Vélemény: Te vagy az igazi motoros!

Vélemény: Te vagy az igazi motoros!

- Kategória: Cikkek
1

Nem vagy motoros, ha robogón ülsz? Nem vagy igazi motoros, ha nincs legalább 150 lovas vasad? Fenéket… A baj máshol van.

.

A magyar oktatási rendszer mégsem kudarcra ítélt, sőt. Szövegértésből nem vizsgáztak rosszul az olvasók, nagyjából 75%-uk – Kutya kolléga igencsak pikáns írásán keresztül – felfogta, mi is az a vicc, az irónia, még ha a szájába is volt rágva. Reménykedem, hogy finom utalásokkal sem csorbult volna sokat ez a remek szám, ezért hát csókoltatom a sok-sok Mikszáth-ot olvastató pedagógusokat, akik e gyönyörű nyelv rejtelmeire oktatják a kissrácokat, s lányokat – ölelem Marika néni, nagyon fontos munkát tetszik végezni. Maga nélkül mind elvesznénk.

De ne bolyongjak ennyire, félre az öncélú nosztalgiával, inkább bele is csapok, mint egyszeri gyerek csapágyzsíros bödönbe. Magam úgy hiszem, hogy nem attól vagy motoros, hogy megveszed a vasat, sőt. Attól vagy legkevésbé az. Ha nincs alattad gép, mégis két szóból rávágják: na, ez egy igazi motoros – no kérem, ott kezdődik a dolog…

Vagy lépjünk tovább, már motorozol, de hogyan is? Nem léptél le a rendőrök elől, gondolva a többi szerencsétlen társadra is, akit hasonló motor/sisak alapján csesztetnének? Igazi, rendes motoros vagy, aki tovább lát az orránál, akinek a motoros közösség egyfajta család – ismeretlenül is testvért látva a másikban, jöjjön akár a világ másik végéről is. Pedig lehet, hogy most utoljára leléphettél volna: a zsaruknak rendesen tiltják, hogy üldözzenek, nehogy baja essen szegény elkövetőnek, a motorod meg elég erős… Persze csak annyira, mint a jobb kezedet vezérlő idegszálaid, ugye. Akárhogy is, te inkább felvállaltad a hibát, gerinccel, én pedig büszke vagyok Rád, gondolkodó, ésszel élő barátom, hogy veled együtt vagyok motoros.

Harmincévesen még egy ETZ-vel nyomod, de bejártad már vele a hazai találkozókat, a Tátrát/Erdélyt/Glocknert? Igazi, rendes motoros vagy, akinek a márkagőg mit sem ér, de úton lenni, az mindennél több. Nincs pénzed jobbra, erősebbre? Amikor a hágó tetején leszállsz a vasról, nézd csak meg: a legdrágább vasak tulajdonosai fognak a legnagyobb elismeréssel csettinteni, az igen, fiam, jól nyomod! S persze fordítva is: lehet neked akárhány koffered a tejfölösdobozon, ha még csak a fagyizónál jártál vele… És ne, újra kérlek NE TÖLTS fel még tizenhét képet arról, hogy ezen a héten is motoroztatok a városban hét kilométert – senkit nem érdekel.

Tiéd az egyik legszebb vas, amit csak a hazai közönség láthat? Láthatna, tegyük hozzá, mert nyáron túl meleg van – de legalább nem ülsz fel papucsban, trikóban; helyes -, ezért ilyenkor a balcsin nyomjátok, a paripa otthon. Télen túl hideg, no meg májusig ki is van vonatva, mert sok a teljesítményadó, biztosításról nem is szólva. Csoda a géped, mindenki láthatja, hiszen kétnaponta posztolsz róla, persze a fotók a garázsban/garázs előtt/három évvel ezelőtti túra kategóriába tartoznak… Bezzeg, az a hülye, mi?! Milyen karcos a vasa, kétszer is feldőlt már. Szíved szakadna meg egy ilyen sérülés láttán. Egyszer Ecséden borult a masina, a kápolna melletti földúton, hiába, nem sportgépnek való. A másik meg valahol Montenegróban, világvége egysávoson, valami murván. Szerinted ő bánja, s elcserélné az élményeit a Te “karcmentes pályafutásodra”? Aligha. Ő igazi motoros, nem a fényezést szereti, hanem a motorozást.

fotó: oldtimerhungary
fotó: oldtimerhungary

És itt van ő, a kedves, szeretetre méltó amatőr versenyző. Utcai motorja aligha, felülni sem merne, ő már tudja: a pálya eszeveszett tempója nagyobb biztonságot ad, mint a körúton ötvennél a kalapos skodás/SUV-os anyuka… (Hirtelen nem is tudom, melyiket tenném előrébb egy veszélyfaktor diagramban.) De vissza az aszfaltra! Szombaton edzés, szombat éjjel századszorra is szerelés, vasárnap rajt, majd – eredménytől függetlenül – a jóleső érzés késő délután, ahogy porosan, de mosolyogva jönnek a többiek: legközelebb is találkozunk, legközelebb is találkozzunk! Igazi, jóféle motoros, pedig az utcán gurulva csak akkor ismersz rá, ha feltűnik a kopott mikrobusza, amiben azt a veterán csodát cipeli versenyről-versenyre… Üdvözöllek hát barátom, legközelebb is ott szurkolok neked!