Amíg nem lehet B-s jogsival 125-öst vezetni, nem lesz változás…

Amíg nem lehet B-s jogsival 125-öst vezetni, nem lesz változás…

- Kategória: Hírek
18

Januárban az előző év azonos időszakához képest 38,5 százalékkal több, 8891 új személyautót és 36,2 százalékkal több, 1648 kishaszonjárművet helyeztek forgalomba, míg a nagymotorok forgalma csaknem 90 százalékkal nőtt – közölte a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete (MGE) csütörtökön az MTI-vel.

Az MGE éves előrejelzése szerint idén 125 ezer új személygépjármű kerülhet forgalomba, ezt támasztja alá a kimondottan erős januári forgalom is. Ugyanakkor a motorok kapcsán említett 89,2%-os bővülés csalóka, ugyanis 2016 elején – az Euro4 bevezetése miatt – átmenetileg erősen visszaesett az értékesített gépek mennyisége, ezért egy szerény darabszámot szárnyaltak túl az idén eddig forgalomba helyezett 70 járművel.

Amíg nem lehet B-s jogsival 125-öst vezetni, nem lesz változás

A motorpiac továbbra sem túl acélos itthon, s az egyesület tagjainak véleménye szerint ezen az segíthetne leghatékonyabban, ha – a lengyel szabályokhoz hasonlóan – B kategóriájú jogosítvánnyal egyszerűbben, könnyebben lehetne legfeljebb 125-ös, 15 lovas robogót vezetni hazánkban.

MGE: Fontos lenne, hogy B-s jogsival is vezethetők legyenek a nyolcadliteres robogók

Megemlítették azt is, hogy a 125-ös és 250-es motorkerékpárok regisztrációs adója arányaiban rendkívül magas, jelenleg egy családi autóéval vetekszik, ezért nagyon fontos lenne, hogy a munkacélú és ingázásra ideális járművek regisztrációs adója mielőbb jelentősen csökkenne.