Pörgés és drágulás a használtmotorok piacán

Pörgés és drágulás a használtmotorok piacán

- Kategória: Hírek
6

Egyre nagyobb a kereslet a másodkézből származó járgányokra, és ezt hiába próbálják kielégíteni a kereskedések, az árak egyre csak nőnek.

A legutóbbi felmérések szerint negyedévente 4-5 százalékkal, azaz 6-7000 darabbal nő az eladott négykerekűek száma, s emiatt az árak is folyamatosan nőnek. A legnagyobb, 13 százalékos drágulást az egyterű járműveknél mérték, de az alsó-, a közép- és felső-középkategóriás autókért is 9 százalékkal kell többet fizetni. A nagy-, valamint a mini- és kisautók 4,5 százalékkal drágultak – közölte az MTI.

Drágulnak a motorok

Ezzel párhuzamosan a motorkerékpároknál is hasonló tendencia figyelhető meg. Ezt erősíti az új- és használtmotorok térnyerése is – előbbiek öt év alatt 20-25%-os növekedést értek el, míg a külföldről behozott használt gépek mennyisége konkrétan megduplázódott 2010 óta. Hiába azonban az évi 8-10 000 darab új kétkerekű, ez az árakat nem nyomta le.

Triumph Budapest
Új jármű értékvesztés nélkül? A piac változásai miatt ez is lehetséges, igaz, ezzel főként azok élhettek, akik a válság éveiben ruháztak be új motorra

2010-ben például 2,5 millió forintért lehetett megvenni a túltárolt, de új Kawasaki ZZR1400-at a márka budapesti kereskedésében, ezzel szemben a Red Baronnál most, 2017-ben 2,3 millióba kerül egy lényegesen korosabb, 2006-os modell. Szinte hihetetlen, de olyan mértékben nőttek az árak, hogy aki jókor csapott le egy-egy akciós, raktáron maradt példányra, az gyakorlatilag értékvesztés nélkül adhat tovább rajta az 5-6 éves használat után. Szakértők kiemelték: egyelőre folytatódik a tendencia, azaz a közeljövőben nem várható árcsökkenés a piacon, szóval aki új vagy másik motorral szeretné megkezdeni a 2018-as szezont, ideje lépnie – jövőre sem lesznek olcsóbbak a gépek.