Békében, egymás mellett

Békében, egymás mellett

- Kategória: Baleset-megelőzés, Kiemelt cikk, Vélemény

Robogós lettem. Nem robogóm lett, hanem robogóssá váltam, vagyis kihasználom a Talma-Bike pofátlan fürgeségét, így fele idő alatt fűzöm át magam a városon, és szinte hallom a sisakban, ahogy a mögöttem lévő autóban zsörtölődnek: "a köcsög robogós..." Tudom, én is szoktam hasonlóképp morogni, ha valamelyik tini épp Faubelnek képzeli magát a városi forgalomban és az én tükrömet veszélyeztetve próbál, két kilométeres sebességkülönbséggel előzni...

Az alábbi történet főhőse is hasonló élményeket élhetett át, hiszen az rögtön látszik, hogy nem kedveli a városi zümmögőket, ugyanis írásának a következő címet adta: "Legközelebb elütöm a szabálytalan robogóst!"

Most tegyük félre, hogy mennyire esne rosszul neki, ha egy kamionos tollából ilyet olvasna saját szabálytalanságai kapcsán, az viszont már figyelemreméltóbb, hogy miért is vetette papírra mindezt:

"A kerékpárosok és a robogósok tanulhatnának egy kis KRESZ-t, főleg azt, hogy attól, hogy elférnek szinte mindenütt, nem lenne muszáj mindenütt menniük. Vidéki nagyvárosban van az irodám, egy egyirányú utcában. Nem túl széles utca, de 2 autó éppen elfér egymás mellett, bár csak egy sáv van.


Sokadszor fordul elő velem, hogy megyek az autóval, igencsak időben jelzem a jobbra fordulási szándékomat, majd lassítok, és kezdenék kanyarodni jobbra, a közben nyíló kapu felé. Ha motoros, vagy biciklis jön mögöttem, az gyakorlatilag biztosan elkezd előzni jobbról, pedig feketén-fehéren látja az indexet, a kaput, mindent. Legutóbb egy motoros még nekiállt mutogatni a középső ujjával, mert rádudáltam, hogy mi a fenét is csinál. Biztos meg volt sértődve, hogy jobbra merek kanyarodni. Robogós tempó. Ha siet a mögöttem lévő autós, szintén nemegyszer megelőz jobbról. Így hetente 4-5 alkalommal kerülök közvetlen balesetveszélybe, ráadásul úgy, hogy mindent teljesen szabályosan csinálok. Ott tartok már, hogy legközelebb befejezem a fordulót, lesz, ami lesz... Legalább megint lesz mit írnom az "Autózz!"-nak."

Kedves posztoló!

Hogy is fogalmazzak, hogy ne sértselek vérig. A két autó szélességű úton (ca. négy-öt méter) melyik részed fájna, ha tényleg az út közepéről fordulnál arra a szerencsétlen kapura (ahogy írod is), így adva teret a többi közlekedőnek. Mert azt ugye te sem gondoltad komolyan, hogy a "középvonalhoz közel" fordulsz: ez esetben jobbról ötven centi, balról bő két méter lenne az autód mellett. Ennyire hülye ember nincs, aki jobbra index mellett azt az ötven centit nézné ki magának... főleg nem autóval, ahogy írod is, hogy jobbról megelőztek már négykerekű társaid is ebben a helyzetben.
Bármennyire hihetetlen, de a körülötted zümmögő robogósok nem kamikaze pilóták, akik a császár megbízásából a te elpusztításodra törnek - még ha a felkelő nap országából származó masináik erre is engednek következtetni.  Hidd el, jobb megoldás, ha te helyet hagysz, ők  pedig balról kikerülnek: nem kell kisajátítani az utat, és akkor nem születnek ilyen vicces reggeli bejegyzések sem.
Ha csak egy méter marad bal oldalon, ők elhaladnak melletted, te békésen befordulsz, a post írására szánt tíz percet pedig értelmes dolgoknak szenteled.

mindenki boldog.

üdvözlettel: egy elütésre váró robogós.


BikersPoison

Facebook Comments