Videó: amikor hátrafelé is figyelned kell a körforgalomban…

Videó: amikor hátrafelé is figyelned kell a körforgalomban…

- Kategória: Baleset-megelőzés, Cikkek

Elképesztő, hogy mi folyik az ilyen kereszteződésekben: néha úgy tűnik, hogy a sofőrök jó része egyszerűen hiányzott az órákról, amikor a körforgalom szabályait oktatták…

1. Rendkívül hatékony megoldás a körforgalom, hiszen ha mindenki „okosan” használja, ismeri a cipzárelvet és figyel a másikra, akkor gyakorlatilag megállás nélkül haladhat minden irányból a forgalom.

2. Nagyon lelassítja a forgalmat a körforgalom, hiszen a vezetők jó része egyszerűen nem érti az alapvető szabályokat sem. Pedig egyszerű: az üres sávra behajthatsz, nem muszáj megállni, viszont ha jön valaki balról, akkor azt engedd el – ennyi.

Amikor magad mögé is figyelned kell a körforgalomban

Íme, a remek példa arra, hogy mit okoz egy pillanatnyi figyelmetlenség, mikor a körforgalomba hajt az ember. Holott bőven a látóterében, sőt közvetlenül előtte halad a BMW, de ha a motor vezetője nem szúrja ki a veszélyt és nem húzódik le, jó eséllyel földre került volna:

Legalább elnézést kért a figyelmetlen sofőr, ez is valami…

Tegyünk hát együtt valamit az ilyen helyzetek ellen, hátha eljut az üzenet megfelelő helyekre: gyorsan átvesszük, hogyan érdemes használni a körforgalmat, különösen a bonyolultabb, többsávos változatot.

Így használd a többsávos körforgalmat!

A többsávos körforgalom pont olyan elven működik, mint egy hagyományos út: a belső sávban mennek a gyorsabb, egyenesen haladó autók, a jobbosban meg azok, akik szeretnének lekanyarodni a következő utcánál.

Gyakori tévedés, hogy a körforgalomban haladónak elsőbbsége van, de ez csak akkor igaz, ha elsőbbségadás kötelező tábla áll a kereszteződés előtt (mint pl. Magyarországon az összes körforgalomban). Érdemes észben tartani, mert külföldön motorozva meglepetés érheti az embert, ha úgy hajt be, mint itthon…

A körforgalom ugyanez, vagyis addig a belső sávban kell haladnod, amíg nem érsz el a kihajtás előtti ponthoz. Akkor irányt váltasz, kisorolsz jobbra, és ezt szabályosan, könnyen megteheted, hiszen a külsőben (elvileg) csak olyan haladt, aki éppen most hagyta el a körforgalmat, vagyis senki nem akadályoz senkit:

Persze hiába a gondos mérnöki tervezés, ha minden – pardon – hülye végig a jobbosban araszol, és feltartja a mögötte haladót, valamint nem engedi szabályosan kisorolni azt, aki tudja, hogyan is működik egy körforgalom… Figyeljünk hát egymásra és a látványosan felfestett jelekre, hogy egy fokkal élhetőbb legyen a közlekedés. Köszönjük!

 

Facebook Comments

Válasz