Elissa mondja: a Mátra ezer arca

Elissa mondja: a Mátra ezer arca

- Kategória: Cikkek, Elissa rovata, Túra
5

A Mátra hazánk egyik legszebb vulkanikus eredetű hegysége, sokan viszont csak a negatív oldaláról szemlélik, hogy mennyire veszélyes hely a kétkerekűvel közlekedők számára. Viszont a nagyszerű természeti adottságainak köszönhetően a látnivalók kincseskamrája ez a vidék.

[wp_bannerize group="cikkek" limit="1"]
.

A parkolókban egy-egy motoros csapat pihen, társalog vagy épp a lángossütőnél áll sorban. Mindig jó a hangulat. Amikor elindulsz fölfelé, hogy keresztül motorozd a magaslatot, elkap egy érzés.

Egyszerűen az „Öreg Hölgy” a hatalmába kerít és később nem ereszt. A Gyöngyös- Mátrafüred- Sástó- Mátraháza- Kékestető szakasz jól motorozható, hosszú nagy ívű kanyarokkal tarkított. és a sástói kilátóból messze belátni a környéket. az itt található kalandparkban pedig tovább fokozhatjuk az adrenalin szintünket. Az 1014 méter magasságot elérve a friss fenyőillatot magunkba szippantva a nyugalom szigete tárul elénk. Egy relaxáció után megtisztult elmével más irányt vehetünk. Galyatető felé az út nagyon rossz állapotban van, viszont egy igen ritka montán bükkös foltja fedi lejtőit.

" 50 méter magasba bőrruhában felkapaszkodni motorost próbáló, de megéri..."

Mátraszentimréről közelíthető meg a Felső- Mátra egyik legismertebb zarándokhelye, a fallóskúti Mária-kápolna, ahol a csodatévő forrásból kortyolhatunk. A történet 1947-re nyúlik vissza, amikor egyik éjjel Klára asszonynak megjelent a Szűzanya és egy gyógyító erejű forrást mutatott neki azok számára, akik hittel közelítik meg. Ennek hírére ma is sokan keresik fel a helyet.

Mátraszentlászlóról könnyedén elérhető Vörös-kő kilátóból gyönyörű panorámában lehet részünk, tiszta időben egészen a Tátra vonulatáig ellátni. Leereszkedvén az északi oldalon a Parádi-Tarna völgybe, a palóc kultúrát őrző településen - Parádfürdőn - a Károlyi György által építtetett Cifra istállót nézhetjük meg Kocsimúzeumként berendezve.

" A Pannónia Park."

A lefelé vezető aszfaltot nagyon elnyűtte az idő, megérdemelne már egy új burkolatot, motorosként fokozottan figyelni kell a kátyúkra! A mellékutakról kiforduló teherautókat még meg sem említem... Persze a felhordott murvát a gumijaink sem kedvelik.

Természetesen ez nem lehet akadálya egy tartalmas vasárnapi kirándulásnak, bár én a hétköznapi csekély forgalmat jobban kedvelem. Visszakanyarodva a nevezetességekhez, tovább folytatva a mátrai élményeket „zöld alagútban” suhanhatunk végig egészen Recskig. Közel 110 éves gesztenyefák szegélyezik egy darabon a 24-es közutat. Itt nem szabad kihagyni a Pannónia Parkot, amely egy Motorkiállításnak ad helyet. A különböző márkájú és típusú veterángépekből álló gyűjtemény a padláson igazi kuriózumnak számít.

" A múlt beszél...
...tovább."

A rendőrségi ellenőrzések erre felé az utóbbi időben megugrottak, úgyhogy nem árt, ha a jogszabályoknak megfelelő szögben áll a rendszámtáblánk... Európa egyik legszebb földtörténeti kincse, a verpeléti Vár-hegy is erre felé búvik meg. A kimagasló vulkáni kúpról senki nem feltételezi, hogy a kráter belső fala a múltat rejti magában. Lankáit védett növényfajok díszítik.

" A verpeléti Vár-hegy 200 méterrel emelkedik a tengerszint felé."

A kristálytiszta levegő, a mérsékelt klíma, a festői bércek, a sebesen zubogó patakok, mind-mind a Mátra különleges arcát tükrözik. Ez csupán egy falat volt belőle a kicsit kopottas útjaival, de a mi „tortánk”. Remélem új perspektíva alakul ki az ide látogatókban és nem csupán a sztereotípia jut majd az eszükbe.

" Duzzogó"

Nincs mese, a Mátra még mindig remek hely.

Continental 2019