Tiltsuk be a fogalmat: „száguldó motoros”!

Tiltsuk be a fogalmat: „száguldó motoros”!

- Kategória: Vélemény

Régen a gyorshajtás szinonimája volt a szó: száguldás. Ma már a motorozásé…

 

Két külön motorral száguldott egy vaskúti házaspáramikor Sükösd közelében egy személyautó egyszercsak áttért az ő sávjukba, és az ütközést már nem tudták elkerülni – írja Wolfy (Wolf Géza) az Index friss cikkében. Tán fel sem tűnik a szokásos bulvárhangvételű írás, ha közvetlenül alatta nem dobja fel a Facebook a gyászoló Pirates Family motoros klub fényképét:

Összetörve àllunk ès próbàljuk felfogni, hogy a mai napon elveszítettünk egy barátot, testvért és a párját.
Benkó a…

Közzétette: Pirates Family MC – 2020. október 23., péntek

Koros Harley és negyvenes éveit taposó gazdája a fotón, mellette a párja és az egyhengeres enduró. El tudom képzelni, ahogy „száguldanak”, tán még egykerékre is kivették 160-nál, legalább is a kedves kolléga fantáziájában.

Frissítve: kiderült, hogy a szabálytalankodó autós ittas volt a gázoláskor, és indítványozták letartóztatását.

Motoros, nem száguldó

Valószínűleg másnál is kiverte a biztosítékot, hogy valaki önkényesen átírta a rendőrségi közleményt, mert a száguldó motoros nagyobb hír, mint a vétlenül elhunyt motoros. Nem valami elegáns két elhunytat eszement gyorshajtónak beállítani, főleg úgy nem, hogy a sávjukba áttérő autós miatt veszítették életüket.

A helyszínelés pillanatai a dusnoki baleset után, melyben egy a szabálytalanul sávot váltó autós elgázolta a motoros párt (KÉP: MTI/Donka Ferenc)

Legalább annyi volt a cikket jegyző Wolfyban, hogy miután jeleztük: ez már-már kegyeletsértés, gyorsan átírta a szövegben a „száguldott” szót „haladt”-ra, persze sehol nem jelezve, hogy mi volt az eredeti – azt csak a Google őrzi, itt megnézhetitek. 

Mi a tanulság? Nos, legalább tudjuk, hogy miből táplálkozik az autós sztereotípia (pontosabban: előítélet), hogy ha baleset történik, akkor biztosan „száguldott a motoros”. Hiszen nem kell hozzá helyszínelési tapasztalat, sem traffipax. Elég, ha az autós felcsapja az újságot, és máris ez jön szembe vele: száguldottak…

Legszívesebben betiltanám a száguldó motoros szókapcsolatot: csak akkor írhatná le bárki, ha a rendőrségi jelentésben is az állt, hogy gyorshajtást követett el a motor vezetője, minden egyéb esetben jöhet a helyreigazítás. Így legalább gondolkozni kéne kicsit a baleseti híreket jegyző kollégáknak. Helyette kitalálhatnák a

  • szembejövők elé kivágó, „figyelmetlenség/hanyagság miatt tragédiát okozó” sofőr kifejezést,
  • esetleg a „fontos hívásom/sms-em van” tulkot,
  • netán a „már nem látok, béna is vagyok a közlekedéshez, de hosszú hétvége van, tehát megyek” kategóriát.

A száguldást pedig felejtsük el végleg, főleg most, hogy hivatalosan is utolsók lettünk a rendőrségi statisztikákban: már a gyalogosok is több balesetet okoznak a motorosoknál

Continental 2019