Erdély: Friss jogsival csak hetvennel motorozhatsz!

Erdély: Friss jogsival csak hetvennel motorozhatsz!

- Kategória: Kiemelt cikk
15

Az ORFK-OBB egy átfogó kiadványt jelentetett meg, hogy ne érhesse meglepetés a Romániába kiránduló magyar autósokat, motorosokat. Sok meglepő információ derült ki a gyűjtemányből…

A kiadvány bemutatóján hangsúlyozták, hogy bár a közlekedési szabályok nagyon hasonlóak a két országban, éppen ebből fakad, hogy a kevés, ám annál fontosabb kivételt nem ismerik a vezetők.  A sebességhatárok tekintetében sincs különbség, lakott területen belül 50 km/h, autóúton 110 km/h, autópályán 130 km/h, míg lakott területen kívül egyéb úton 90 km/h a megengedett tempó. Aki esetleg utánfutón viszi motorját, annak 10 km/órát kell levonni az aktuális sebességhatárból.

Erdély: Friss jogsival a szabályos sebességért is megbüntetnek!

A legfontosabb különbség a két ország előírásai között, hogy az egy évnél kevesebb rutinnal rendelkező autósok és motorosok – városon kívül – legfeljebb 70-nel, autóúton 90-nel, míg autópályán 110-zel mehetnek. Vagyis, ha országúton akár csak 91-gyel bemérik, nem 1 km/h-s túllépésért, hanem a 21 km/h-s kihágásért kell felelnie, ami akár a jogsijába is kerülhet.

erdély
Százezres bírság és 90 napos jogsielvétel – ennyit kockáztatsz, ha túl gyorsan hajtasz Romániában vagy kikerülöd az álló kocsisort

Szintén fontos eltérés, hogy a hazainál sokkal szélesebb azoknak a jogsértéseknek a köre, amelyek elkövetése esetén – a pénzbírság kiszabása mellett – már a helyszínen elveszik a vezetői engedélyt, 30, 60 vagy 90 napra – áll a kiadványban. Záróvonalon előzés, nagymértékű sebességtúllépés, álló kocsisor kikerülése a szembejövő sávban, tiloson áthajtás vagy elsőbbségadás elmulasztása már önmagában elég ahhoz, hogy ugorjon a jogsi.

Kapcsolódó anyag:

Erdélyi motorostúra: Ugrott a jogsi, és ez csak a kezdet…