Olvasói: a rossz üzemanyag betett a motornak – mit tehetek?

Olvasói: a rossz üzemanyag betett a motornak – mit tehetek?

- Kategória: Cikkek, Közélet

A probléma nem egyedi, még sincs két azonos eset…

 

Sziasztok! Nemrég az egyik olcsó diszkontkúton tankoltam, és utána az első úton, vagyis kb. 6-8 kilométerrel a tankolást követően fulladozni kezdett a motor, majd megállt. Most a szerelőmnél van a gép, de gyanús, hogy a benzin miatt lehetett. Hogy tudom behajtani a javítás költségét ilyenkor, ha bebizonyosodik, hogy az üzemanyaggal van a gond?

Köszi, Balázs

A motorokban a hibás üzemanyag percek alatt komoly károkat okozhat a rossz üzemanyag – a benzinpumpa nem éppen filléres tétel, a befecskendezőfejekről nem is beszélve…

Kedves Balázs!

Korábban már volt hasonló eset, akkor Macidoki kifejtette, hogy milyen feltételei is vannak a kártérítésnek. Természetesen az első lépés a bizonyítás, vagyis számla, nyugta mindenképpen kell, és persze a szerelődre is vár néhány feladat:

Ahhoz, hogy a követelés érvényesíthető legyen, szükséges, hogy  tankolásról legyen valamilyen igazolásod (nyugta, számla). Másrészt a szerviz véleménye kevés, ez ennél bonyolultabb: az üzemanyagot le kell engedni egy tiszta edénybe, és be kell vizsgáltatni laborban, és persze erről – még a művelet előtt – érdemes értesíteni a benzin forgalmazóját.

A vizsgálatot követően van lehetőség arra, hogy a kárigényt érvényesítsd, mégpedig polgári peres úton. Ehhez javaslom, hogy ügyvédi segítséget vegyél igénybe, mivel jó ügyvéddel peren kívül lezárható az eljárás, persze csak szerencsés esetben. Ha többen vannak a károsultak akkor pertársaságot lehet szervezni, ami a költségek szétoszlását teszi lehetővé.

Ha valóban gond volt a benzinnel, bizonyára vannak más károsultak is, mint a legutóbbi ilyen esetben, amikor egyszerűen összecserélték az üzemanyagokat – első körben ajánlott megkeresni a kút személyzetét, hátha itt is hasonló a helyzet:

Felcserélték az üzemanyagokat

A Te példád azért szerencsés – viszonylag -, mert nem a hazai legnagyobb forgalmazó kútjáról beszélünk – velük szemben nem javasolnám az eljárás megindítását – állt Macidoki válaszában.

 

Continental 2019

Facebook Comments

1 Comment

  1. Én pár éve a siroki benzinkútnál jártam hasonlóan. De tudok példát nagy benzonkút hálózatra is sajnos. Szerencsére nagy baj nem történt, csak pár km -t kellett tolnom a motort, tankoltam bele rendes üzemanyagot, és utána minden rendeben volt. Azóta igyekszem csak olyan helyen tankolni, ahol sokan szoktak, kerülöm a falusi benzinkutakat.

Válasz