Ne csak a szenvedély fűtsön – Bemutatjuk a Moto Hotweart

Ne csak a szenvedély fűtsön – Bemutatjuk a Moto Hotweart

- Kategória: Kiemelt cikk
19

Mindig nagy öröm, ha egy magyar találmányról, termékről számolhatunk be, különösen, ha az olyan forradalmi megoldásokat vonultat fel, mint a Karsai Pécs Kft. motorosruhája…

Évek óta elérhetők az akkumulátorról működő, fűthető mellények és kezeslábasok, ám ezek használata gyakran körülményes a gyorsan merülő telepek és a szerény teljesítmény miatt. Márpedig sokan munkára fogják gépüket az őszi, illetve kora tavaszi időszakban is – gondoljunk csak a futárokra, ingázókra és a legkitartóbb túramotorosokra -, tehát igenis van igény az ilyen termékekre, már ha tényleg egyszerűen használhatók és teljesítményük elég ahhoz, hogy fagypont körüli hidegben is melegen tartsák tulajdonosukat. Ezt felismerve úgy döntöttek a Karsai Pécs Kft. szakemberei, hogy egy forradalmi ötlet alapján elkészítik saját modelljüket, kiküszöbölik a fent említett hiányosságokat, és egy valóban tökéletes holmival örvendeztetik meg a motorosokat.

Nem mindegy, hogy ötven vagy háromezer watt…

Ahhoz, hogy megérthessük, miért is egyedülálló a magyar gyártmányú Moto Hotwear, fontos tudni, hogy a ma kapható, fűthető öltözetek szinte mindegyike saját akkumulátorról működik, ergo ugyanolyan hátrányok jellemzők rájuk, mint a többi, akksival működtetett szerkezetre. A használat intenzitásától függően viszonylag hamar lemerülnek, idővel maga a telep is veszít kapacitásából, ráadásul az 50-100 wattos teljesítmény gyakran kevés hozzá, hogy a metsző szélben átmelegítse a pilótát.

Egy enyhébb, 5-10 fokos reggelen is könnyű megfázni, főleg a csekély időjárás-védelmű csupaszmotorokon

Ha jobban utánaszámolunk, nem is meglepő, hogy egy izzó teljesítménye kevés ahhoz, hogy „alaposan befűtsön”, hiszen egy 180 centis, 85 kilós felnőtt testfelülete közel 2,1 négyzetméter, ráadásul az őt érő menetszél elképesztő mennyiségű hőt von el, szóval korántsem mindegy, mekkora energia áll rendelkezésére. Ráadásul arról még szót sem ejtettünk, hogy a fűtőszálas mellények, kabátok a kezet és az ujjakat nem takarják, így a csonttá fagyott végtagok nagyon sokat rontanak a hőérzeten. Ez pedig nem egyszerűen kényelmi szempont, mivel ha a hűvös levegő bejut a szabadon hagyott testrészeknél, 90-100 km/órás sebességnél, 8-10 fokos hőmérséklet mellett is fagyási sérüléseket szenvedhetünk. A Moto Hotwear öltözékei éppen ezért tetőtől-talpig védik viselőjét, beleértve a kezeket és ujjakat is. További fontos erény, hogy nem akkumulátorból nyerik az energiát, hanem praktikus módon az erőforrás által termelt – s egyébként csak elpazarolt – hőt hasznosítják.

Tudtad-e?

Tíz liter benzin elpöfékelése közben mindössze három-négy litert, azaz a felhasznált mennyiség 30-40 százalékát (!) fordítjuk jármű mozgatására, a többi hat-hét liter naftával csupán környezetünket fűtjük.

Ez már a kisebb, nyolcad- vagy negyedliteres modellek esetén is sok-sok kilowattot tesz ki, példaként egy tíz lóerős robogó nagyjából 10-15 kilowattot pocsékol el hőenergia formájában Ennyi akár egy nagyméretű helyiség befűtésére is elegendő lenne, nemhogy egy motorosruha felmelegítésére.

Az ötlettől a megvalósításig

Egy szó, mint száz, kézenfekvő volt, hogy felhasználják azt, ami úgyis veszendőbe menne, így ezen elgondolás mentén a vállalat szakemberei elkezdték a hőcserélőkből, szivattyúkból, és 2-4 bar nyomáson működő csőrendszerből álló viselet kifejlesztését. Nem titok, hogy maga a találmány Pusztai Gábor nevéhez köthető, akivel Karsaiék – hosszas tárgyalásokat követően – szabadalomhasznosítási szerződést kötöttek, majd miután minden részletet tisztáztak, megkezdődhetett a munka. Több ezer órán át fejlesztették, tesztelték a terméket, hogy a lehető legtökéletesebb formában adhassák át a felhasználóknak.

A gondosan megtervezett, igényes ruhadarabokat hazai varrodákban állítják össze

Ahogyan az lenni szokott, a folyamat nem zajlott zökkenőmentesen, ugyanis annak dacára, hogy adott volt az ígéretes és működő konstrukció, számos részlet finomításra szorult. Például a hőcserélőt tartalmazó egység olyan nagynak és súlyosnak bizonyult, hogy komoly gondot okozott az elhelyezése, márpedig egy kétkerekűn különösen fontos, hogy minél kisebb és könnyebb legyen a magunkkal cipelt eszköz.

– Muszáj volt jelentősen faragni a méretéből – mesélt nekünk a kezdetekről a cég vezetője, Karsai Béla. – Ezért aztán a vállalat kutatás-fejlesztési igazgatója, Kapusi Károly szinte teljes egészében újratervezte az egységet, ötven százalékkal lecsökkentve annak méretét, miközben a teljesítmény közel három kilowattra nőtt – fűzte hozzá. Szintén komoly eredmény, hogy a ruha – kormányra szerelt – vezérlőegységét kezdetben egy tajvani cég gyártotta, ma már azonban itthon készítik az alkatrészt, csakúgy, mint a hőcserélőt magában foglaló modul szinte minden darabját. Ez már csak azért is lényeges, mert a hazai szakemberek így töviről-hegyire ismerik a termék minden egyes porcikáját, és bátran adnak garanciát a – házon belül alapos nyúzópróbának alávetett – öltözetre.

Kiváló magyar termék

A Moto Hotweart gyártó, műanyag-feldolgozással foglalkozó Karsai Pécs Kft. tagja a névadó Karsai Béla által három évtizeddel ezelőtt alapított cégcsoportnak. Igazi sikertörténet az övé, ugyanis egy alig ötven négyzetméteres kisfaludi üzemben indította el vállalkozását, mely napjainkra alaposan kinőtte magát. Immáron tíz tagvállalattal büszkélkedhet szerte az országban és határainkon túl, melyekben közel hétszáz alkalmazott dolgozik.

Baloldalon az első kis üzem, ahol a cég története kezdődött, jobbra pedig a társaság székesfehérvári csarnoka napjainkban

S hogy miként jutottak el a plasztiktól a speciális ruházatig? Nos, a tulajdonos maga is lelkes motoros, sőt mi több, annak idején versenyzett is. Innen már csak egy lépés volt, hogy összekapcsolja hobbiját és munkáját, majd a hosszú évek alatt felhalmozott tapasztalatait egy praktikus, innovatív termékben kamatoztassa – ez lett a Moto Hotwear.

Egyszerű, de nagyszerű megoldások

Most, hogy megismertük a fejlesztés részleteit, lássuk, hogyan is működik a Moto Hotwear! Miként említettük, a ruházat a jármű hűtőrendszerére csatlakoztatható, ám nem a kétkerekű forró fagyállóját vezetik bele – hiszen az a magas hőmérséklet és a hűtőfolyadék káros hatásai miatt balesetveszélyes lenne -, hanem külön csővezetékben cirkulál a radiátorból érkező folyadék és a ruha úgynevezett biofagyállója.

Néhány mozdulat és már indulhatunk is! A felszerelés nagy előnye, hogy rendkívül egyszerűen használható

Ahogy az a termék bemutatóján is elhangzott, utóbbiból mindössze két-három deci szükséges a rendszer működtetéséhez, s különlegessége, hogy teljesen ártalmatlan, tehát akkor sem jelent egészségügyi kockázatot, ha bőrrel vagy akár nyílt sebbel érintkezik. A kezeslábas használata pofonegyszerű: a vezető – a képen látható módon -„csatlakoztatja magát”, vagyis összedugja a ruhához és a motorkerékpárhoz rögzített csöveket, megnyomja a vezérlőegység gombját, s már indulnak is a szivattyúk. A mérnökök elmondása alapján a szerkezet automatikusan keringetni kezdi a hűtőfolyadékot, s amint az eléri a 36 fokos hőmérsékletet, a ruhakör is beindul, majd egy-két perc alatt átmelegíti a szettet, azon keresztül pedig a vezetőt.

Kellemest a hasznossal…

Nem csupán a motorosokra gondoltak a termék kifejlesztése során, hanem azokra is, akik munkájukból fakadóan sok időt töltenek a szabadban vagy hideg helyen. Nekik készült a Work Hotwear névre keresztelt overall, amely ugyanolyan elven működik, mint a Moto Hotwear, tehát folyadékhűtésű erőforrásra csatlakoztatva megindul a keringés a ruhában, kellemes meleget nyújtva viselőjének.

A Work Hotwearnek azok is hasznát vehetik, akik gyakran kiszállnak a járműből, tudniillik a ruha – motorosoknak szánt testvéréhez hasonlóan – a rendszerről leválasztva még fél órán át tartja a hőt

A Moto Hotwear öltözék jelenleg kétféle kivitelben, kabát és kezeslábas formájában kapható, és a szerkó része egy pár, ugyancsak fűthető kesztyű is, ami a hagyományos, protektoros kesztyű alá húzva hatékonyan melegíti a hidegre kimondottan érzékeny ujjakat.

A fűtés erősségét a pilóta – és utasa – menet közben, egy mozdulattal szabályozhatja

A felszerelés ideális választás lehet a kétkeréken közlekedők mellett a quadosoknak, hószánosoknak is, tekintve, hogy nekik tényleg nem akadály a fagyos idő és frissen hullott hó… Ha a hegyek közé, hóba nem is merészkedünk kétkeréken, egy hosszabb-rövidebb túrán mi is leteszteljük, mit tud a Moto Hotwear, és tapasztalatainkat hamarosan megosztjuk veletek itt a Hegylakókon.