„Az ABS megmentette az életemet…”

„Az ABS megmentette az életemet…”

- Kategória: Baleset-megelőzés
8

Ennél látványosabb videót szándékosan se készíthettek volna arról, miért indokolt az új motorokon már kötelező blokkolásgátló…

Tipikus helyzetet mutat be Crazy Wheels videója: vizes, csúszós aszfalton egy ABS-es és egy a nélküli motor halad, s mindkettő vezetője határozott fékezésre kényszerül:

Rendben, a „Hogy mentette meg az ÉLETEM az ABS” tényleg kissé túlzó, de a Blikk és a Bors címlapokat ismerve erre kattintanak a népek, szóval nézzük ezt el a feltöltőnek. Mindenesetre az tényleg látványos, hogy míg az elöl haladó Bajaj a nem éppen durva lassítástól is földre kerül, addig az ABS-es motor vészfékezés közben is stabil marad.

Kapcsolódó anyag:

Az ABS életet ment?

 • Tpeti

  Azert lassuk be hogy kanyarba, vizmosasokkal teli uton az ember probaljon meg elore gondolkodni. Amennyire latszott ez inkabb panikfekezes volt( tul kozel volt az ut szele) es bumm, megcsuszott. Gondolom jo sok urban legend-et hallott arrol hogy hatso fekkel nem szabad fekezni, hat nem is tette. Ha az abs eletbe lep, nem kellene egy kis lampanak villognia? Kerdezem mert nem tudom, sose volt olyan motorom.
  Amugy en is motoroztam mar a parommal szakado esoben hegyes uton, megse csusztam meg, mindket fek hasznalata stabilan tudja tartani a motort.
  De remeljuk tanult a hibajabol.

  • Tibor Turi

   Ha világít az ABS visszajelzője akkor nem működik. Addig jó amíg nem világít. 😉 A kipörgésgátló villog, ha éppen dolgozik.

   • LaciK

    Nekem elkezd villog az ABS lámpa ha működik, minden járművemen.
    Viszont nem azonnal. Ha csak részlegesen kezd el működni, már érzem a hatását, de még nem jelez a lámpa, csak ha durván beavatkozik.

  • LaciK

   Így van, de itt még az sem lett volna baj ha csak az elsővel fékezi a motort. Az aki nem fakezű annak úgy sem okoz gondot, legfeljebb nem tud kellő fékhatást elérni.

   Másik hogy kanyar közben így rámarkolnék az ABS-es motoromra, az is kiugrana alólam.

 • Szlejer

  Lehet, hogy a guminak ehhez inkább köze volt, mint az ABS-nek…

 • Gábor

  b+, az ilyen úton nem az ABS menti meg az életed, hanem ha az út és látásviszonyoknak megfelelően közlekedsz!

  • LaciK

   Azzal nem volt gond, jó volt a tempó, csak a tudás volt kevés.

 • LaciK

  Tehát ha fakezű béna vagy akinek semmi keresnivalója az úton, semmi baj, mert van ABS…..megérett a világ a pusztulásra. Nem inkább fékezni kéne megtanulni?
  Jó dolog a fejlődés, van ABS-em, de ilyen mértékben erre támaszkodni a tudás helyett, szimplán felelőtlenség. És itt jön be, hogy hiába jó az ABS, semmivel sem javítja a baleseti statisztikákat, mert az agyat nem pótolja.

  Szinte függőlegesen kanyarodott az ív belső felén. Még az íven sem kellet volna módosítani a fékezéshez, de ha fél akkor is felvehette volna egyenesbe és akkor ha meg is csúszik a kerék bőven van ideje elengedni…persze ha nem fordítja be a kormányt ijedtében amikor megcsúszik.