Szelephézag-állítás, 2. rész

Szelephézag-állítás, 2. rész

- Kategória: Karbantartás

Legutóbb a csupasz hengerfejig jutottunk, következhet a hézagok megállapítása hengerről hengerre, majd a lényeg, a szelephézag-állítás.

 szelephézag-állítás
Minden érték a papíron, itt már látszik, hogy nem ússzuk meg a javítást

A papírra felrajzoljuk a motor sematikus ábráját, és a négyes hengertől visszafelé haladva egyesével megmérjük a szelephézag-értékeket. Az adott motor gépkönyvéből már tudjuk (Kawasaki Z750), hogy szobahőmérsékleten a kipufogószelepeknél 0,22 - 0,31, míg a szívószelepeknél 0,15 - 0,24 milliméter közötti érték az ideális.

Mivel a motor több ponton is eltér ettől, így meg kell bontanunk a vezérlését, hogy a korongokat kivéve visszaállítsuk a gyári állapotot.

vezérműlánc_spannoló_feszítő
Nem csak a szeleppel van baj: új vezérműlánc-feszítőre is szükségünk lesz

Lehet, nem csak a szelephézaggal van baj...

Ehhez kivesszük a vezérműlánc-spannolót és fellazítjuk a vezérműtengely csapágyait. A művelet során megvizsgáljuk a motorvezérlés többi elemét is (vezérműlánc, vezérműlánc-feszítő, vezérműtengely stb.) Miután eltávolítottuk a tengelyeket, megvizsgálhatjuk, hogy mely lapkákat lehet felcserélni egymással.

Hengerfej_korong_pohár
Mágnes segítségével könnyedén kivehetők a "poharak"

A végeredménynek – általában – az ideális intervallum nagyobb értékéhez kell közelítenie. Ha cserével nem megoldható a javítás, akkor kb. 500-1000 forintos tételt jelent darabonként az új korongok vásárlása. Ha ezzel megvagyunk, akkor az új alkatrészek beépítése után - fordított sorrendben - elkezdhetjük az összeszerelést, természetesen újra ellenőrizve az összerakott motornál a frissen beállított értékeket.

szelephézag_érték_gépkönyv
Az alsó határon lévő (0,17) szívószelep lapkáját legalább 0,05 mm-rel vékonyabbra kell cserélnünk

Mint a fentiekből látszik, bonyolult munkafolyamat a szelephézag-értékek beállítása, így a legtöbb esetben szerviz segítségére szorulunk. A költségek ellenére mindenképpen ajánlott elvégeztetni a beavatkozást, hiszen sokat spórolhatunk vele, mivel a rosszul beállított motorban eléghetnek a szelepek, ez utóbbi pedig lényegesen nagyobb költség, mint az időszakos szerviz alkalmával történő átvizsgálás és beállítás.

A cikk elkészülésében a Quicksteel Motorszerviz volt segítségünkre.

BikersPoison

Facebook Comments