Egy kapcsolóval kevesebb

Egy kapcsolóval kevesebb

- Kategória: Baleset-megelőzés, Cikkek
0

A Continental friss fejlesztése, az Intelligens Fényszóróvezérlő hozzájárul, hogy sötétedés után is biztonságosan motorozhass.

Milyen remek lenne, ha a motorod lámpája mindig akkora területet világítana be, hogy Te jól láss, de ne zavard a szembejövőket vagy az előtted haladókat! Nos, ez többé már nem álom, ugyanis a német mérnökök újítása révén már a motorkerékpárokon is meghonosodhat az automatikusan fel-lekapcsoló fényszóró:

Continental Vision Zero a biztonság jegyében

A rendszer rém egyszerűen működik: amikor az érzékelők szemből fényforrást észlelnek, a másodperc törtrésze alatt átváltanak tompítottra, majd ahogy elhaladt mellettünk a kocsi, újra fényár borítja be az utat. Hasonló a helyzet, ha utolérünk egy autót – ekkor egészen addig a távolsági világítás működik, míg az nem zavarja az előttünk haladó sofőrt.

Az automatikus fényszóró megjelenése újabb ékes példa arra, hogy a Continentalnál komolyan gondolták a Vision Zero elvet, vagyis hogy nullára csökkentik a közúti balesetben megsérült, illetve elhunyt motorosok számát. A kanyarodást, fékezést vagy a holttér áttekintését segítő eszközeik mind-mind ezt szolgálják, ezzel is hozzájárulva a biztonságos célba éréshez.

A szerkezet hamarosan megjelenhet a motorok szériafelszerelései, illetve extrái között, mégpedig három különböző változatban. Ezek közül a legegyszerűbb is képes a tompított és fényszóró váltására, a második szint emellett már szabályozza, hogy a tompított milyen messzire és az út mely részeire világítson, míg a harmadik, legfejlettebb verzió garantálja, hogy a fényszóró mindig a lehető legnagyobb teret világítsa be a motoros környezetében.