Teher mentesítés

Teher mentesítés

- Kategória: Baleset-megelőzés, Cikkek, Hírek, Kiemelt cikk, Közélet
6

Hányszor történt meg már velünk, hogy autópályán egy tempósabb haladásnál két dög nagy kamion állta utunkat, mert leheletnyi sebesség különbséggel "előzte" egyik a másikat? Ez az értelmetlen forgalomblokkoló "szinkronkúszás" nagy örömünkre 2011 Januárjától megszűnik. Változik a KRESZ !

"Előzési tilalom a nehéz tehergépkocsikra

A kormány a KRESZ módosításával 2011. január elsejétől előzési tilalmat vezet be a nehéz tehergépkocsikra. A kamionok gyakran indokolatlanul, a forgalmat több percig, hosszú kilométereken át fenntartva és a biztonságos továbbhaladást veszélyeztetve hajtanak végre előzéseket. Az intézkedés célja a kockázatos gyakorlat és az általa okozott torlódások megszüntetése.

Az előzés tiltása a 7500 kilogrammot meghaladó megengedett legnagyobb össztömegű tehergépkocsikra és vontatókra az azonos irányban kétsávos autópályákon és autóutakon reggel 6 és este 22 óra között érvényes. Az összefüggő kamionsorok kialakulását a rendelkezés azzal teszi elkerülhetővé, hogy előírja: az előzési tilalom alá eső járműveknek olyan követési távolságot kell tartaniuk, hogy közéjük legalább egy, szintén a tilalom hatálya alá tartozó járműszerelvény biztonságosan besorolhasson." - közölte honlapján a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium.

A hitelesített tachográffal szerelt teherautóknak egységesen 88 km/h a "száguldás" vége. Egy páros előzés akár percekig is eltarthat

Éljen! Bár megvallva, ez a korlátozás jöhetett volna egy kicsit korábban is, hiszen 2010 januárjáig a kettőnél több  sávos úton nem előzhettem ki a két külső csíkban küzdő IFÁ-kat, ugyanis a legbelső sávban egy nyomon haladó gépjármű nem közlekedhetett, hiszen "a motorkerékpárok dinamikája ezt nem teszi lehetővé" - állt a rendelet indoklásában, amit valamikor a hatvanas évek legelején alkottak...

Na, mindenesetre a fent említett változás már haladás. Az idei motoros kivételekre sem lehet panasz. Srácok, jövőre is jobb lesz egy kicsit!

Continental 2019

Facebook Comments