Hová rakjam a parkolójegyet? Oldd meg!

Hová rakjam a parkolójegyet? Oldd meg!

- Kategória: Hírek
26

Olvasónk, Martini János hívta fel a figyelmünket Csongrád Városi Önkormányzat Képviselő Testületének döntésére, ami valószínűleg sok-sok odalátogató vendégnél kiveri majd a biztosítékot…

Éppen ma kezdődik a legendás hírű XXII. Albatros Motorostalálkozó, mely kapcsán több helyi szervezet felajánlotta segítségét – a Csongrádi Gyógyfürdő és Uszoda például kedvezményes jegyárakkal várja az ide érkező motorosokat. Kár, hogy a városvezetők már másként gondolják, ugyanis hoztak egy rendeletet (21/2017 (VII.13.) Önkormányzati Rendelet), ami egyértelműen kimondja, hogy augusztus 15-től a népszerű Körös-torokhoz érkező vendégek, amennyiben

rendszámos nagymotorral jönnek, díjfizetés ellenében vehetik igénybe a a kijelölt parkolót.

Alkalmanként ez hozzávetőleg 6-800 forint, de ez csak a probléma egyik fele. Ugyanis kikötötték, hogy  megváltott jegyet az autók szélvédőjén belül, kívülről is olvasható módon kell elhelyezni, viszont

motorkerékpár esetén a jól láthatóság műszaki megoldása az üzembentartó kötelezettsége.

A Körös-torok gyönyörű hely, anno sokat mi is sokat időztünk itt nyaranként. Igazán kár, hogy a motorosokat már nem látják szívesen…

Parkolójegy motoroknak?!

Korábban már tisztáztuk a szolnoki ügy kapcsán, hogy közterületen az 1988. évi I. törvény 15/A §. szerint kétkerekű motorkerékpárokra és segédmotoros kerékpárokra nem vethetnek ki várakozási díjat (népszerűbb nevén parkolási díjat), döntsön bárhogy is a városvezetés.

parkolojegy
A rendelet kihirdetése a Csongrad.hu-n

Tegyük fel, hogy a csongrádi döntéshozók egy huszárvágással magánterületté nyilvánították a parkolót (nem tudjuk, így van-e, csak tételezzük fel), ezzel megkerülve a törvényt, de az akkor is felháborító és gyakorlatilag megoldhatatlan, hogy a motor tulajdonosa a „a jól láthatóság műszaki megoldását” teljesítse.

Arról nem beszélve, hogy a csongrádi magyartanárok valószínűleg egyszerre követnek el rituális szeppukut, mikor meglátják, hogy egykori tanítványuknak hivatalos iratban sikerült papírra vetnie ezt a magyarul teljesen értelmezhetetlen mondatot…

Lám, a Tisza-tónál nincs ilyen probléma, sőt ott ingyenes, kijelölt parkolóval kedveskednek a motoros vendégeknek

Mindenesetre megkerestük Csongrád Városi Önkormányzat Képviselő Testületét, hogy először is tisztázzák: köz- vagy magánterületről van-e szó, illetve mégis miként gondolták, hogy lehet egy motoron biztonságosan, más által nem hozzáférhető helyen, mégis jól láthatóan elhelyezni egy papírfecnit? A rendelet már júliusban megszületett, de augusztus 15-én lép életbe, ezért azt szeretnénk elérni, hogy addig módosítsanak a motorosokat érintő részeken. Amint válaszolnak, újra visszatérünk a kérdésre.

 

 • Csongrádi Kata

  Kezdésnek magyarból karó annak, aki ezt a rendeletet fogalmazta 😀

  ‘Motorkerékpár esetén a jól láthatóság műszaki megoldása az üzembentartó kötelezettsége.’

  Tehát ha motorról van szó, akkor az üzembentartónak kell műszakilag megoldani, hogy a MOTOR jól látható legyen. Szóval ha ott parkol, ne terítse le álcahálóval, parkolójegyről meg egy szó se esik a mondatban. 😀

  Igen, mi őket választottuk, hogy vezessenek egy egész várost. Taps.

  • ThomAce

   Pláne, hogy műszaki megoldásról lévén szó, műbizonylattal köteles azt igazolni a jármű tulajdonosa / üzembentartója, mivel ez a jármű átalakításának minősül. 😀 Csavarjuk még egy kicsit tovább a dolgot! 😀 😀 😀

   Tiszta vicc kategória ez a rendelet. 😀

 • Valmont

  Sziasztok!

  Maga a kezdeményezés is felháborító, de azért tegyünk itt tisztába pár jogértelmezéssel kapcsolatos dolgot.

  Az 1988. évi I. törvény a közúti közlekedés szabályairól, mint az látszik is, nem kormányrendelet, hanem törvény. Ez azt jelenti, hogy a jogforrási hierarchiában magasabban áll, magyarul fölötte áll a kormányrendeleteknek is. Az önkormányzati rendeletek a legalacsonyabb szintű jogforrások, ami azt jelenti, hogy azok nem lehetnek ellentétesek sem kormányrendelettel, sem törvénnyel. AMennyiben egy önkormányzati rendelet egy magasabb szintű jogszabályba ütközik, akkor az semmis, azaz semmilyen joghatást sem válthat ki.
  A törvény 15/A. § (1) a) pontja egyértelműen kimondja, hogy az önkormányzat rendeletet kizárólag helyi közutak, valamint a helyi önkormányzat tulajdonában álló közforgalom elől el nem zárt magánutak, terek, parkok, egyéb közterületek esetében hozhat. Ebből következik, hogy amennyiben ez a hely magánterületté lett volna nyilvánítva, abban az esetben nem hozhat róla rendeletet az önkormányzat. Ha viszont nem magánterület, hanem a fentiekbe tartozó valamely közterület, akkor pedig vonatkozik rá a törvény, ami felette áll az önkormányzati rendeletnek.
  Ezekből összességében következik, hogy az önkormányzat nem kérhet díjat a motorosoktól és amennyiben azt megteszi, semmilyen jogalapja sincs annak behajtására, ha azok nem fizetik azt meg.
  Természetesen ha az adott terület magánterület és a magánterület tulajdonosa (aki nem az önkormányzat) szed díjat a parkolásért, abba senki sem szólhat bele (persze arra sem vonatkozik az önkormányzati rendelet, akkor az egy teljesen magánjogi viszony a motoros és a terület tulajdonosa között).

  Megjegyezném azonban, hogy a 15/A. § (5) bekezdése, amire mindenki hivatkozik, hogy emiatt nem kell díjat fizetni a motorosoknak, azért felvet kérdéseket. Ez a bekezdés ugyanis a díj maximális mértékéről szól és nem arról, hogy kinek kell/nem kell díjat fizetnie. Ez alapján értelmezhető a bekezdés kétféle képpen:
  1. Ezekre a járművekre ez a maximális díj, más járművekre a (6) bekezdés adja meg a maximális díj mértékét és mivel egyik bekezdésben sem szerepel a kétkerekű motorkerékpár, ezért arra díj nem vethető ki.
  2. Ezek a bekezdések csak a maximális díj mértékét határozzák meg, nem szólnak a díjfizetés kötelezettségéről. Ez alapján úgy is értelmezhető, hogy a kétkerekű motorkerékpárra nincs maximális díj, tehát bármekkora díj kiszabhatü. Magából a bekezdésből nem következik, hogy nem szabható ki díj.
  Ez a jogértelmezés már a bíróság feladata, hogy ők hogyan látják ezt. Minden bizonnyal az első értelmezést fogják alkalmazni, ami miatt nem kötelezhetőek a motorosok díjfizetésre, azonban érdemes meggondolni a 2. értelmezési lehetőséget is. Mivel egyértelmű szabál ynincs ami kimondja, hogy motorosokra nem lehet díjat kiszabni, így a bírósák értelmezésére és jóindulatára van ez bízva.

  Mindenki döntse el, hogy fizet-e, illetve odaáll-e.
  Én nem fizetnék…

  • KutyaZX14

   Kösz a részletes kiegészítést!

   • A kettes számú értelmezési lehetőség dilemmájába magam is belefutottam, ám úgy rémlik, hogy valahol “az apróbetűben” végül megtaláltam a megoldást, ami alapján a kétkerekű motorkerékpár nem kötelezhető díjfizetésre.

 • LaciK

  Nem értem hol a probléma? Teljesen logikus, hogy a törvény alapján járdán, zöldsávban, városháza lépcsőjén parkolhat a motor ingyen, csak a kijelölt helyen, ha van pofája elvenni a fizetős helyet az autósoktól, akkor kell perkálni.

  • KisKZ

   Hát ha ez a lenti elfogadott akkor nem egészen:
   “A rendelet hatálya
   1. § (1) A rendelet területi hatálya kiterjed
   Csongrád város Körös-toroki üdülőterületén (a továbbiakban:
   üdülőterület) az önkormányzat kezelésében álló utakra, közterületekre,
   valamint az e rendeletben parkoltatás céljából kijelölt önkormányzati
   tulajdonú ingatlanokra.
   Általános rendelkezések 3. § (4) Közterületen – a fizető parkolóhelyek kivételével – gépjárművel megállni tilos.”

   • x102

    Általános rendelkezések 3. § (4) Közterületen – a fizető parkolóhelyek kivételével – gépjárművel megállni tilos.”

    Már itt bukó van:


    1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet, a közúti közlekedés szabályairól: (KRESZ)

    40. § Megállás

    (8)
    A járdán – részben vagy teljes terjedelemben – csak akkor szabad megállni, ha
    a) azt jelzőtábla vagy útburkolati jel megengedi,
    b) a jármű a járda szélességének legfeljebb a felét foglalja el,
    c) a járdán a gyalogosok közlekedésére legalább 1,5 méter szabadon marad, és
    d) a jármű tengelyterhelése az 1000 kg-ot nem haladja meg.

    (9) A járdán a mozgáskorlátozott személy (illetőleg az őt szállító jármű vezetője) járművével, a betegszállító gépjármű, a kerékpár, a
    kétkerekű segédmotoros kerékpár és a kétkerekű motorkerékpár a (8)
    bekezdésben említett egyéb feltételek fennállása esetén akkor is
    megállhat, ha a megállást jelzőtábla vagy útburkolati jel nem engedi
    meg.

    Ennyit erről…

    • Esthajnal002

     LaciK mond már meg nekünk, igen buta embereknek, hogy mégis hova a francba kellene rakni a parkoló jegyet a motoron?

 • Elwolf

  Mivel az önkormányzat jogi ámokfutását a megyei Kormányhivatal tartja kordában, egy levelet megérhet nekik küldeni, ugyan nézzék már meg az önkormányzati rendelet törvényességét. Azután törölhetik is. Ja, és hülyére is bírságolhatnák az önkormányzatot.

  • Bíró Adrián

   Bizony bizony! Azonnal írni a kormányhivatalnak,és az belenyúlhat a döntéseikbe!!Felülbírálhatja ,eltörölheti. A jegyző felel a törvényességekért,de Karácsondon is folyamatosan szabályokat szeg,kijátsza azokat….

 • Lbx

  “A rendelet hatálya
  1. § (1) A rendelet területi hatálya kiterjed Csongrád város Körös-toroki üdülőterületén (a továbbiakban: üdülőterület) az önkormányzat kezelésében álló utakra, közterületekre, valamint az e rendeletben parkoltatás céljából kijelölt önkormányzati tulajdonú ingatlanokra.
  Általános rendelkezések 3. § (4) Közterületen – a fizető parkolóhelyek kivételével – gépjárművel megállni tilos.”

  Kérdés, hogy az önkormányzati tulajdonú ingatlan köz-, vagy magánterületnek számít-e, de a fentiek alapján van közterületen is kijelölt fizetőparkoló.

  • Gergő Velekey

   egy önkormányzat tulajdonában álló terület amennyiben az nem elkerített terület szerintem közterületnek számít. Maradjunk annyiban hogy ez a rendelet elég sok sebből vérzik. De maradván a gondolat menetnél. Amennyiben a városban járdára parkolok olyan helyen ahol nincs látótávolságban sem egyetlen automata. Akkor hogyan kéne kegyet váltani?

 • Péter

  Én Pálházán a kisvasút melletti parkolóban dobtam le a gépszíjat emiatt. Hordjon mindenki széles celluxot? Remélem, nem lesz belőle mozgalom.

 • Orosz József

  Remélem vízálló a jegyük ha már nyitott részre kell “rögzíteni” és őr is jár hozzá hogy ne vegye le senki a bárki számára hozzáférhető helyről. Retardáltak dolgoznak az önkormányzaton és az ápoló nem volt bent a szavazáson vagy mivan???

 • blalo

  Pedig egyszerű a megoldás, ruhaszárító csipesz, okostelefon.
  A ruhaszárító csipeszt felapplikálod a motorodra jól látható helyre. A parkolójegyet megveszed, becsípteted, az okostelefonnal lefényképezed. Ha a jegyed eltűnne, elmosná az eső és az önkormányzat meg akarna büntetni, csak elküldöd nekik a képet. Probléma megoldva.

  De tudom, csak a parkolásért fizetésért háborogtok. 😉

  • Gergő Velekey

   Csak egy gondom van. Még azt is elfogadom hogy jegyet kell vennem. De nekem még plexim sincs amire felcsíptessem. Semmi nuku zéró. Én most akkor mit tegyek? Naked a gép plexit csak készíteni lehet rá de amúgy nincs pl a Givinek ehez a géphez passzoló rendszere. De nem is kell messzire menni. Emlékeim szerint pl a pannóniáknak sincs plexije se a krosz vagy supermotóknak sem. De a Nakedek egy jó részének sincs.
   Akkor jön a másik kérdés. Szerintem a jegy váltásával parkolóhelyet váltok meg. a képen nincs különbség téve a kocsi és a motor között., Szóval ha én első hülyeként váltok jegyet majd jó szorosan beáll 3 motor az adott helyre akkor elvileg úgy rendben van. 1 parkoló helyet foglalnak el a motorok nem lógnak ki a jegy a helyre meg van váltva. Ügyesen lavírozva pedig egy autó helyére 3 motort simán be lehet pakolni. Akkor mennyit is kell fizetni?
   Mindegy nekem marad a járda. De szigorúan a parkolóhoz legközelebb eső része hogy még jól szem előtt is legyen. 😀

   • blalo

    Csak vicceltem.

    Ezért kellene más tarifának lenni a motorra (olcsóbb).
    De elektronikusan simán meg lehetne oldani a dolgot, és akkor nem kellene helyet keresni a jegynek.

    • Gábor

     Nincs mobiltelefonok és az SV 650N gépemen nincs semmi amire rakhatom a jegyem, mit tegyek?

     • koko

      Vedd le a rendszámot, mert csak a rendszámosokra kell 😀

 • gesszti

  Uraim, és hölgyeim. Annyi más jó hely van, ahol ingyen, és ami a legfőbb, örömmel várnak bennünket. Máshova kell menni túrázni, máshol kell elkölteni a pénzt, ezek meg majd rájönnek, ha bezár 1-2 kávézó a környéken.

 • Gergő Velekey

  Meg van a megoldás. “A jármű szélvédőjén belül” Itt van a kutya elásva.
  Tisztelt önkormányzat !!!
  Az én járművem szélvédője úgy konkrétilag a sisakom plexije. A sisakom pedig nálam van, mert ugye lopnak és nem hagyom a motoromon. Szóval amennyiben a jegyellenőr meg kívánja tekinteni akkor nem ám első nekifutásra megbüntet mert incs a motoron. Hanem vagy várjon meg, vagy keressen meg a városban és nekem ott lesz a Sisakom plexijén belülről jól látható helyen. 😀

 • Josa

  A pontosság kedvéért: közterületen az 1988. évi I. törvény 15/A §. szerint kétkerekű motorkerékpárokra és segédmotoros kerékpárokra nem vethetnek ki várakozási díjat (népszerűbb nevén parkolási díjat), döntsön bárhogy is a városvezetés.

  1988. évi I. TÖRVÉNY

  a közúti közlekedésről1

  (A végrehajtásáról szóló 30/1988. (IV. 21.) MT rendelettel egységes szerkezetben.)

  [A vastag betűs szöveg az 1988: I. törvény (a továbbiakban Tv.), a vékony betűs szöveg a 30/1988. ( IV. 21.) MT rendelet (a továbbiakban R.).]

  A törvény célja

  Tv. 1. § A törvény célja, hogy a közúti közlekedés alapvető feltételeinek, az abban résztvevő személyek és szervezetek jogainak és kötelezettségeinek a meghatározásával elősegítse a közúti személy- és áruszállítási szükségletek kielégítését, a közlekedésbiztonsági és környezetvédelmi követelményeknek megfelelő korszerű járműállomány és közúthálózat kialakítását, működését, a közutak védelmét.

  Tv. 15/A. §57 (1) A helyi önkormányzat (fővárosban: a fővárosi önkormányzat) rendeletében a helyi közutakon, a helyi önkormányzat tulajdonában álló közforgalom elől el nem zárt magánúton, valamint tereken, parkokban és egyéb közterületeken – forgalomszervezési, valamint a 13. § (2) bekezdésében meghatározott indokok alapján, az e törvényben meghatározott keretek között – kijelölhet olyan várakozási övezetet, illetve várakozási övezeten kívül eső olyan várakozó helyet (a továbbiakban együtt: várakozási terület), amelynek a három vagy annál több kerekű járművel történő, várakozási célú használatáért várakozási díjat kell fizetni (a továbbiakban: díjfizetési kötelezettség).

 • Bandy13

  2010 július 10-én hozta meg a törvényt a Fidesz-kormány,ami
  kimondja,hogy a kétkerekű motorkerékpárok számára nem kell parkolási
  díjat fizetni az állami,önkormányzati tulajdonú parkolóhelyeken az egész
  ország területén!

  Az,hogy önkormányzat üzemelteti-e parkolót vagy bt.,vagy magánszemély,lényegtelen.

  A törvény betartása minden önkormányzat és üzemeltető számára kötelező!

  Bemásoltam a törvénymódosítás pontos szövegét a közlönyből:

  2010.évi XLVII.törvény

  a közterületi parkolás jogi feltételeinek megteremtése érdekében a
  közúti közlekedésről szóló 1988.évi I.törvény,valamint a közlekedési
  nyilvántartásról szóló 1999.évi LXXXIV.törvény módosításáról×

  2.§(1) a Kkt.a következő 15/A-15/E.ponttal egészül ki:

  ” 15/A§(1) A helyi önkormányzat(fővárosban: a fővárosi
  önkormányzat)rendeletében a helyi közutakon,a helyi önkormányzat
  tulajdonában álló közforgalom elől el nem zárt magánúton,valamint
  tereken,parkokban és egyéb közterületeken-forgalomszervezési,valamint a
  13.§ (2) bekezdésében meghatározott indokok alapján ,az e törvényben
  meghatározott keretek között-kijelölhet olyan várakozási övezetet
  ,illetve várakozási övezeten kívül eső olyan várakozó helyet(a
  továbbiakban együtt :várakozási terület),amelynek a három vagy annál
  több kerekű járművel történő,várakozás célú használatáért várakozási
  díjat kell fizetni. ”

  Ennyi vonatkozik ránk a törvényből,amiből látható,hogy csak a három vagy több kerekű járművekre kell parkolási díjat fizetni!

 • Pingback: Olvasói: Hát ennyit a motoros parkolójegyről... - Hegylakók()

 • DJános

  Gyerekek szerintem elmegy a találkozó után vagy 100 motoros és odaparkol. Úgysem mernek büntetni így felhívhatják a strand vezetőinek figyelmét ,hogy motoros ide be nem teszi a lábát ameddig ezt a szituációt meg nem oldják.