Automatikus segélyhívó a motorokra?

Automatikus segélyhívó a motorokra?

- Kategória: Cikkek
0

Kötelező lesz automatikus segélyhívóval felszerelni minden új gyártású személyautót, kisbuszt és könnyű tehergépkocsit Európában. A szabályozás március 31-től lép érvénybe – közölte az Európai Parlament hétfőn.

A szerkezet lényege, hogy a baleset utáni pillanatokban automatikusan tárcsázza a határokon átívelő segítségnyújtást biztosító, közös európai 112-es hívószámot, és ehhez a vezetőnek semmit nem kell tennie. Úgy vélik, a rendszer a közutakon ötven, míg városokban negyven százalékkal gyorsítja meg a mentést, amely évente mintegy 1500-zal csökkentheti a súlyos balesetekben bekövetkező halálos esetek számát.

A motorkerékpárokra is elérhető rendszer automatikusan segítséget hív, ha baj van, illetve a vezető maga is segítséget kérhet egyetlen gombnyomással

Mikor lesz kötelező a motorkerékpárokra?

Jelenleg is több kétkerekűhöz elérhető hasonló szolgáltatás, például a BMW modelljeihez. Ahogy azt megszokhattuk, az autóiparban megjelent biztonsági felszerelések

előbb-utóbb a motorokra is kötelezőek lesznek – gondoljunk csak az ABS-re -, így valószínűleg pár év múlva a segélyhívó is ugyanolyan megszokott lesz a gépeken, mint például ma a blokkolásgátló.

Ez már csak azért is biztosra vehető, mert Európában 18-szor magasabb a motorvezetők baleseti kockázata, mint a sofőröké, s az uniós vezetők már többször hangsúlyozták, hogy mielőbb szeretnék jelentősen visszaszorítani a balesetben megsérült vagy elhunyt motorosok számát.