GumiGuru: Kawasaki KLE500 és sok-sok kilométer…

GumiGuru: Kawasaki KLE500 és sok-sok kilométer…

- Kategória: Gumiguru
1

DOT-szám? Helyes guminyomás? Eltérő méretek? Minden kérdésre válaszolnak az R17.hu szakértői, Szabó Roland és Soltész Norbert!

Szeretnél Te is kérdezni tőle? ITT megteheted – Hamarosan jelentkeznek a részletes, mindenre kiterjedő válasszal!

KÉRDÉS

Kedves Gumiguru! A következő a kérdésem: Kawasaki KLE 500 motoromra szeretnék új gumikat venni. A gyári méret, ha jól tudom 90/90 R21 és 130/80 R17. Szinte csak aszfalton használom, ezért szeretnék rá valamilyen simább felületű gumit. Jelenleg Metzeler Tourance van rajta. Sajnos egyáltalán nem értek az abroncsokhoz, nincs ötletem, milyet érdemes rá venni. Ajánlották a többkomponensű gumikat is. Tudnátok segíteni pár tanáccsal, ötlettel mire érdemes beruházni? Éves futás kb. 10 ezer km körül alakul.

Köszönöm a segítséget! Üdv, Szabó András

VÁLASZ

Kedves András! Az információid teljesen helyesek a gyári gumiméretet illetően, ettől nem is érdemes eltérned. Szerencsére ez egy népszerű méret, így igazán sok lehetőségünk akad arra, hogy az igényeidnek megfelelő gumik közül tudjunk választani. Csak és kizárólag aszfaltos használat mellé a modernebb mintázatú abroncsok felelnek meg igazán, a jelenleg használt köpenyed sem teljesít rosszul ilyen körülmények között, de az egyéb képességeit itt nem fogod igazán kamatoztatni.

Michelin Anakee 3

A lista valóban hosszú: amennyiben nem tervezed a márkát leváltani, akkor a jelenlegi gumid utódja, a Tourance Next is elérhető a motor méreteiben, ami egy nagyon jó abroncs. Igazán kellemes karakterű modell, korszerű kialakítással, ami megállja a helyét minden szituációban kora tavasztól késő őszig, nagy melegben és egy esős napon egyaránt. Gyakorlatilag bármikor, hisz’ ez a feladata.

A Continental és a Michelin is passzol a Kawához

Viszont ha nem ragaszkodsz az elefántos gyártó termékeihez, akkor több opció szóba jöhet: Continental Trail Attack 2 vagy a Michelin Anakee 3. Utóbbit akkor érdemes választanod, ha némiképp hosszabb élettartamra vágysz. A több komponens alkalmazása egy hasznos dolog, elvégre több pozitív tulajdonságát élvezhetjük, de nem elterjedt a túraendurószegmensben, így marad a hagyományos, homogén futófelület. Persze nem lehetetlen ilyet találni, volt erre régebben példa – egyebek mellett – az Anakee 2-nél, viszont az új gumiknál ez nem jellemző. Szóval a fenti trió marad, ezekből bármelyik jó lesz a leírt használatra.