. Harminc éve. Már a múlt században így szólt a rendelet (KRESZ II. r/1) Kerékpár: olyan, legalább kétkerekű jármű, amelyet emberi erő hajt, és ezt legfeljebb 300 W teljesítményű motor segíti

Egyszerűen nem elvárható, hogy halálra büntessenek minden nyugdíjast és ingázót, akit megvezetett a kereskedő a „300 watt alatti” szöveggel és matricával.

Tudják ezt a rendőrök is, ezért – egyelőre – csak szépen kérik, hogy legalább úgy nézzen ki, mint egy kerékpár, legyen rajta pedál és ne menjen 50-60-at,

ha már úgy ahogy van, szabálytalan a szerkezet.

Negyvenet megy, motor hajtja és ketten utaznak rajta, mi az? A kereskedő matricája szerint kerékpár, pedig korántsem az…

Szóval három út áll a szabálytalan, valójában segédmotornak számító e-kerékpár gazdája előtt.

  • Felteszi a pedált, és reménykedik, hogy továbbra is ilyen toleráns rendőrökkel hozza össze a jó sors.
  • Felteszi a bukót, befizeti a „borsos”, havi 200 forintos biztosítási díjat, és nyugodtan kerekezik, hiszen senki nem köthet bele a segédmotorként használt járgányba.
  • Esetleg szidhatja a zsarukat, hogy csak mocskos pénzbehajtók – így viszonylag gyorsan ki lehet harcolni egy vaskos csekket.

Szóval pedált – vagy sisakot – fel, mert lassan bealkonyul a szabálytalanul használt villanyrobogóknak – ideje felkészülni az egyre gyakoribb ellenőrzésekre.

Continental 2019

Facebook Comments

Válasz