Sport és motor: elég fitt vagy?

Sport és motor: elég fitt vagy?

- Kategória: Kiemelt cikk
23

A téli hónapok nemcsak az utakat, de minket is megviselnek. Na, azért nem olyan rossz a helyzet, hogy magunkon is repedéseket kellene keresni, de valljuk be: a tavalyi nadrág vagy a bőrkabát cipzárja nehézkesen kúszik fel ütközésig egy februári ruhapróba során.

Sok motorost ismerek, akik nem hanyagolják a testmozgást legyen akár szezon vagy éppenséggel téli szünet: testépítők, küzdősportolók, aerobikosok, focisok – mind jó erőt adó sport. Mert miért is? Ha valaki próbált már megállítani egy dőlő kétszáz kilós motort, amint annak oldaltámasza leparkoláskor épp a földbe süpped, az tudja, hogy minden egyes fényezett elemért keményen meg kell küzdeni.

Úton, útfélen a motorosnak fel kell készülnie a váratlan szituációkra: valamilyen oknál fogva (kifogy a benzin, műszaki hiba) a kétkerekűt akár több száz méteren tolni kell, dőlés vagy esés után „talpra” kell állítani, vagy egy erős fékezéskor egyszerűen megtartani önmagunkat, hogy ne boruljunk a kormányra kontroll alatt tartva a gépet.

Motortolas
Addig jár a motoros a kútra...

Vegyünk csak egy hosszú kanyargós túrát – az sem jó, ha azért tartjuk fel társainkat, mert hamar elfárad a karunk, vagy derékból és lábból már nem bírjuk tartani magunkat miközben terelni kell a motort is. Még hobbi pályázáshoz sem kell magyarázni a jó kondi szükségességét, hamar eldől, milyen állóképességgel rendelkezünk, mikor a harmadik körben a Hungaroringen szuszogva párásítjuk a sisak plexijét.

Sport es motor
Te bírod?

Ha esetleg elszántad magad a sportolásra és nem tudod hova menj vagy milyen ágat válassz, gondold át, mi az a pár mozgásforma, ami szóba jöhet. Futás, úszás, súlyzózás, harcművészet, aerobik, kerékpározás – a lehetőségek sora végtelen. Választhatsz edzőtermet, ahol szakember vezet be a sport világába, vagy akár saját magad szabadtéren, illetve otthon is végezheted, ha megvannak a kellő alapismeretek.

Általános egészségi állapotunk megőrzéséhez és javításához mindenképp érdemes rendszeresen mozogni, nem kell élsportolónak lennünk ahhoz, hogy 20-30 év múlva is motorozhassunk. Pláne, ha még abban a korban ki is tudunk farral tolatni a csárda parkolójából…

Continental 2019