Fától az erdőt: egy laverdás szenvedései

Fától az erdőt: egy laverdás szenvedései

- Kategória: Kiemelt cikk

2006. Egy szemétben heverő Bazár hirdetési újsággal kezdődött… Nyolcvanezer forintért friss műszakis, különleges 125-ös kétkerekű? Ráadásul egy Laverda? Naná, hogy megvettük!

 

laverda_gs_125_lesmo

Mint arról már hosszasan értekeztem, a Laverda nem túl sok kilométert tett meg az elmúlt pár szezonban. Pedig jobb sorsra érdemes, hiszen amennyire fogynak a használható állapotú, papíros GS-ek, egyszer talán még pénzt is fog érni, úgy értem sokat. Annál már jelen állapotában is többet, mint amennyiét vettem – válság ide vagy oda.

laverda_gs_125_lesmo
Büszkén hirdeti a blokkfedél a talján származást

Bármennyire is nem gyűlnek a kilométerek, az állásban ugyanannyira – vagy még jobban – kopik szerencsétlen, hiába a vastag ponyva és a fűtött garázs. Tavaly nyáron hirtelen felindulásból eldöntöttem, hogy afféle “kötelező szervizt” végzek a masinán, úgy is, mint kellemes időtöltés, egy csodás kétütemű vason.

laverda_gs_125_lesmo
Igen, ez egy vízpumpa!

Megkapta a polcon heverő Kawasaki főfékhengert (ha lesz sok időm, akkor nézek rá egy eredetit), így most már valóban sportmotorhoz méltó a negatív gyorsulása is, lecseréltem a folyadékokat, újra-és-újra elámultam az elektromos (!) vízpumpán, mely a tervezőasztalon talán egy Alfa Romeo első- és hátsó szélvédőjének tisztán tartására született anno…

 

Vegyünk új légszűrőt!

Ha az olyan egyszerű lenne: nyúztam a motorosboltok katalógusait, de hiába – a HiFlo gyári könyve magával a Laverda névvel sem tudott mit kezdeni… Papírszűrő, tehát mosni/tisztítani lehetetlen, már-már a légszűrőház cseréjén kezdtem gondolkozni, de a kisipari sportlégszűrők kétes minősége visszatartott. Anno a Citroen BX légszűrőszivacsából faragtunk motor levegőszűrőt, gondoltam ha más nem marad, akkor gyártok egy kis fém kalodát, és azt házasítom a francia ipar remek termékével, hogy az eredeti olasz légszűrőházzal hármas frigyre kelve, mosható és egyben örök megoldást nyújtson a por elleni küzdelemben. De nem – mégiscsak egy youngtimerről beszélünk, ezért ezt utolsó utáni lehetőségnek hagytam.

laverda_gs_125_lesmo
160-ig és 11 000-ig órázva. Szükség is van rá

Végképp zsákutcába jutottam, pedig az ebay pont xy végződésű oldalakat is átrágtam, mindhiába. Egyszerűen nem létezik, hogy ne legyen hozzá légszűrő! Hiszen nem is – annyira – öreg, 1989-es gépről van szó, alig idősebb, mint a legelső ZZR-ek, melyekhez rogyásig van mindenféle utángyártott és gyári alkatrész.

Snitt. 2011 tele.

Fél év telt el, hol aktívabban, hol szándékosan feledve, de mindig előkerült gondolataimban az a fránya alkatrész. Olyan volt, mint egy apró seb a szájpadláson, melyet a forró pizza okozott: ha nem cseszteted a nyelveddel, már simán elmúlt volna, de neked minduntalan ott kellett kotornod… Na valahogy így, én is vissza-visszatértem a kérdésre.

laverda_gs_125_lesmo
Az előző tulajnak fontos volt a jól működő irányjelző: az ülés alatt pihen magyar ipar remek terméke

Öreg autósbolt, még öregebb szakival. Tudjátok, az az igazi. Ahol a fém- és olajszag nem csak a falakba és a nikotinsárga függönyökbe, de a lelkekbe is beivódott. Az elmúlt másfél évtizedben volt már dolgom jó pár autóalkatrésszel, némelyikből talán már ettem is, de ez itt valami csoda: rég elfeledett márkák (Zaporozsec, Dácsia, Barkas) fődarabjai, zsíros csomagolásban, vicces árakon. Talán üvegbiztosítékért mentem (régi adósság: át kellene már alakítanom a quadot késesre…), és ha már ott voltam, bevittem magammal az autóban fél éve kallódó koszos légszűrőbetétet.

– Van ilyenjük? Hasonló esetleg?

– Várjon – mondta rekedtes hangon – és idős kora ellenére fürgén felpattant a leghátsó polc mellett pihenő öreg létrára.

– Nézze csak meg! Ez valami hasonló lehet…

Megszületék. Nem hasonló, nem kb. olyan, hanem pontosan: egy Laverda GS125 Lesmo légszűrőbetét. Óráknak tűnt az a pár másodperc, míg megforgattam kezemben a sterilen új alkatrészt, úgy vesztem el a végtelen pillanatban mint ha Tarr Béla készített volna dokumentumfilmet a szerencsétlen motorépítő szenvedéseiről… A fájdalmasan hosszú csendet az öreg halk köhintése szakította meg:

– Khmm.. Itt porosodik a zacskóban, mióta a boltot megnyitottuk… Vagy tizenöt éve. Az ára még látszik halványan: 684 forint. Kéri?

laverda_gs_125_lesmo
Azt hiszem nem kell kommentár… A jobb oldalit tessék nézni, az az érdekes

Hát így történt. Egy élménnyel és egy új alkatrésszel gazdagabban zárult a nap: a fél éve hajszolt légszűrő itt pihent, méterekre tőlem – csak épp nem láttam a fától az erdőt; vagyis a sok Barkas hengerfejtől a polcon árválkodó Laverda légszűrőt.

Jóféle pillanatok ezek: az ilyen napokon – télen is – imádja az ember, hogy annak idején motorozásra adta a fejét…

Continental 2019

Facebook Comments

1 Comment

  1. Ismerem ezt az érzést!Nagyapám ’89-ben halt meg a műhely azóta ugyan úgy áll.Igazi kincsek lehetnek ott és az illat, mert nekem az illat!Szóval óriási lehetett! 😉 7

Válasz