Erdély: Friss jogsival csak hetvennel motorozhatsz!

Erdély: Friss jogsival csak hetvennel motorozhatsz!

- Kategória: Kiemelt cikk
15

Az ORFK-OBB egy átfogó kiadványt jelentetett meg, hogy ne érhesse meglepetés a Romániába kiránduló magyar autósokat, motorosokat. Sok meglepő információ derült ki a gyűjtemányből…

A kiadvány bemutatóján hangsúlyozták, hogy bár a közlekedési szabályok nagyon hasonlóak a két országban, éppen ebből fakad, hogy a kevés, ám annál fontosabb kivételt nem ismerik a vezetők.  A sebességhatárok tekintetében sincs különbség, lakott területen belül 50 km/h, autóúton 110 km/h, autópályán 130 km/h, míg lakott területen kívül egyéb úton 90 km/h a megengedett tempó. Aki esetleg utánfutón viszi motorját, annak 10 km/órát kell levonni az aktuális sebességhatárból.

Erdély: Friss jogsival a szabályos sebességért is megbüntetnek!

A legfontosabb különbség a két ország előírásai között, hogy az egy évnél kevesebb rutinnal rendelkező autósok és motorosok – városon kívül – legfeljebb 70-nel, autóúton 90-nel, míg autópályán 110-zel mehetnek. Vagyis, ha országúton akár csak 91-gyel bemérik, nem 1 km/h-s túllépésért, hanem a 21 km/h-s kihágásért kell felelnie, ami akár a jogsijába is kerülhet.

erdély
Százezres bírság és 90 napos jogsielvétel – ennyit kockáztatsz, ha túl gyorsan hajtasz Romániában vagy kikerülöd az álló kocsisort

Szintén fontos eltérés, hogy a hazainál sokkal szélesebb azoknak a jogsértéseknek a köre, amelyek elkövetése esetén – a pénzbírság kiszabása mellett – már a helyszínen elveszik a vezetői engedélyt, 30, 60 vagy 90 napra – áll a kiadványban. Záróvonalon előzés, nagymértékű sebességtúllépés, álló kocsisor kikerülése a szembejövő sávban, tiloson áthajtás vagy elsőbbségadás elmulasztása már önmagában elég ahhoz, hogy ugorjon a jogsi.

Kapcsolódó anyag:

Erdélyi motorostúra: Ugrott a jogsi, és ez csak a kezdet…

 • Egon Fazon

  Ez az álló kocsisor kikerülés tiltása mekkora f@xság!

  • LaciK

   Az, de jobbról el lehet menni :)))))))))

   • Egon Fazon

    Jogos! 🙂

  • Rudolf

   Még motorral se mertem elmenni a hosszú sor mellett, inkább visszafordultam és más irányt vettem.

 • LaciK

  Az. Viszont van kiskapu, jobbról kell elmenni a sor mellett, mert azt ezek szerint szabad :))))))))

 • x102

  ” Záróvonalon előzés, nagymértékű sebességtúllépés, tiloson áthajtás vagy elsőbbségadás
  elmulasztása már önmagában elég ahhoz, hogy ugorjon a jogsi.”
  Itthon is be kéne vezetni…
  Jöhet a leszavazás áradat nyugodtan, nem érdekel. Ami a magyar utakon van mostanság az kész katasztrófa!

  • Gábor

   hát, azért nem az a veszélyes, hogy az álló kocsisort a szembejövő, tök üres sávban, megelőződ.

   • x102

    Olvasd végig hogy mit idéztem… 😉

  • Rudolf

   Akkor még nem tapasztaltál sokat odaát. Itt lakom 7 km-re a határtól 45 éve járok át és ha nem hiszed figyelj oda, hogy itt Magyarországon túl intelligensen vezetünk a románokhoz képest . De erről imént írtam csak a tiédet azután olvastam.

   • x102

    Odaát nem is de itthon igen, és hát nem éppen pozitív… Olyan primitív emberek is jogsihoz jutnak hogy az valami borzasztó.

 • Lbx

  A román közlekedési kultúrán ennek a szigornak a nyomát sem látni – kiemelten a sebességhatárok betartását, és a záróvonalon előzést.
  Legalábbis én ezt tapasztaltam.

  • Rudolf

   Most írtam erről a véleményem.

   • Lbx

    Én pedig kerek egy nappal előtted 🙂

 • Erdélyi Norbert

  Ezt a “20-al lassabban mehetnek” dolgot nem értem, sőt balesetveszélyesnek tartom. Adott esetben nem tudja felvenni a forgalom ritmusát, “belezavar a képbe” és abból lesz a baj. A többi igazából OK.

 • Rudolf

  Az jutott eszembe, hogy ez is lehet a magyarok vegzálásra egy ok, mert ha ezt komolyan vennék, akkor a Romániában élő közlekedők felének már nem lenne engedélye. Szörnyű módon közlekednek. Be nem látható kanyar előtt előznek, záróvonal mintha ott sem lenne és mennek mint a vak egér. De ezt igazolva lehet látni a nálunk történő balesetekben hány a román okozó.